Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ τχ 18 (15-3-2012)




  
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ
    ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
                   (τχ 18    15/3/2012 - 31/3/2012)
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - Λάρισα  Κουμουνδούρου 11 -  τηλ. 2410 533 584  - demarlarissa@gmail.com

►  Μικροί όταν ήμασταν, μετά το κούρεμα έπεφταν σβερκιές!



 Ο λόγος της  ποίησης :

 ... πάλι  αφήνουνε  αυγά  οι τυραννόσαυροι...                                                      
                                               Ε. Κακναβάτος


...Φοβάμαι τους ανθρώπους
που με καταλερωμένη τη φωλιά
πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου...
                                              Μ. Αναγνωστάκης



O Φώτης  Κουβέλης απαντά στο Βενιζέλο                  11-3-2012 από το tvxs


Πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά κατά του Ευ. Βενιζέλου, εξαπέλυσε σήμερα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας για αντιπαθή πολιτική, συμπαθητικές υπεκφυγές και προσχηματικές συγνώμες ενώ κατήγγειλε πως «οι ένοχοι κουνούν το δάχτυλο και εγκαλούν». Στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ επικρατεί έντονη δυσφορία κυρίως για τη χθεσινή ομιλία του Ευ. Βενιζέλου και τις έμμεσες αναφορές του στην στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς στις πολιτικές εξελίξεις κάνοντας λόγο για «συμπαθητικές υπεκφυγές». Ο Φ. Κουβέλης, απαντώντας σήμερα είπε: «Ακούμε από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που συνέβαλαν καταλυτικά στη διαμόρφωση της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης, που διέλυσαν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους να μιλούν και πάλι για την επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Από το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, περάσαμε τώρα στον διακηρυγμένο στόχο για την επαναθεμελίωση του σοσιαλισμού».

Οι ένοχοι μας κουνούν το δάκτυλο και μας εγκαλούν, λέει, για υπεκφυγή και μάλιστα συμπαθητική υπεκφυγή, είπε ο Φ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Τους απαντούμε: λευκός χάρτης στην πολιτική δεν υπάρχει. Με τις συγνώμες και με τις ρητορικές κορώνες δεν ξεγράφονται τα πεπραγμένα τους. Ζητάνε από τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις να κοιτάξουν προς τα εμπρός. Μιλάνε για μια νέα πολιτική. Πώς πιστεύουν ότι μπορούν να πείσουν τον ελληνικό λαό, όταν το Μνημόνιο 2 και η δανειακή Σύμβαση που μόλις υπέγραψαν, περιγράφουν με ακρίβεια όλα τα επόμενα βήματα; Όταν ήδη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο συζήτησαν περικοπές ύψους 11 δισ ευρώ που θα γίνουν τον Ιούνιο;».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διερωτήθηκε «για ποια μάχη κατά του λαϊκισμού μιλάνε στο ΠΑΣΟΚ, όταν έχουν κάνει άπειρα μπρος-πίσω σε σχέση με τα δάνεια, τα οικονομικά των κομμάτων, το κούρεμα των ομολόγων πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων; Μιλάνε για μάχη κατά του λαϊκισμού, όταν επί δεκαετείς οι πρακτικές και οι μεθοδεύσεις τους αποτέλεσαν την επιτομή του λαϊκισμού; Οι πολίτες έχουν και μνήμη και γνώση».

Σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη, η σημερινή πραγματικότητα είναι η πλήρης αποτυχία των πολιτικών λιτότητας που αποδομούν και τεμαχίζουν την κοινωνία. Αυτή την αντιπαθή πολιτική θέλει να αλλάξει ο ελληνικός λαός για να πετύχει την προσαρμογή της χώρας, με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια, με τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Να πληρώσουν οι οικονομικά ισχυροί, να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά. Να προστατευθούν με δίχτυ κοινωνικής προστασίας τα αδύναμα στρώματα. Να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία.

«Προϋπόθεση για μια νέα πορεία της χώρας είναι η ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών» σημείωσε επαναφέροντας τις προτάσεις του κόμματός του. Ωστόσο τόνισε ότι «και τα πρόσωπα που έχουν τεράστιες ευθύνες για την απελπιστική κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας, ακόμα και όταν ζητούν μια αόριστη και προσχηματική συγνώμη από τον ελληνικό λαό, με τις ίδιες απόψεις και την ίδια νοοτροπία, οδηγούν στα ίδια λάθη και στην ίδια πολιτική, που θα κληθεί να πληρώσει με βαρύ τίμημα και πάλι ο ελληνικός λαός».

Η Δημοκρατική Αριστερά, κατέληξε ο Φ. Κουβέλης, έχει το δικό της πρόγραμμα για τη χώρα. Πρόγραμμα που είναι διαφορετικό και αντίθετο προς την πολιτική που εφαρμόζουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε πρόταση του Φ. Κουβέλη να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ ο γραμματέας της, Σπύρος Λυκούδης, ενώ εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια και την προετοιμασία του κόμματος ενόψει των εκλογών.


ΔΗΜΑΡ Λάρισας : Η οικονομική κρίση και η τριτοβάθμια εκπαίδευση
 
Εκδήλωση με θέμα: "Οικονομική κρίση και εκπαίδευση. Επιπτώσεις από την κρίση και προτάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα περιφερειακά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα" διοργανώνει η Δημοκρατική Αριστερά Λάρισας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Μαρτίου, στις 7.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Διόνυσος" και ομιλητές θα είναι οι: Μιχάλης Ζουμπουλάκης οικονομολόγος, Καθηγητής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιος Σίμος βιοχημικός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ελένη Βογιατζή Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΤΕΙ Λάρισας. Τη συζήτηση συντονίζει η ιστορικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ, Ευγενία Μπουρνόβα. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση.
 
►  "Νέοι" μισθοί και μειωμένα επιδόματα ανεργίας
 
 
Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Εργασίας την εγκύκλιος, βάσει της οποίας συντελούνται οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή προβλέπονται, μεταξύ άλλων, βασικό ημερομίσθιο 26,18 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη και βασικός μηνιαίος μισθός 586,08 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο. Οι μειώσεις στους μισθούς δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 22%, ενώ για την εφαρμογή τους δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι συμβάσεις δεν μπορούν να ισχύουν για περισσότερα από τρία χρόνια.

Επίσης ο ΟΑΕΔ, μετά τους πανηγυρισμούς και τα ζήτω του PSI, ανακοίνωσε την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας σύμφωνα με την οποία μειώνεται κατά 22% το βασικό επίδομα ανεργίας και τα ειδικά επιδόματα.


κοινή συνέντευξη τύπου Δημοκρατικής Αριστεράς και στελεχών από το χώρο της Οικολογίας
 
Την Τρίτη 13 Μαρτίου και ώρα 13.00, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη συνάντηση ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί κείμενο με τίτλο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ. Το κείμενο συνιστά πρόταση θέσεων για την Βιώσιμη Οικονομία και το συνυπογράφουν στελέχη του Οικολογικού Χώρου που συντάσσονται με τη ΔΗΜΑΡ και συστρατεύονται με τις δυνάμεις της στην προσεχή εκλογική μάχη. Θα μιλήσουν: Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, οι Ηλίας Ευθυμιόπουλος και Μιχάλης Μοδινός από πλευράς των εισηγητών του κειμένου και ο Σταύρος Λιβαδάς, υπεύθυνος του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας και μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ.






Μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη ρύθμιση των χρεών τους    8-3-2012

Οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατέθεσαν κοινή τροπολογία προκειμένου να διευθετήσουν τα υπέρογκα χρέη των κομμάτων τους σε ελληνικές τράπεζες. Βέβαια οι προτάσεις για διαγραφή ανεξόφλητων τόκων, το υπερβολικά χαμηλό για την αγορά και μάλιστα σταθερό επιτόκιο του 4% καθώς και οι διευθετήσεις για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, αποτελούν όνειρο για τους χιλιάδες χειμαζόμενους δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

από συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή    07 / 03 / 2012
 
 
Δημοσιογράφος: Τι απαντάτε στα όσα λένε το τελευταίο διάστημα για τις αναφορές στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί συνεργασίας;

ΑΠ: Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι τοποθετήσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας καλούν να πούμε αν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Τους απαντώ ευθέως: Με την πολιτική με την οποία πορεύονται όλα αυτά τα χρόνια και που δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Είναι φανερό, ότι ενώ προσπαθούν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση επάνω μας, πρακτικά, όπως φαίνεται άλλωστε από δηλώσεις των ίδιων στελεχών, προετοιμάζουν πυρετωδώς το έδαφος για συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ. Άλλοθι από την Δημοκρατική Αριστερά σε μια τέτοια εξέλιξη, δεν θα υπάρξει, δεν θα δώσουμε τέτοιο άλλοθι και δεν θα εμπλακούμε σε τέτοιου τύπου προεκλογικά σενάρια και εικασίες.

Δημοσιογράφος: Κύριε Κουβέλη καταλαβαίνω τι λέτε, αλλά από την άλλη η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί την επόμενη μέρα. Η δικιά σας πρόταση διακυβέρνησης ποια είναι; Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, εσείς, η δικιά σας πρόταση ποια είναι;

ΑΠ: Ο Ελληνικός λαός πιστεύω ότι με την ετυμηγορία του θα μας δώσει τη δύναμη να επηρεάσουμε το περιεχόμενο της κυβερνητικής εξουσίας. Είναι βέβαιο ότι αυτό θα θελήσουμε να το πράξουμε και οφείλουμε να το πράξουμε. Δεν δηλώνουμε αδιάφοροι για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, ούτε αδιάφοροι για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος, μιας προγραμματικής δέσμευσης, βεβαίως με φερέγγυες πολιτικές πρακτικές που θα κινούνται σε τελείως διαφορετική πολιτική κατεύθυνση από αυτή η οποία σήμερα ασκείται.

Δημοσιογράφος: Από το υπάρχον πολιτικό φάσμα που ξέρουμε πλέον και από τα νεοσύστατα κόμματα αλλά και από τα παλιά κόμματα εσείς που θα μπορούσατε να κοιτάξετε για την περίπτωση συνεργασίας

ΑΠ: Καταλύτης μιας τέτοια επιλογής κυβερνήσεως συνεργασίας θα αποτελέσει το δεσμευτικό, θετικά δεσμευτικό προγραμματικό περιεχόμενο, κατά συνέπεια δεν μπορούμε να μιλάμε χωρίς την ύπαρξη αυτού του δεσμευτικού προγραμματικού περιεχομένου και κυρίως δεν μπορούμε να μιλάμε ερήμην της διάταξης των πολιτικών συσχετισμών και όπως αυτοί οι πολιτικοί συσχετισμοί θα διαμορφωθούν με την ψήφο του ελληνικού λαού. Τότε στη βάση αυτών των δεδομένων που προανέφερα εκεί θα κριθούν όλα τα ζητήματα, το εάν θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας.

Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν το αφήνετε ανοικτό, ότι μπορεί και να υπάρξει περιθώριο συνεργασίας αν βρεθεί μια κοινή ατζέντα βεβαίως

ΑΠ: Αυτό είναι η αναγκαία προϋπόθεση. Δεν μπορούμε διαφορετικά να μιλάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας διότι τότε θα σχεδιάζουμε επί χάρτου.



Wikileaks: Εφτιαχναν σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας τρεις μήνες πριν το μνημόνιο     14 / 03 / 2012

 


Τα Νέα σε συνεργασία με τη Wikileaks, δημοσιεύουν αποκλειστικά για την Ελλάδα απόρρητες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor, της αμερικανικής εταιρίας πληροφοριών που χαρακτηρίζεται ως «σκιώδης» της CIA.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Stratfor είχε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον οίκο Moody's στους μήνες που οδήγησαν στο πρώτο μνημόνιο, όταν η εταιρεία εκτιμούσε ότι το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο από όσο φαίνονταν, ενώ έκανε ασκήσεις επί χάρτου για σενάρια ελληνική χρεοκοπίας.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία, αναλυτές εκτιμούσαν ότι το πακέτο δεν θα έλυνε το πρόβλημα της χώρας, ενώ πίστευαν ότι η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο για να δοθεί το μήνυμα στις απείθαρχες χώρες του Νότου.



►  Φ. Κουβέλης: Η συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας   www.metarithmisi.gr   08 / 03 / 2012
 

Με χαρά συμμετέχω στη συζήτηση που έχει ανοίξει η «Μεταρρύθμιση» για την «Κεντροαριστερά». Θα έχετε παρατηρήσει ότι αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο Κεντροαριστερά γιατί, δυστυχώς, έχει κακοπάθει στη χώρα μας. Πίσω από αυτόν, τα τελευταία χρόνια, οχυρώθηκαν τόσο νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όσο και πρακτικές ακραίου αναχρονισμού και λαϊκισμού. Δείτε, για παράδειγμα, πώς τον χρησιμοποιούν όλες οι πλευρές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εντός ή εκτός του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκονται στην πολύπλευρη κρίση αυτού του κόμματος. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, στη Δημοκρατική Αριστερά προτιμάμε να αναφερόμαστε αναλυτικά στην ανάγκη συγκρότησης μια νέας μεγάλης προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που με βάση ένα κοινό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα, θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, θα εδραιώσει την κλονισμένη θέση της μέσα στην Ευρώπη και θα στήσει πάλι την κοινωνία όρθια. Πολιτικά, θα συγκροτηθεί από δυνάμεις που έχουν αναφορά στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία και ανένταχτες, φρέσκιες δυνάμεις, από νέους κυρίως ανθρώπους, που αναζητούν νέα έκφραση. Αυτή ήταν η θέση μας ευθύς εξ αρχής από την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σε αυτή τη γραμμή, με υπομονή και επιμονή, οικοδομήσαμε τη φυσιογνωμία μας, διευρύναμε την επιρροή μας στην κοινωνία και τις συμμαχίες μας σε πολιτικό επίπεδο. Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε, σε γενικές γραμμές, στο αίτημα της κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς, για κάτι νέο και διαφορετικό.


Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις από διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας καλούν να δηλώσουμε αν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Τους απαντώ ευθέως. Με αυτήν την πολιτική με την οποία πορεύονται τα τελευταία χρόνια και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Είναι φανερό ότι ενώ προσπαθούν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση επάνω μας, πρακτικά –όπως φαίνεται από δηλώσεις των ίδιων στελεχών – προετοιμάζουν πυρετωδώς το έδαφος για συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια εξέλιξη, εμείς δεν θα δώσουμε.

Δεν θα εμπλακούμε σε τέτοιου τύπου προεκλογικά σενάρια και εικασίες. Καταλύτης για λύση σε προοδευτική κατεύθυνση, είναι η ήττα και αποδυνάμωση του δικομματισμού, με παράλληλη ενίσχυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η κοινωνία πιέζεται, απελευθερώνεται και ζητά διέξοδο σε δυνάμεις που ενώ αντιτίθενται στις αντιλαϊκές πολιτικές, ταυτόχρονα αναζητούν τη διαφορετική, αναπτυξιακή και με κοινωνική ευαισθησία πολιτική μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Με προσήλωση σε αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.


 ►   Μνημόνιο Νο 3 :  Αντίο και στο εφάπαξ από τον Ιούνιο           από το Έθνος 4/3/20

 

Δεν πρόλαβε «να στεγνώσει το μελάνι» για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάρρευση της μισθολογικής πυραμίδας των κλαδικών συμβάσεων και η τρόικα άφησε στην κυβέρνηση «παρακαταθήκη» για τον Ιούνιο το «ξήλωμα» του εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έθεσε τα παραπάνω θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας για την υπογραφή του νέου μνημονίου και έδωσε «ραντεβού» τον Ιούνιο για την εξειδίκευση των ρυθμίσεων. Πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις έλεγε ότι οι δανειστές μας ήταν κατηγορηματικοί στη θέμα του εφάπαξ και των αποζημιώσεων, με το επιχείρημα ότι το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί «ελληνικό παράδοξο» και τα ποσά είναι υψηλά.

 


 H Δημοκρατική Αριστερά για το “κίνημα της πατάτας”.             05 / 03 / 2012



Ο Τομέας Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜ.ΑΡ. θεωρεί ότι το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» μπορεί να αποτελέσει την αφορμή και το έναυσμα ανάληψης δράσεων από την αυτοδιοίκηση για την προστασία των παραγωγών, για τη μείωση της αδικαιολόγητα υψηλής τελικής τιμής των αγροτικών προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή, για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων και για την προώθηση του «δίκαιου εμπορίου».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων των νομών και των παλαιών επαρχιών, οφείλει και μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης αυτής της αντίληψης που να αφορά στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων, στο σύνολο του τοπικά παραγόμενου πλούτου.

Προτείνουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση άμεσα:

- Να ζητήσει σχετική άδεια λειτουργίας Δημοτικών Αγορών από το Υπουργείο Ανάπτυξης,

- Να ορίσει συγκεκριμένο χώρο και να τον εξοπλίσει με ειδικά κιόσκια και με τις αναγκαίες υποδομές για την εγκατάσταση Δημοτικής Αγοράς Παραγωγών, η οποία να λειτουργεί σε τακτική βάση και να προωθεί στους καταναλωτές ποικιλία αγροτικών προϊόντων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο.

- Να συντάξει σχετικό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Παραγωγών με ισότιμους όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή, αν είναι δυνατόν, όλων των παραγωγών, στο εγχείρημα αυτό.

- Να διαδώσει και να υποστηρίξει οργανωτικά την πρωτοβουλία αυτή, μέσω και των Κεντρικών και τοπικών ενώσεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Δημοτικών Αγορών των Παραγωγών εντάσσεται στη νέα αντίληψη για την ανάπτυξη μορφών κοινωνικής οικονομίας και δίκαιου εμπορίου, όπου δεν χωρούν αισχροκέρδεια, μεσάζοντες και διαμεσολαβητές για την αγορά προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη δυνατότητα και υποχρέωση που έχει η Ελληνική Αυτοδιοίκηση να πάρει μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής:

Με την ανακούφιση των πολιτών από τη δραματική μείωση των εισοδημάτων και τη διογκούμενη ανέχεια,

Με την προστασία του καταναλωτή,

Με την προστασία μεγάλων μερίδων των Ελλήνων πολιτών από τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.


 ► To KKE εναντίον του κινήματος της πατάτας.

 
«Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενθάρρυνση της συγκυβέρνησης εξελίσσεται μια νέα, ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού με τον κωδικό "κίνημα της πατάτας"» και προσθέτει ότι «παίζουν και αξιοποιούν τον πόνο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης». Ό,τι δεν ελέγχει καταγγέλλεται ως αντιδραστικό.


Το «Ποντίκι» σχολιάζοντας έγραψε: «Καντάρια από αντικομμουνιστικές πατάτες με καπιταλιστικές ρίζες στο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, οι οποίες προέρχονται από τον ιμπεριαλιστικό σπόρο του Νευροκοπίου και διατίθενται από τους γνωστούς - άγνωστους εθελοντές της αντίδρασης, προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό νόημα της πατατοφαγίας!»
 

 ► Και επανασύσταση των ΤΕΑ
 

Με μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο διαπιστώνει κανείς την ύπαρξη ομάδων που ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση υποκαθιστώντας ουσιαστικά το έργο της αστυνομίας. Ομάδες όπως της Πατριωτικής πολιτοφυλακής δηλώνουν ότι είναι έφεδροι που συνεχίζουν να εκπαιδεύονται και μετά τη θητεία τους διότι θέλουν να είναι έτοιμοι την «κρίσιμη ώρα» για το χάος που θα προκύψει από τη χρεοκοπία της χώρας και ανεβάζουν video με σκηνές από την εκπαίδευση τους.

Εντωμεταξύ ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει η οργάνωση “Αθηνά Ελληνικό κέντρο ελέγχου όπλων”, η οποία αρχίζει να συγκεντρώνει στους κόλπους της πολίτες για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας «με συντεταγμένο και επιστημονικό τρόπο».

Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται στο έπακρο την άνοδο της εγκληματικότητας. Και είμαστε μόνο στην αρχή όσων θα ζήσουμε...



 ► από ρεπορτάζ της τηλεόρασης Βορείου Γερμανίας NDR:  «Ελλάδα – Ελβετία: Τα εκατομμύρια παραμένουν άθικτα».
 

Η Ελλάδα μπορούσε από καιρό να έχει πάρει χρήματα από τους πλούσιους, αλλά για να γίνει αυτό, έπρεπε να υπογραφεί σχετική συμφωνία, για την οποία επί μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις. Τώρα το σχέδιο έχει παγώσει, δηλώνει ο καθηγητής του Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου, Thomas Straubhaar. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα ούτε έχουν εμπλακεί πρόσωπα, τα οποία να ενδιαφερθούν πράγματι για τον καταλογισμό και την είσπραξη των φόρων. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι έχουν συμφέρον για ατομικούς λόγους να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό και στη συνέχεια ως μέλη Αρχών δεν ενδιαφέρονται να τα ξαναφέρουν πίσω».

Τουλάχιστον, από τον Ιανουάριο ισχύει μια συμφωνία, η οποία ρυθμίζει την ανταλλαγή πληροφοριών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για πολλά χρόνια ήταν θαμμένη στα συρτάρια, επειδή η Αθήνα δεν την επικύρωνε. Και τώρα όμως, οι ελληνικές οικονομικές Αρχές δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα κανένα ερώτημα. Έτσι, τα εκατομμύρια των πλουσίων μπορούν να συνεχίσουν να μεταφέρονται ανενόχλητα από την Ελλάδα στο εξωτερικό. 



 I I F : Πάνω από 1 τρις το κόστος μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας
 

Η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να (αφεθεί) να χρεοκοπήσει. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της εμπιστευτικής έκθεσης αναλυτών του IIF που κυκλοφόρησε στις 18 Φεβρουαρίου, τέθηκε υπόψη των ηγετών της ευρωζώνης, υπουργών Οικονομικών και κορυφαίων τραπεζιτών και, κατά τα φαινόμενα, τρομοκράτησε άπαντες ενώπιον του ενδεχομένου μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Η έκθεση περιγράφει αναλυτικά το εφιαλτικό σενάριο των παγκόσμιων επιπλοκών που θα προκαλούσε μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία. Και καταλήγει στην εκτίμηση ότι οι απώλειες θα ξεπερνούσαν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, καθιστώντας αναπόφευκτη μία ακόμη απόπειρα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο, που αποκάλυψε χθες η Athens News και στο οποίο επανέρχεται με σημερινό του δημοσίευμα το Reuters, το IIF επισημαίνει ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα απαραίτητη την εξωτερική στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ θα οδηγούσε σε συνολικές απώλειες άνω του 1 τρισ. ευρώ για την ευρωζώνη. «Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και καταστροφικές συνέπειες που θα προέκυπταν από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας», αναφέρεται στο έγγραφο του IIF. Μία εξ' αυτών είναι ότι η μετάδοση της κρίσης θα ήταν οξύτατη στην Πορτογαλία και θα μπορούσε μετά, τάχιστα, να εξαπλωθεί σε Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία. «Δύσκολα μπορεί να αθροίσει κανείς με ακρίβεια το πιθανό κόστος αν και δύσκολα εκτιμά κανείς ότι θα είναι λιγότερο από 1 τρισ. ευρώ» αναφέρεται. Στό ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα δημιουργείτο κόστος ανακεφαλαιοποίησης ύψους 160 δισ. ευρώ.



 ► Τα νέα μέτρα που προβλέπονται να ληφθούν το καλοκαίρι            από τα epikaira.gr
 

Δεν θα μπορούν να ζουν πια οι Έλληνες με τα νέα μέτρα που προβλέπονται να ληφθούν το καλοκαίρι, και θα οδηγήσουν την κοινωνία σε εξαθλίωση και την αγορά σε ασφυξία.

Νέο πακέτο μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου, για την περίοδο μέχρι το 2015, πρέπει να εξειδικεύσει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο.

Οι περικοπές αναμένεται να γίνουν στις δαπάνες του Δημοσίου, με έμφαση στους μισθούς, τις κοινωνικές δαπάνες και τα επιδόματα.
Ειδικότερα προβλέπεται:

- «Ψαλίδι» 3,2 δισ. ευρώ στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, με έμφαση στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις φορέων, καθώς και τις αποχωρήσεις περίπου 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012.
- Μείωση 6,3 δισ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες, με έμφαση στο φάρμακο. Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις.
- Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων που θα φθάσουν το 60%, ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι, θα γίνει δραστική μείωση ή και κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, με σκέψεις να καταργηθεί πλήρως το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, θα καταργηθεί ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ το 23% στο 18% ή 19%,ώστε να καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% καθώς και ο μειωμένος κατά 30% που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και οι οποίοι φυσικά θα φτάσουν στο ποσοστό του κανονικού και θα καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος για τα ακίνητα με την αύξηση 25% - 30% των αντικειμενικών αξιών.

Θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι, οι ειδκοί φόροι κατανάλωσης και ο ΦΠΑ σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, ποτά και τσιγάρα.

Μόνο θετικό μέτρο αναμένεται να είναι η μείωση της φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων στο 15%.



 ►  Η Νέα Δημοκρατία και το όνειρο της αυτοδυναμίας


Αυτή τη στιγμή, ακόμη και στις ευνοϊκότερες για τη Νέα Δημοκρατία δημοσκοπήσεις (και βεβαίως με αναγωγή της ψήφου των αναποφάσιστων, πράξη που πάντα εμπεριέχει δόση αυθαιρεσίας), η ΝΔ μόλις και μετά βίας προσεγγίζει από κάτω το 30%.

Για να πάρει όμως αυτοδυναμία, αν το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ανέλθει στο σύνηθες ύψος του 5%, πρέπει η ΝΔ να πάρει ποσοστό... 38,4%! Αυτό είναι εντελώς αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα. Ακόμη κι αν το άθροισμα των ποσοστών των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων εκτοξευθεί στο πρωτοφανές και απίθανο 10% και πάλι η ΝΔ θα χρειαζόταν 36,4% για να πάρει 151 βουλευτές - ποσοστό που ούτε να το ονειρευτεί δεν μπορεί για την ώρα. Προεκλογική πομφόλυξ η αυτοδυναμία της ΝΔ!



 ►  Κάτι περίεργες “συμπτώσεις”


Ο κύριος Κλέων Παπαδόπουλος, φίλος της οικογένειας Παπανδρέου, τοποθετήθηκε Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Οι ζημιές εξαμήνου για το ΤΤ ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 498,4 εκατ. ευρώ. Kαι δεν είναι κάτι το ξεχωριστό, αφού οι περισσότερες τράπεζες έχουν φέτος ζημίες. Τι κάνουν λοιπόν οι Τράπεζες; Μαζεύονται. Κλείνουν δηλαδή καταστήματα και μεταφέρουν το προσωπικό σε άλλα ώστε να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όμως ανοίγει καινούριο υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη και για την ακρίβεια στην οδό Βασιλίσσης 129Α, ενώ 200 μέτρα παρακάτω, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 84 και Σκιάθου, υπάρχει κι άλλο κατάστημα ΤΤ ! Ιδιοκτήτριά του ακινήτου είναι η κ. Άννα Αλεξίου η οποία με το υπ'αριθμ. 39541/30-4-1996 συμβόλαιο παρεχώρησε την ψιλή κυριότητα του συγκεκριμένου ακινήτου στον γιό της Ευάγγελο και κράτησε την επικαρπία . Η κυρία Αλεξίου όμως έχει και μια κόρη, την Μαριάνθη Αλεξίου η οποία τυχαίνει να είναι ... σύζυγος του Αντρίκου Παπανδρέου ! Το ακίνητο νοικιάστηκε με τίμημα 300% περισσότερο από ότι το διπλανό κατάστημα (UNITED SPORTS),. Αναμένονται απαντήσεις για τη «σύμπτωση».



 ►  Πυρηνικά: Ένας χρόνος μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα


Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας όταν το τσουνάμι, που ακολούθησε ισχυρό σεισμό κατέστρεψε τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων του σταθμού της εταιρίας ΤΕPCO, με αποτέλεσμα την τήξη των πυρήνων τριών απ’ αυτούς.

Πολλοί είχαν μιλήσει τότε για ατύχημα. Οι ειδήσεις όμως που ακολούθησαν αποκάλυψαν ότι εκτός από μακροχρόνια εγκληματικά σφάλματα υπήρξαν και σοβαρές παραλείψεις, από την πλευρά της ιδιωτικής εταιρίας, σε τομείς ασφαλείας και εκσυγχρονισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Και όλα αυτά στην Ιαπωνία μια από τις πρωτοπόρους χώρες στην τεχνολογία, όπου υποτίθεται ότι ισχύουν αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας. Στους δώδεκα μήνες που κύλησαν από την καταστροφή, και παρά την προσπάθεια πολλών πλευρών να συσκοτίσουν τα αποτελέσματα ερευνών και μετρήσεων, μπορούμε να καταλήξουμε σε ορισμένα βέβαια συμπεράσματα: Η πυρηνική κρίση του σταθμού της Φουκουσίμα έχει καταταγεί στην ανώτατη κλίμακα πυρηνικών συμβάντων (επίπεδο 7) όμοιο με εκείνο του Τσερνόμπιλ.

Οι διαρροές ραδιενέργειας στο σταθμό της Φουκουσίμα υπολογίζεται ότι θα συνεχίζονταν τουλάχιστον έως το τέλος του 2011. Αν και η ζώνη εκκένωσης των κατοίκων είναι 20 χλμ. γύρω από το εργοστάσιο, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) προειδοποίησε ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μετρηθεί σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 30 χλμ.

Σύμφωνα με μετρήσεις επιστημόνων, που δεν έχουν διαψευστεί, σημαντικά ποσά ραδιενέργειας έχουν διαχυθεί στον Ειρηνικό ωκεανό με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τα αλιεύματα και τους πληθυσμούς που τρέφονται από αυτά.

Τα πυρηνικά ατυχήματα αφορούν μεγάλη έκταση και μακρά διάρκεια περιβαλλοντικής καταστροφής, έστω κι αν η πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος εκτιμάται στο ένα εκατομμυριοστό. Η εκτίμηση αυτή χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για τη μείωση των μέτρων ασφαλείας των πυρηνικών σταθμών, με στόχο μεγαλύτερα κέρδη. Τόσο η Φουκουσίμα όσο και το Τσερνομπίλ έδειξαν ότι οι επιστήμονες και οι τεχνικοί παραμένουν άοπλοι και αμήχανοι μπροστά στα πυρηνικά ατυχήματα. Η καταστροφή στην Ιαπωνία είχε όμως και θετικό αντίκτυπο: Ο Ιταλικός λαός απέρριψε με δημοψήφισμα την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο έδαφος της χώρας. Η Γερμανική και η Ελβετική κυβέρνηση δήλωσαν ότι θα κλείσουν σταδιακά όλους τους πυρηνικούς σταθμούς τους. Μέσα σε 32 χρόνια είχαμε τρεις μεγάλες πυρηνικές καταστροφές [Θρι Μάϊλ Αϊλαντ (1979), Τσερνομπίλ (1986) και Φουκουσίμα (2011)] που απέδειξαν ότι καμία τεχνολογία και καμία τέλεια οργάνωση δεν μπορούν να ελέγξουν τις συγκυρίες.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου διαπιστώνει ότι παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις το πυρηνικό λόμπι δεν παραιτείται. Εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή και θρασύτατα προωθεί πάλι την πυρηνική ενέργεια ως … φθηνή, ασφαλή και περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να πραγματοποιήσει δοκιμές αντοχής των ευρωπαϊκών πυρηνικών σταθμών. Όπως όμως καταγγέλλουν η Greenpeace και άλλες οργανώσεις χρησιμοποιεί ασαφή κριτήρια και οι δοκιμές παρουσιάζουν κενά στα θέματα προδιαγραφών ασφαλείας. Φαίνεται ότι οι πιέσεις του πυρηνικού λόμπυ προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή και τις κυβερνήσεις είναι ισχυρότατες. Η Τουρκία επιμένει στην κατασκευή τριών πυρηνικών ενεργειακών σταθμών με πρώτο αυτό στο Άκουγιου. Πρόσφατα μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε με την Κινεζική κυβέρνηση για πυρηνική συνεργασία. Η Βουλγαρία δεν έχει παραιτηθεί από την ανέγερση πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.

Το ΑΠΜ προειδοποιεί ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για να σταματήσει οποιαδήποτε σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα. Παρά την οικονομική κρίση δεν πρέπει να ξεγελαστεί και να δεχθεί με καμία δικαιολογία ή όρο την πυρηνική ενέργεια. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι προσιτό σε όλους. Η Ελλάδα έχει τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο το όφελος του μικρού καταναλωτή και προς τα εκεί πρέπει άμεσα να στραφεί. (Πηγή: Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου)


 Πως οι δικαστές έβαλαν χέρι για να βουλιάξει η Ελλάδα.    (από επιστολή του δικηγόρου Γιάννη Αποστολίδη)



Υπάρχει στο Σύνταγμα το άρθρο 88 παρ. 2 που λέει: «Οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους. Τα σχετικά με τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη και με την κατάστασή τους γενικά καθορίζονται με ειδικούς νόμους». [...]

Αλλά από το 1986 άρχισαν να αξιώνουν εξομοίωση των αποδοχών τους με εκείνες άλλων υψηλότερα αμειβομένων κατηγοριών λειτουργών και υπαλλήλων και το επέβαλαν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αριθμ. 1951/1986, 400/1989, 1688/1991 και 4/1992. Πως το πέτυχαν ; Έδωσαν στην παραπάνω συνταγματική διάταξη επιτακτικό χαρακτήρα και την ερμήνευσαν ως εξής: λέγοντας το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος ότι οι αποδοχές των δικαστών είναι ανάλογες με το λειτούργημα τους, εννοεί ότι δεν επιτρέπεται να παίρνει κανείς, ούτε στο δημόσιο τομέα ούτε στον ιδιωτικό (ναι, ούτε στον ιδιωτικό, ΣτΕ 4/1992!), αποδοχές μεγαλύτερες από τους δικαστές και ότι αν τυχόν κάποια κατηγορία εργαζομένων παίρνει μεγαλύτερες, αυτομάτως δικαιούνται και οι δικαστές αυτές τις μεγαλύτερες αποδοχές και οφείλει κάθε δικαστήριο να τις επιδικάσει! [...]

Στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας, δεύτερος μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον ευρύ δημόσιο τομέα βρισκόταν ήδη από το 2000 ένας μετακλητός κρατικός λειτουργός, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), μιας ανεξάρτητης αρχής, που είχε αποδοχές σχεδόν διπλάσιες από τους Προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, ως κρατικό golden boy. Προσοχή! Μέχρι το 2006 οι δικαστές όπου εντόπιζαν κάποια κατηγορία εργαζομένων στο κράτος και γενικά στον δημόσιο τομέα να παίρνει υψηλότερες αποδοχές, δίκαζαν οι ίδιοι και με βάση την διεστραμμένη ερμηνεία της παραπάνω συνταγματικής διάταξης ανέβαζαν στο ίδιο ύψος και τις δικές τους αποδοχές. Αυτό έγινε με τις παραπάνω αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το 2006 όμως έγινε το εξής τελείως διαφορετικό: Το Μισθοδικείο, ένα ανώτατο ειδικό δικαστήριο που ιδρύθηκε το 2002 ειδικά για τους δικαστές και συγκροτείται από τρείς ανώτατους δικαστικούς, τρείς καθηγητές πανεπιστημίου και τρείς δικηγόρους, έβγαλε την υπ΄αριθμ. 13/2006 απόφαση που λέει τα εξής : Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων (προσοχή: ένα άτομο δηλαδή και όχι μια κατηγορία υπαλλήλων, όπως έγινε όλες τις άλλες φορές) παίρνει σχεδόν διπλάσιες αποδοχές από τους Προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων. Αυτό το πράγμα, είπε το Μισθοδικείο, παραβιάζει (τάχα) το Σύνταγμα, το παραπάνω άρθρο 88 παρ. 2, (που λέει ότι οι αποδοχές των δικαστών είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους), είναι παράνομο, είναι αντισυνταγματικό, παραβιάζει την ισοτιμία των εξουσιών, πλήττει καίρια την δικαστική ανεξαρτησία!

Με την απόφαση υπ΄αριθμ. 13/2006 του Μισθοδικείου αντί να μειωθούν οι παράνομες αποδοχές του golden boy, πήραν απόφαση να δώσουν σε 6000 δικαστές και κατά συνέπεια και στα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στους βουλευτές σχεδόν διπλάσιες αποδοχές!!!! Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν οι τρείς καθηγητές της Νομικής που μετείχαν στη σύνθεση, των οποίων η γνώμη (και η αγανάκτηση!) καταγράφεται στην απόφαση και λέει προφητικά ότι, αν το δικαστήριο δώσει αυτά τα χρήματα στους δικαστές «...κινδυνεύει να εξουθενώσει τα οικονομικά της χώρας, με συνέπεια την πρακτική αδυναμία του Κράτους να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».

Πόσα ήταν αυτά τα χρήματα; Ήταν πολύ πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, για 6000 δικαστές, ως αναδρομικά μισθολογικών διαφορών, συν τις συνεπαγόμενες αυξήσεις μέχρι του διπλασίου των ήδη παχυλότατων μισθών τους. Με βάση αυτή την απόφαση αρ. 13/2006 του Μισθοδικείου σε κάθε δικαστή αναλογούσαν μαζί με τους τόκους κατά μέσο όρο κάπου 200.000 ευρώ μόνο από αναδρομικά! Δηλαδή επειδή η πατρίδα μας είχε την στραβή τύχη να παίρνει κάποιο κρατικό golden boy, αντισυνταγματικά και παράνομα, όπως το ίδιο το Μισθοδικείο έκρινε, υψηλότατες αποδοχές, έπρεπε γι΄αυτήν την παρανομία να ...πληρώσει το κράτος στους δικαστές, τους βουλευτές και τα μέλη του ΝΣΚ πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ μόνο αναδρομικά για δήθεν μισθολογικές διαφορές και επιπλέον σχεδόν να διπλασιάσει τις ήδη κορυφαίες αποδοχές τους! [...]

Στις 5.12.2006 εκδόθηκε η αριθμ. 17/2006 απόφαση του Μισθοδικείου που, αντίθετα με την αριθμ. 13/2006 απόφαση, λέει ότι δεν δικαιούνται τα δισεκατομμύρια οι δικαστές. Την ίδια όμως μέρα, 5.12.2006, σε μισή ώρα, εκδόθηκε μια άλλη, η αριθμ. 23/2006 απόφαση του ίδιου του Μισθοδικείου που αντιστρέφει πάλι τα πράγματα, ταυτίζεται με την αριθμ. 13/2006 απόφαση και ξαναδίνει στους δικαστές δισεκατομμύρια!!! Δηλαδή σε μισή ώρα παίχτηκαν και χάθηκαν στο βρωμερό καζίνο ενός ανωτάτου δικαστηρίου, του Μισθοδικείου, στις πλάτες του έλληνα φορολογούμενου δισεκατομμύρια ευρώ! Ποτέ και πουθενά δεν εκδόθηκαν την ίδια μέρα για το ίδιο ακριβώς νομικό θέμα δύο αντίθετες αποφάσεις του ίδιου ανώτατου δικαστηρίου! Αυτό έγινε μόνο στις 5.12.2006, στο Μισθοδικείο! Η ελληνική δικαιοσύνη στην πιο ελεεινή στιγμή της ιστορίας της! [...].

Πάντως η τότε κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης (ΚΥΑ 2/1601/022/30.1.2008, υπογραμμένη και δημοσιευμένη στο ΦΕΚ δύο φορές, σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες!, απίστευτο, με τον ίδιο αριθμό!, απίστευτο, αλλά με παραλλαγμένο περιεχόμενο!, απίστευτο!!!...) έδωσε δήθεν ως «έκτακτη παροχή», έτσι την ονόμασαν, 830.000.000 ευρώ που γράφτηκαν στους προϋπολογισμούς των ετών 2008, 2009, 2010, 2011. [...]

«Έκτακτη παροχή» 830.000.000 ευρώ στους δικαστές συν αύξηση 80% των αποδοχών τους με 195.000.000 ευρώ γραμμένα στους ετήσιους προϋπολογισμούς, συν ανάλογες αυξήσεις, κατ΄επίπτωση, των αποδοχών των βουλευτών και των μελών του ΝΣΚ, ίσον το λιγότερο δύο δισεκατομμύρια ευρώ για τα παραπάνω χρόνια, πέρα και πάνω, όπως είπα, από τις ήδη παχυλότατες αποδοχές όλων αυτών! [...]

Και τώρα ΠΡΟΣΟΧΗ! : Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικάζοντας την πρώτη αγωγή δικαστή που στηριζόταν στην απόφαση του Μισθοδικείου, είπε (αριθμ. απόφασης 1445/2007) ότι αφού παρανόμησαν τα νομοθετικά όργανα του Κράτους, η Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το να μη δώσουν και στους δικαστές τις αποδοχές του golden boy, του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων, και ανάγκασαν τους καημένους τους δικαστές να κάνουν αγωγές κατά χιλιάδες, και αυτό προκάλεσε «εντυπώσεις στο ευρύ κοινό που δημιουργήθηκαν από δυσμενείς κρίσεις» κατά των δικαστών από τους δημοσιογράφους. Γι΄αυτά τα δυσμενή σχόλια καταδικάσθηκε το Δημόσιο να πληρώσει στον συγκεκριμένο ενάγοντα δικαστή, πέρα από τα αναδρομικά, χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη 5.000 ευρώ, δηλαδή ο λογαριασμός για το σύνολο των 6000 δικαστών βγαίνει 30.000.000 ευρώ! [...]

Δικό μας σχόλιο: μένουμε ΆΦΩΝΟΙ!... Αυτά! της καψοκαημένης Ελλάδας και της δικαιοσύνης της....


 ►  Το ημερολόγιο της κρίσης   1-3-2012 έως  15-3-2012

*** 1/3/2012  Το υψηλότερο ποσοστό από συστάσεως της ευρωζώνης το 1999 σημείωσε η ανεργία τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με την Eurostat το ποσοστό των ανέργων ανήλθε στο 10,7% επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης, έναντι 10,4% τον περασμένο Δεκέμβριο.
*** 2/3/2012  Η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός και, ως εκ τούτου, δεν συνεπάγεται καταβολή των ασφαλίστρων κινδύνου, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων.
*** 4/3/2012  «Τα δισεκατομμύρια από το δεύτερο πακέτο διάσωσης δεν έφτασαν ακόμη στην Ελλάδα, και οι διεθνείς ελεγκτές θεωρούν ήδη αναγκαίο τη συγκρότηση ενός  τρίτου πακέτου ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ» γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
*** 5/3/2012 Σε δίκη οδηγείται σήμερα ο Γκέιρ Χάαρντε, πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας κατηγορούμενος για πράξεις και παραλείψεις που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων του διότι εξέθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ισλανδίας κατά τη διάρκεια της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας το 2008 που τελικώς κατέληξε στη χρεοκοπία της.
*** 5/3/2012 Ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ και ο Γιούνκερ, προαναγγέλλουν, με τον τρόπο τους, την ανάγκη και νέου δανεισμού γιατί η συμφωνία δεν βγαίνει.
*** 7/3/2012 Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε: Είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν να προσέλθουν σε Προγραμματική Σύμβαση για τη  λήψη μέτρων όπως: περίοδος χάριτος για μη καταβολή τόκων και κεφαλαίου, για  μείωση του επιτοκίου και παράταση της συμβατικής  διάρκειας του δανείου. Δάνειο  για το οποίο έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο, συν ένα εύλογο κέρδος, να διαγράφεται.”
*** 8/3/2012 Ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου καλούνται στις 27 Μαρτίου οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα…
*** 8/3/2012 Τα κυβερνητικά στελέχη πανηγυρίζουν για τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση του PSI (ο Βενιζέλος παρουσιάζει τον εαυτό του ως σωτήρα του έθνους (...κουνάει και το δάχτυλο!).
*** 9/3/2012 Στο 85,8% "κλείδωσε" η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και στο 95,7% με την ενεργοποίηση των CACs. Επιτυχημένη τεχνικά θεωρείται η μεγαλύτερη απομείωση χρέους στην παγκόσμια ιστορία.
*** 12/3/2012 Επισήμως σε ύφεση, βρίσκεται η Ιταλία, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
*** 14/3/2012 Η Ελλάδα πρέπει να περικόψει περαιτέρω κατά 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ περίπου) τις κρατικές δαπάνες το 2013 και το 2014 για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της, σύμφωνα με έκθεση της τρόικας, που έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters. Στην ίδια έκθεση, ζητείται να δοθεί προτεραιότητα στις απολύσεις στο Δημόσιο, προτείνοντας την υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας 15.000 υπαλλήλων προ της απόλυσής τους και στοχευμένες απομακρύνσεις πλεονάζοντος προσωπικού.

 ►  επισημάνσεις ►επισημάνσεις ►επισημάνσεις ◄επισημάνσεις ◄

*** 2/3/2012  Καστανίδης: «Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με μία γραμμή την οποία υποστηρίζει ένα μικρό ιδεολογικό μόρφωμα στο ΠΑΣΟΚ, που έχει μεταλλαχθεί σε νεοφιλελεύθερο». (χωρίς σχόλια)
*** 3/3/2012 Ο κινεζικός κολοσσός CNOOC  κατέθεσε την Παρασκευή πρόταση για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρέθηκε στο οικόπεδο 12 στην ΑΟΖ της Κύπρου.
*** 4/3/2012 Υπάρχουν συζητήσεις για μετεκλογική συνεργασία Ν.Δ. - Πασοκ αποκαλύπτει ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Την ίδια μέρα ο Δ. Αβραμόπουλος τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων και μετά τις εκλογές. Η συνεργασία των ενόχων!
*** 4/3/2012 Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη βρίσκεται, πλέον, ο φάκελος για τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις της Proton Bank, μετά την ολοκλήρωση της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας που διενήργησε ο εισαγγελέας κ. Ιω. Δραγάτσης. Ο Βενιζέλος για την ίδια υπόθεση στο απυρόβλητο;...
*** 5/3/2012  Όπλα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ πούλησαν στην Ελλάδα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του European Council Data on Arms. Ήταν κι αυτό μέσα στο “μονόδρομο” όπως ονόμασε το μνημόνιο ο Βενιζέλος; Το επέβαλε η κακιά τρόϊκα ή μήπως....
*** 6/3/2012 Τη διενέργεια έρευνας για τα υπέρογκα χρέη του ομίλου Μυτιληναίου προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, που ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ, αλλά και για την υπόθεση της επιδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ που έλαβε ο όμιλος από την ΕΕ για την δημιουργία νέων μονάδων, διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.  Αμάν αυτός ο Πεπόνης!
*** 6/3/2012 Η σύγχυση που έχει προκληθεί στους πολίτες με το χαράτσι στα ακίνητα είναι ενδεικτική και της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
*** 7/3/2012 Ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι η κυβέρνηση είχε ανάγκη από κομάντος, δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου και γιαυτό την μετακίνησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό ονομάζεται αυτογνωσία!
*** 7/3/2012 Την σταδιακή αύξηση, σε ορίζοντα τριετίας, κατά 10-15% των αποδοχών των έμμισθων δικηγόρων του Δημοσίου, αποφάσισαν από κοινού ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου και ο υφυπουργός Κ. Ρόβλιας.  Ομορφάντρες μου!...
*** 7/3/2012 Τα ασφαλιστικά ταμεία απειλούνται με κατάρρευση από το κούρεμα των ομολόγων τους, με αυτονόητες τις συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων. Η Δημοκρατική Αριστερά είχε εξαρχής ζητήσει να εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI. Σήμερα ζητά από τα 30 δις ευρώ της απόλυτα αναγκαίας επιπλέον χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΕ,  τα 15 δις να διατεθούν στην ανακεφαλαίωση των ταμείων για να αντιμετωπίσουν τη ζημιά. Όπως ακριβώς και οι τράπεζες.
*** 8/3/2012 "Δεν χάνεις πάντα όταν τα βάζεις με τα μεγαθήρια, καμιά φορά κερδίζεις!" Χιώτης Τερματοφύλακας ΑΠΟΕΛ
*** 9/3/2012 H ανεργία στις επτά νέες αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας το Δεκέμβριο 2011: Μακεδονίας- Θράκης 23,1%, Αττικής 21,5%, Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων 17,2%, Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας 24,5%, Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας 21%, Κρήτης 17,7% και Αιγαίου 15,9%.
***9/3/2012 Την εκτίμηση πως οι χειρισμοί του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, αναφορικά με το καταγεγραμμένο έλλειμμα του 2009, υπήρξαν «απόρροια έξωθεν χειραγώγησης», διατύπωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ο Νικόλαος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
*** 14/3/2012 Πρωτοφανή στήριξη στον Βενιζέλο εκφράζει με άρθρο του ο Μίμης Ανδρουλάκης. Τέτοιο γλύψιμο δεν ξανάγινε! Ούτε ο Βενιζέλος δεν θα έγραφε τέτοια μεγαλοπρεπή και φανταιζί για τον εαυτό του. Είναι  τελικά στο παλαιοκομμουνιστικό DNA να υμνολογείς το γραμματέα σου...
*** 14/3/2012 Ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής,  τρεις από τις 24 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, που έλεγξαν οι ορκωτοί λογιστές, αποστέλλονται για ανακρίβειες στον εισαγγελέα εφετών,. Πρόκειται για τους Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο και τον τέως ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνο Δρούτσα. 
*** 15/3/2012 Εντός της εβδομάδας αναμένεται η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους διαγραμμένους βουλευτές της ΝΔ, η οποία στην πορεία θα ενταχθεί στο κόμμα του Καμμένου. Μετέχουν οι βουλευτές Έλενα Κουντουρά (έχει, ήδη, προσχωρήσει στους «Ανεξάρτητους Έλληνες»), Παναγιώτης Μελάς, Μιχάλης Γιαννάκης, Τσαμπίκα Ιατρίδου, Δημήτρης Σταμάτης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, Σπύρος Γαληνός, Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Γιώργος Βαγιωνάς., Κώστας Μαρκόπουλος. Για να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι χρειάζονται κατ’ ελάχιστον δέκα βουλευτές. 


                             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ                                                   

1

Όσοι φίλοι επιθυμούν να καταβάλουν τις συνδρομές τους προς τη ΔΗΜΑΡ, που τόσο τά 'χει ανάγκη, ο αριθμός λογαριασμού στη Eurobank είναι: 0026-0217-37-0102917676 (στα ονόματα Φασούλας Ιωάννης – Γρηγορίου Στυλιανός).

2

Μπορείτε να διαβάζετε το ενημερωτικό δελτίο της Δημοκρατικής Αριστεράς Λάρισας κάθε 1η και 15η του μηνός στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://demarlarissa.blogspot.com/

3

Οι εκπαιδευτικοί της Λάρισας να γραφούν στο Φόρουμ του Τομέα Παιδείας και Έρευνας του κόμματος για να συμβάλουν στην επεξεργασία θέσεων για την δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση . Η διεύθυνση του Φόρουμ είναι: dhmarpaideia.forumgreek.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου