Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ τχ17 (15-29/ 2/2012))






ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ
ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
                   (τχ 17    15/2/2012 - 29/2/2012)
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - Λάρισα  Κουμουνδούρου 11 -  τηλ. 2410 533 584  - demarlarissa@gmail.com

►  Το δίλημμα υπήρξε ανέκαθεν η υψηλή  τέχνη του δικομματισμού


Δεν ξέρουμε αν γίνουν τελικά εκλογές.
Ωστόσο φαίνεται καθαρά ποιος είναι ο στόχος των νεοφιλελεύθερων κύκλων.
Κάτω από το δίλημμα  “σταθερότητα ή αστάθεια” προβάλλονται λύσεις συγκυβέρνησης Πασοκ και Νέας δημοκρατίας, ή εναλλακτικά κυβέρνησης τεχνοκρατών ώστε να μην υποστούν τα κόμματα και τα πρόσωπα τη φθορά των σκληρών μέτρων.
Και πάλι ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει (;) με βάση διλήμματα.
Ο δικομματισμός ξέρει καλά τη δουλειά του. 

►  Η ΔΗΜΑΡ για τα αποτελέσματα του Eurogroup         22-2-2012


Οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup αποτέλεσαν δρομολογημένες εξελίξεις στη βάση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
Παρά τη μείωση του ελληνικού χρέους με την ανταλλαγή των ομολόγων, το ύψος της νέας δανειακής σύμβασης, οι όροι και οι τομείς διάθεσης της χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τα βάναυσα μέτρα που έχουν ληφθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια των τριών μηνών καθώς και με τις νέες προαπαιτούμενες δράσεις, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μη βιώσιμο χρέος το 2020.
Το μείζον όμως ζήτημα είναι ότι τα πρωτογενή ελλείμματα και η ύφεση θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία με την αύξηση της ανεργίας, με το μαζικό κλείσιμο των επιχειρήσεων, με την αποδιάρθρωση της κοινωνίας όσο δεν θα αναζητείται η ανάπτυξη, όχι στα λόγια, αλλά μέσα από εξεύρεση και διάθεση πόρων. 

 ►  Θωμάς Ψύρρας: Γιατί η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε το PSI -με ένα παράδειγμα


Η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε το PSI.  Κι ο Βενιζέλος κραύγαζε στη Βουλή: “Δηλαδή τι θέλετε; να μη γίνει το κούρεμα; να μη σβηστεί το χρέος;...”  Άλλωστε ο ίδιος έθετε το δίλημμα και μόνος του το απαντούσε.
Πολλοί έσπευσαν (και μέσα στη ΔΗΜΑΡ) να θεωρήσουν την αρνητική της ψήφο ως “ανακολουθία”.
Είναι όσοι αντιλαμβάνονται την πολιτική ως αυτοματική και φοβική αντίδραση στο οποιοδήποτε ερέθισμα της πολιτικής συγκυρίας.
Αλλά πρέπει να θυμήσουμε ορισμένα απλά πράματα.
Πρώτον ότι τo PSI δεν είναι μία τεχνική διαδικασία, δεν είναι να πεις ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ όπως νομίζουν πολλοί κι αμέσως  απόδειξες ότι είσαι κόμμα της ευθύνης.  Το PSI είναι άσκηση πολιτικής: πως θα γίνει το κούρεμα , ποιούς θα κουρέψεις, με ποιο τρόπο κλπ
Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο για να γίνει κατανοητή η αρνητική ψήφος της ΔΗΜΑΡ.
Πριν λίγο καιρό το υπουργείο Οικονομικών του Βενιζέλου είχε ανακοινώσει ότι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου έως εκατό χιλιάδες ήταν εγγυημένα όπως και οι τραπεζικές καταθέσεις για το ίδιο ποσό. Δηλαδή κάποιοι άνθρωποι αντί να βγάλουν τα λεφτά τους στην Ελβετία ή να τα καταχωνιάσουν κάτω από το στρώμα έδωσαν πίστη στην ελληνική πολιτεία και αγόρασαν ομόλογα. Έρχεται τώρα ο ίδιος Βενιζέλος και κουρεύει αυτόν τον έλληνα μικροομολογιούχο σαν να είναι ο αρχικερδοσκόπος των  διεθνών hedge funds. Αυτό αποκαλείται αφερεγγυότητα, ανεντιμότητα, κυνισμός, αμοραλισμός και ό,τι άλλο θέλετε... Από τέτοια ξέρει ο Βενιζέλος... Κι από πάνω θέτει και διλήμματα!... Την ώρα που “ζητά” να επιστρέψουν τα ελληνικά κεφάλαια στο εσωτερικό δείχνει τέτοιες συμπεριφορές...
Συνεπώς το PSI όπως διλημματικά (δηλαδή απολιτικά και κυνικά) το έθετε ο Βενιζέλος η ΔΗΜΑΡ δεν μπορούσε να το αποδεχτεί. Το ελληνικό κράτος πρέπει να γίνει κράτος κι όχι παπατζής.

 Λοβέρδος: Κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ         23-2-2012


«Ναι» στη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα χωρίς να πετύχει αυτοδυναμία, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε δηλώσεις του στον Real FM. Όπως επεσήμανε, η θέση του δεν έχει αλλάξει και δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώσει πως η ΝΔ θα πρέπει να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. «Βεβαίως και πρέπει να στηρίξουμε τη ΝΔ εάν είναι πρώτο κόμμα και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται στο εξωτερικό», υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος και τάχθηκε υπέρ μίας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές ακόμη και με τον Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργό. Εκτίμηση επίσης, του υπουργού Υγείας είναι τόσο τα ποσοστά της ΝΔ όσο και αυτά του ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγαλύτερα απ' ό,τι εμφανίζονται στις σημερινές δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, το κόμμα που θα εκλεγεί πρώτο θα έχει τη στήριξη του δευτέρου.

  Συνάντηση Κουβέλη  με τον Ευάγγελο Βενιζέλο                         17-2-2012


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, συναντήθηκε σήμερα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Αμέσως μετά ο Φ. Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 
 Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών με ενημέρωσε αναφορικά με την εξέλιξη των πραγμάτων σε σχέση με το Eurogroup και συνολικότερα για την ευρωζώνη.  Επανέφερα τις αντιθέσεις μας και τις αντιρρήσεις μας αναφορικά με τη δανειακή σύμβαση και όλα εκείνα τα οποία  τη συγκροτούν, ειδικότερα σε σχέση με τα εξαιρετικά επαχθή, ανηλεή  μέτρα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Επεσήμαινα για ακόμη μια φορά ότι  η πορεία της χώρας πρέπει να αναζητείται προς την κατεύθυνσης της ανάπτυξης και της διεύρυνσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της υπογραφής, ο Φ. Κουβέλης απάντησε:
          Δεν μου ζητήθηκε,  αλλά αν μου ζητηθεί η άρνησή μου είναι δεδομένη. H χώρα έχει τη θεσμική της λειτουργία, έχει τους θεσμούς της δημοκρατίας και αυτοί οι θεσμοί είναι ο μόνος συνομιλητής και με την Ευρώπη και γενικότερα.

Απάντηση της ΝΕ Λάρισας σε δημοσίευμα της εφ.  “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” της 20ης Φεβρουαρίου 2012


Στο φύλλο της 20ης Φεβρουαρίου δημοσιεύεται ως είδηση ότι “στη Λάρισα υπάρχουν επαφές και συζητήσεις μεταξύ στελεχών της ΔΗΜΑΡ και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ” και ότι βρίσκονται “σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις, με τρία – τέσσερα γνωστά πρώην στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί εάν αυτές οι συζητήσεις αφορούν για κάποιους και τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς.”
Διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλα τα προηγούμενα.  Και πληροφορούμε ότι:
Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και το Περιφερειακό Γραφείο της Θεσσαλίας έλαβαν απόφαση εδώ και καιρό ότι η διαχείριση της δημοσκοπικής ανόδου δεν μπορεί να γίνεται με όρους παλαιοκομματικούς, δηλαδή με “μεταγραφές” και με “αιτήσεις κάποιων που επιθυμούν να μπουν στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ”.
Η ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσει σε γενική συνέλευση των μελών της τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου  με βάση την αντίληψη ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε χώρος που να λειτουργήσει καθαρτικά για όσους βαρύνονται με “δημόσιες αμαρτίες”. 

από συνέντευξη του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ Ντανιέλ στην εφημερίδα ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Ε: Ποια είναι η γνώμη σας για τη συμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με την Ελλάδα;
DCB: Η απόφαση είναι ορθή κατά το ήμισυ. Είναι σωστό ότι με την απόφαση αυτή επιχειρείται μια μείωση του συνολικού χρέους, αλλά εκείνο που λείπει είναι ένα γιγάντιο επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Λείπει ένα ηράκλειο σχέδιο επενδύσεων με στόχο να ανασυνταχθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Ε: Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι αυτά είναι ένα οριστικό πακέτο σωτηρίας.

DCB: Όχι, καθόλου. Πρέπει να αγωνιστούμε για τη συγκρότηση αυτού που ονομάζω "ηράκλειο σχέδιο". Θεωρώ ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη συμφωνία είναι πολύ αισιόδοξοι ως προς τους ρυθμούς με τους οποίους προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βγει από τη σημερινή κατάσταση και θα επανέλθει σε μια φυσιολογική οικονομική κατάσταση. 
Η ελληνική οικονομία θα αποκατασταθεί μόνο όταν υπάρξουν επενδύσεις, και όχι μόνο περιορισμός των δαπανών.
Ε: Και πώς θα προκύψουν αυτές οι επενδύσεις;
DCB: Το πρώτο που απαιτείται είναι η αναδόμηση των πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή επιτροπή (Κομισιόν) και η διοχέτευση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς τον επενδυτικό τομέα. Και εδώ δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Πορτογαλία ή την Ιταλία Χρειάζεται δηλαδή να συγκροτηθεί ένα γενικά επενδυτικό σχέδιο για όλη την Ευρώπη.
Ε: Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα είναι δύσκολο να υποστηριχτεί αυτό το νέο σχέδιο, εφόσον συνοδεύεται από εξαιρετικά σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

DCB: Ναι, βεβαίως, αλλά στην Ελλάδα πρέπει να είναι κανείς ειλικρινής και με τον εαυτό του. Είναι πολύ το χρήμα που έχει πέσει στο τραπέζι. Δεν πρέπει να το υποτιμά κανείς. Και στην Ελλάδα πρέπει να γίνει ειλικρινής συζήτηση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Υπεύθυνοι για την εξαθλίωση δεν είναι μόνον οι ξένοι.
Ε: Όμως αυτές οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα κινούνται μόνο προς τη μία πλευρά. Τα μέτρα θίγουν μόνο τους χαμηλόμισθους , τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

DCB: Αυτό ισχύει. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ανασυγκροτηθεί η κρατική διοίκηση έτσι ώστε όλοι να πληρώνουν φόρους. Οι πλούσιοι πρέπει βέβαια να πληρώνουν περισσότερο, αλλά συστατικό στοιχείο ταυ κράτους είναι να πληρώνουν όλοι φόρους.
Ε: Έχετε παλιότερα αναφερθεί στη δυνατότητα να εξοικονομηθούν χρήματα από τις αμυντικές δαπάνες και από την περιουσία της εκκλησίας.
DCB: Ναι, είναι κρίσιμο ζήτημα. Οι αμυντικές δαπάνες μπορούν να μειωθούν κατά 80%. Η Ευρώπη πρέπει να εγγυηθεί την ακεραιότητα της Ελλάδας και τότε η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται έναν τόσο μεγάλο στρατό. Θα προσθέσω ότι και οι μεγάλοι εφοπλιστές πρέπει κι αυτοί να πληρώσουν φόρο. Είναι σκάνδαλο που οι πλουσιότεροι Έλληνες απαλλάσσονται από τη φορολόγηση. Επίσης πρέπει να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία ή στο Λουξεμβούργο, ούτως ώστε να φορολογηθούν τα κεφάλαια που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί ριζικά η φοροδιαφυγή.
Ε: Ποια θα μπορούσε να είναι συνολικά μια εναλλακτική πολιτική λύση για την Ελλάδα;

DCB: Κατ' αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με "πακέτα βοήθειας". Αυτό που χρειάζεται είναι επενδυτικά προγράμματα σε επιλεγμένους τομείς όπως είναι λ.χ. οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας ή ο τουρισμός αλλά και η βελτίωση των μέσων μεταφοράς και οι συγκοινωνίες. Μόνο μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Δεν μπορώ εγώ να υποδείξω από εδώ που βρίσκομαι όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει αυτό το σχέδιο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, με στόχο τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Το επενδυτικό αυτό κεφάλαιο θα το διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν. [...]

►  Αλαίν Μπαντιού - Συνέντευξη στη Λιμπερασιόν

Σε μια εκτενή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν» εκθέτει τις απόψεις του:
«Το ότι τα ΜΜΕ προσφάτως ανακάλυψαν την πολιτική και πνευματική "ριζοσπαστικότητά" μου οφείλεται στο ότι δεν άλλαξα θέσεις από τη δεκαετία του '70, μια περίοδο όπου με το επίθετο "επαναστατικός" ο πολιτικός ριζοσπαστισμός είχε καλή εικόνα. Στη διάρκεια της δεκαετίας του '80, πολλοί τον αρνήθηκαν, ενώ εγώ παρέμεινα πιστός. Γιατί, άραγε, αυτή η πίστη μου έγινε σήμερα ορατή, επικοινωνιακή; Η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στο προφανές κενό του επίσημου πολιτικού παιχνιδιού. Υπάρχει πολιτική κρίση, μια κρίση του κράτους. Η απόκλιση ανάμεσα στη ζωή των ανθρώπων και αυτό που πράττει η εξουσία, ή αρνείται να πράξει, διευρύνεται. Αυτή η πολιτική κρίση, που είναι και μια ιδεολογική κρίση, συμβάλλει στην επιστροφή του ενδιαφέροντος για σκέψεις που προσπαθούν να φτάσουν στη ρίζα των πραγμάτων».
-Καταλογίζετε στην Αριστερά πως προτιμά τη μεταρρύθμιση από την επανάσταση;
«Δεν ζούμε πια μέσα σε τέτοιου είδους αντιθέσεις. Η "επανάσταση" σήμερα είναι μια κενή αντίληψη. Για να κάνουμε μια ιστορική σύγκριση, θα σας πω πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ανάλογη με αυτήν της δεκαετίας του 1840. Υπήρξε η Παλινόρθωση, ο καπιταλισμός εδραιώθηκε σε όλη του την έκταση, η ιδέα της επανάστασης φαίνεται να έχει οριστικά ενταφιαστεί -λέγονταν για τον Ροβεσπιέρο και τον Σεν Ζιστ όσα λέμε σήμερα για τον Μάο και τον Λένιν. Όσο για τους δημοκράτες, οι οποίοι τότε αντιπροσώπευαν την Αριστερά, είναι όπως οι σημερινοί σοσιαλιστές μας, απορροφημένοι από το κοινοβουλευτικό παιχνίδι. Ωστόσο, το σημαντικό που συνέβη εκείνη την εποχή ήταν μια πνευματική ανάπτυξη, την οποία τροφοδοτούσαν οι μεμονωμένες πολιτικές εργατικές εμπειρίες: οι ουτοπικοί κομμουνισμοί, το Κεφάλαιο του Μαρξ κ.λπ. Αλλά αυτός ο αναβρασμός στην αρχή, όπως είναι φυσικό, περνά απαρατήρητος».
-Ωστόσο, ο απολογισμός των κομμουνιστικών καθεστώτων είναι καταστροφικός...
«Ας υπενθυμίσουμε πως αυτά τα καθεστώτα δεν έπεσαν ύστερα από κάποιον λαϊκό ξεσηκωμό, από μια μεγάλη εξέγερση, αλλά με την απόφαση των ανθρώπων που βρίσκονταν στον μηχανισμό αυτών των καθεστώτων, των κυβερνήσεων. Η βούληση των λαών δεν ήταν καθοριστική. Καλύτερα θα ήταν να υπήρχαν λαϊκές εξεγέρσεις: θα προέκυπταν από ιδέες ως μια διεκδίκηση εσωτερικής μεταμόρφωσης του κομμουνιστικού κόμματος. Οσο για τον απολογισμό, αν κρίνετε τις κομμουνιστικές εμπειρίες σύμφωνα με δύο κριτήρια, της οικονομικής αποτελεσματικότητας και των πολιτικών ελευθεριών, τότε έχουν χάσει εξ αρχής, γιατί πρόκειται για κριτήρια αξιολόγησης του δυτικού κόσμου. Το κριτήριο που αυτές οι εμπειρίες είχαν ορίσει για τις ίδιες ήταν εντελώς διαφορετικό. Επιζητούσαν να εφεύρουν και να αναπτύξουν μια συλλογική πραγματικότητα που δεν θα βασιζόταν στην ιδιωτική ιδιοκτησία. Είναι σαφές πως τα μέσα που μεταχειρίστηκαν ήταν καταστροφικά. Πρέπει όμως να απορρίψουμε το ίδιο το σχέδιο; Αντιθέτως! Θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσουμε την ιδέα μιας κοινωνίας η μηχανή της οποίας δεν είναι η προσωπική ιδιοκτησία, ο εγωισμός και η απληστία. Σήμερα κάνουμε δήθεν σαν να ανακαλύπτουμε πως οι διοικητές των τραπεζών και οι μεγαλύτεροι πελάτες τους έχουν εμμονή με τα κέρδη. Ωστόσο, το κέρδος ως κινητήρια μηχανή της κοινωνικής ζωής είναι ακριβώς αυτό που το κομμουνιστικό σχέδιο θέλει να εξαφανίσει από την ανθρωπότητα».
-Ολες οι προσπάθειες απέτυχαν, στοιχίζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων...
«Περισσότερο από την οικονομική αποτυχία, αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι ο πολιτικός απολογισμός. Μετά την αιματηρή καταστολή των εργατικών εξεγέρσεων, τον 19ο αιώνα, οι επαναστάτες των αρχών του 20ού είχαν την εμμονή της νίκης. Μια επανάσταση μπορεί να θριαμβεύσει τελικά; Ο Λένιν απάντησε μιλώντας για οργάνωση, σιδηρά πειθαρχία, κόμμα. Πράγματι, η Κομμούνα απέτυχε, αλλά η Σοβιετική Ενωση διατηρήθηκε. Μόνο που οι αποτελεσματικές μορφές οργάνωσης για να καταλάβεις την εξουσία φάνηκαν ακατάλληλες για τη διαχείριση μιας χώρας σε καιρό ειρήνης. Δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε τη γεωργία ή τη βιομηχανία με στρατιωτικές μεθόδους. Δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ειρήνη σε μια κολεκτιβίστικη κοινωνία με την κρατική βία. Επομένως, αυτό που πρέπει να καταγγείλουμε είναι η επιλογή της οργάνωσης μέσα από το κόμμα».
-Η δράση εκτός κομμάτων δεν είναι αυτό που επιδιώκουν οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης;
«Το ελπίζω! Αλλά τα δίκτυα, η τεχνολογία, το Ιντερνετ, αυτού του τύπου η οργάνωση δεν έφερε αποτελέσματα. Για να το πω διαφορετικά, εκείνοι που δεν έχουν τίποτε -δεν έχουν κεφάλαια, χρήματα, επικοινωνιακά μέσα- τους απομένει μόνο η πειθαρχία, η ενότητά τους. Το θέμα της πολιτικής πειθαρχίας που δεν αντιγράφει τον στρατιωτικό τρόπο είναι ένα ανοικτό πρόβλημα, εμπειρικό. Ας αποφύγουμε τις θεωρητικές προσεγγίσεις του θέματος που οδηγούν πάντα στην αντίθεση μεταξύ λενινισμού (οργάνωση) και αναρχισμού (άτυπη κινητοποίηση). Δηλαδή, αντίθεση μεταξύ κράτους και κινήματος, που είναι ένα αδιέξοδο».
-Επικρίνετε έντονα και τη δημοκρατία. Όμως με τη δημοκρατία εξαλείφθηκε η βία στις κοινωνικές σχέσεις.
«Είμαι υπέρ του κράτους δικαίου, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν την κρίνω παρά μόνο όταν χρησιμοποιείται σαν ιδεολογία κάλυψης στρατιωτικών επεμβάσεων ή δικαιολογία για απαράδεκτες ανισότητες ή για διώξεις με το κάλυμμα του πολιτισμικού εκδημοκρατισμού. Η αλήθεια είναι πως η δημοκρατία συνέβαλε στη μείωση της βίας στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνιών, με τη μεταφορά της όμως στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σχεδόν αδιάλειπτο πόλεμο εδώ και ενάμιση αιώνα. Είτε πρόκειται για τον πόλεμο του '14-'18, τους πολέμους κατά της ανεξαρτησίας των αποικιών, της Κορέας, του Βιετνάμ, του Ιράκ, της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, χωρίς να παραλείπουμε τους δευτερεύοντες πολέμους όπου οι δημοκρατίες επεμβαίνουν με καλυμμένο τρόπο (δεν ξέρουμε ακριβώς ποιος ήταν ο ρόλος της Γαλλίας στη Ρουάντα). Το να πει κανείς ότι χάρη στις δημοκρατίες έχουμε έναν κόσμο χωρίς βία είναι αστείο. Η δημοκρατία δεν εξάλειψε τη βία, την προώθησε στο εξωτερικό. Γιατί μια δημοκρατική αρένα υποταγμένη στον καπιταλισμό, αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει, θα πρέπει να είναι επίσης μια αρένα σχετικής ευημερίας. Οι δημοκρατικές διαδικασίες ως τέτοιες δεν αρκούν για να διοχετεύσουν τις συγκρούσεις των τάξεων που δημιουργούνται από κοινωνικές ανισότητες. Για να μην εξελιχθούν σε βία, χρειάζεται μια ευημερία που να παρουσιάζεται σαν να μην υπάρχει πουθενά αλλού. Τότε αυτή η ευημερία πρέπει να προστατευθεί. Εχουμε λοιπόν τον προστατευτισμό, τους νόμους εναντίον των μεταναστών, τις στρατιωτικές επεμβάσεις κ.λπ. Μια απέραντη βία συνόδευσε την πρωταρχική συσσώρευση του κεφαλαίου και το Σύνταγμα των δημοκρατιών. Για την ίδρυση της καπιταλιστικής ευμάρειας, υπήρξαν εξαφανίσεις ολόκληρων λαών (στην Καραϊβική, την Τασμανία...), αναρίθμητοι πόλεμοι και σφαγές. Και αυτή η βία συνεχίζεται και θα αυξάνεται συνεχώς, πιστέψτε με. Αν δεν υπάρξουν νέου τύπου μεγάλες λαϊκές πολιτικές δράσεις, θα γνωρίσουμε φρικτούς πολέμους».

[Τρία έργα του (Αλαιν Μπαντιού) κυκλοφορούν σε ελληνική μετάφραση: «Η πολιτική και η λογική του συμβάντος» (εκδόσεις Πατάκης), «Μανιφέστο για τη Φιλοσοφία» (εκδόσεις Ψυχογιός) και «Η Ηθική: Δοκίμιο για τη συνείδηση του Κακού» (εκδόσεις Scripta).]

 Η χρεοκοπία της Ελλάδας αναβλήθηκε, δεν ματαιώθηκε,    του 'Αντριου Νιλ


Μιας που τα δύο χρόνια που πέρασαν από το (ύψους 110 δις) πρώτο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα πήγε από το κακό στο χειρότερο, δικαιούσθε να αναρωτιέστε τι θα αλλάξει τούτη τη φορά. Δεν είστε οι μόνοι που το κάνετε. Σύμφωνα με μια «άκρως εμπιστευτική» έκθεση που προετοιμάστηκε αποκλειστικά για τους υπουργούς της ευρωζώνης αλλά διέρρευσε το πρωί της Τρίτης στους «Φαϊνάνσιαλ τάιμς», η Ελλάδα σύντομα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης! Η έκθεση προειδοποιεί πως η ύφεση στην Ελλάδα θα γίνει τόσο βαθιά που η μείωση του χρέους της μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτη.
Σήμερα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας φτάνει στο 170% του ΑΕΠ της. Σύμφωνα με το δεύτερο πακέτο στήριξης θα έχει φθάσει στο 120% το 2020 (κανείς βέβαια δεν το πιστεύει αυτό πραγματικά). Η έκθεση αναφέρει πως σε οκτώ χρόνια από σήμερα, θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο 160%. Η έκθεση αναφέρει επίσης πως ο εξαναγκασμός των ιδιωτών επενδυτών να αποδεχθούν μεγαλύτερο του αναμενομένου «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών χρεογράφων που κατέχουν (στην πραγματικότητα θα κληθούν να απολέσουν το 75% της ονομαστικής τους αξίας) θα μπορούσε να καταστρέψει την αξιοπιστία της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών, αποκλείοντάς την έτσι από τις αγορές για το ορατό μέλλον.
Αυτό σημαίνει πως θα εξαρτιέται εις το διηνεκές από τα δανεικά της ευρωζώνης.. Υπάρχουν κι άλλα δύο σημεία που πιθανό να υπονομεύσουν το δεύτερο πακέτο στήριξης:
·              Στηρίζεται στην υπόθεση εργασίας πως η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014 κι εντεύθεν, πράγμα αμφίβολο·
·              Το μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που υποτίθεται πως θα τροφοδοτούσε με 50 δις ευρώ, συρρικνώθηκε τώρα στα 30 δις, και δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν περάσουν ακόμα πέντε χρόνια.
Με δεδομένο πως οι υπουργοί της ευρωζώνης τα γνώριζαν όλα τούτα, είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί αποδέχτηκαν το δεύτερο πακέτο στήριξης. Υποπτεύομαι πως το έκαναν διότι, παρά τα σκληρά λόγια που αντηλλάγησαν στη σύνοδο, δεν επιθυμούσαν την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και θεωρούσαν πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.Τουλάχιστο με το δεύτερο πακέτο στήριξης κέρδισαν χρόνο (όπως το έκαναν με το πρώτο).Αλλά κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί η ευρωζώνη να τον αξιοποιήσει αυτό το χρόνο (ο χρόνος που κερδήθηκε χάρη στο πρώτο πακέτο στήριξης εν πολλοίς σπαταλήθηκε). Όπως έχει η κατάσταση σήμερα, ακόμα και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών συμφωνούν πως πολύ πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα και τρίτο πακέτο στήριξης. Όταν όμως φτάσουμε εκεί, υποπτεύομαι πως η ευρωζώνη τελικά θα αρνηθεί να υπογράψει και τρίτο τσεκ στην Ελλάδα. Η χρεοκοπία της Ελλάδας αναβλήθηκε προς το παρόν, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανή στο μέλλον.
Ο Andrew Neil είναι παρουσιαστής και σχολιαστής του BBC   Πηγή: Προοδευτική πολιτική

 ►   Γιατί το ίδιο προϊόν στις Σέρρες κάνει 15 και στο Σαντάνσυ –κάτι λίγο παραπέρα- κάνει 5;

Ως και η περιβόητη task force και ο κύριος Ράιχενμπαχ “αγανάκτησαν” με την ακρίβεια στην Ελλάδα. Κι έβαλαν στο στόχαστρο τις μεγάλες πολυεθνικές και την πρακτική τους να έχουν σχεδόν διπλάσιες τιμές στη χώρα μας σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες
Δέκα μεγάλες πολυεθνικές είναι ύποπτες για υπερτιμολογήσεις και εικονικές ζημιές από τις θυγατρικές προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στην ελληνική αγορά και να μεταφέρουν έτσι τα κέρδη στις μητρικές τους εταιρίες.
Οι έρευνες θα στραφούν κυρίως στις ενδοομιλικές συναλλαγές και γι' αυτό αναμένεται να “πιάσει δουλειά” το πρόγραμμα "Amadeus", το οποίο χρησιμοποιούν και χώρες του ΟΟΣΑ.
Τα πέντε κόλπα που χρησιμοποιούν οι μεγάλοι όμιλοι για να φουσκώνουν τις τιμές και ταυτόχρονα να εμφανίζουν ζημιά ώστε να γλιτώνουν και τη φορολόγηση είναι:
1. Οι μητρικές εταιρίες χρεώνουν υψηλά royalties (δικαιώματα χρήσης σημάτων) στις θυγατρικές. Οι χρεώσεις είναι υψηλές προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στην Ελλάδα, εμφανίζοντας υψηλό κόστος.
2. Θυγατρικές αγοράζουν από τις μητρικές τους σε υψηλές τιμές προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι τιμές είναι «φουσκωμένες» για να παρουσιάζουν μεγάλο κόστος και να γλιτώνουν τη φορολόγηση κερδών στη χώρα μας.
3. Οι μητρικές δανείζουν με υψηλό κόστος τις θυγατρικές τους. Έτσι δικαιολογούν αφενός αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και αφετέρου τις αυξημένες τιμές των προϊόντων τους.
4. Μία θυγατρική λιανικής κάνει ειδική συμφωνία αγοράς προϊόντων από θυγατρική προμηθευτικής. Ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνία κάνουν και οι μητρικές. Ωστόσο, το όφελος για τη θυγατρική λιανικής δεν της αποδίδεται αλλά πάει στη μητρική της εταιρία.
5. Εταιρίες εμφανίζουν επί σειρά ετών ζημιές και πρόβλημα ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό κέρδη τους μεταφέρονται σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

 Στην Πιερία:  Έσπασαν το καρτέλ, γλίτωσαν το "καπέλο"


Κατάφεραν μέσα σε λίγες μόνο ώρες να κάνουν ό,τι δεν μπόρεσε το κράτος τόσα χρόνια. Μία ομάδα πολιτών από την Πιερία πάταξε την αισχροκέρδεια και εξάλειψε τους μεσάζοντες. Η αρχή έγινε με αφορμή την κίνηση των πατατοπαραγωγών από το Νευροκόπι να μοιράσουν δωρεάν στους καταναλωτές τις αδιάθετες πατάτες τους για να μην τις πουλήσουν στους εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές. Η ομάδα των πολιτών από την Πιερία αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Απευθύνθηκαν κατευθείαν στους παραγωγούς, παρήγγειλαν 24 τόνους πατάτες και μέσω της ιστοσελίδας τους κάλεσαν τους κατοίκους της Πιερίας να τις αγοράσουν. Χωρίς μεσάζοντες και χωρίς "καπέλα" στην τιμή, με μόλις 25 λεπτά το κιλό. Το Διαδίκτυο... πήρε φωτιά και οι πατάτες εξαντλήθηκαν μέσα σε 12 ώρες! Οι πατατοπαραγωγοί κερδίζουν σχεδόν 15 λεπτά το κιλό, αφού οι έμποροι προσέφεραν μόλις 10 με 15 λεπτά το κιλό, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι είναι και οι καταναλωτές, αφού αγόραζαν τις πατάτες έως και 70 λεπτά το κιλό -δηλαδή με "καπέλο" 600%- ενώ τώρα τις αγοράζουν 25 λεπτά. Μάλιστα, αμέσως μετά την κίνηση των πολιτών τα σούπερ μάρκετ της Πιερίας, έριξαν την τιμή της πατάτας σχεδόν στο μισό! Οι 24 τόνοι πατάτες θα μοιραστούν το Σάββατο σε όσους παρήγγειλαν, ενώ σειρά παίρνουν κι άλλα προϊόντα όπως ρύζι, όσπρια και λάδι

 ► Πρωτοφανείς και επικίνδυνες δηλώσεις του υφυπουργού Γ. Μανιάτη.  23-2-2012


Σε πρωτοφανείς δηλώσεις αναγνώρισης του βάσιμου των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, για την ΑΟΖ και των δικαιωμάτων της εκτέλεσης εργασιών ερευνών, γεωτρήσεων και εκμετάλλευσης  εξορύξεων, προχώρησε πριν από λίγο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ  και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.  Οι δηλώσεις του Γ. Μανιάτη αντιβαίνουν 100% την εθνική γραμμή καθώς παραδέχεται το βάσιμο των τουρκικών διεκδικήσεων (!) και χαρακτηρίζει «ασαφές το τοπίο σε Αιγαίο και Καστελόριζο (Μεγίστη)» σε ότι αφορά την δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να προκηρύξει διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων.  Τις δηλώσεις αυτές ούτε … Τούρκος δεν θα τολμούσε να τις κάνει την στιγμή που η πάγια ελληνική θέση από το 1974 μέχρι σήμερα είναι ότι «Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χερσαίων νησιωτικών περιοχών διέπεται αυστηρά από την Συνθήκη της Λωζάνης και βάσει αυτής υπάρχουν συγκεκριμένα ελληνικά δικαιώματα».   
Επί λέξει απάντησε  στην ερώτηση για την προοπτική ερευνών στο Αιγαίο και το Καστελόριζο, ο ανεκδιήγητος Γ.Μανιάτης, ως εξής: «Δεν θα ήταν σώφρον η κυβέρνηση να έβγαινε τώρα σε διακεκαυμένη ζώνη (!). Καμία εταιρεία δεν θέλει να παίξει τα κεφάλαιά της εκεί που το τοπίο είναι ασαφές»! Μα, κατά την Τουρκία ακόμα και οι θαλάσσιες περιοχές στη Νότια Κύπρο, όπου γίνονται οι γεωτρήσεις είναι ακαθόριστου ιδιοκτησιακού καθεστώτος περιοχές. Και τι θα πει «διακεκαυμένη ζώνη»; Δέχεται τις τουρκικές αμφισβητήσεις και δίνει τον χαρακτηρισμό της «διακεκαυμένης ζώνης» σε περιοχές 100% ελληνικής αρμοδιότητας; Και που είναι «ασαφές» το τοπίο στο Αιγαίο; Μήπως μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος για να γνωρίζουμε κι εμείς; [...]                                                                                                     Πηγή: defencenet.gr

 ► Κωμικοτραγικά και αθλητικά
 
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος δέχτηκε δύο τροπολογίες σχετικές με τις αθλητικές ομοσπονδίες. Συγκεκριμένα δέχτηκε να ισχύει αναλογικό σύστημα στις εκλογές των ομοσπονδιών και επίσης δέχτηκε τα πρόσωπα/παράγοντες του αθλητισμού να μη μένουν πάνω από δυο θητείες στα Δ.Σ. των αθλητικών Ομοσπονδιών.
Τις τροπολογίες πρότειναν οι βουλευτές: Σπύρος Βούγιας, Γρηγόρης Ψαριανός, Ολγα Κεφαλογιάννη, Νίκος Τσούκαλης, Γιάννης Βούρος, Λευτέρης Αυγενάκης, Χρύσα Αράπογλου, Τηλέμαχος Χυτήρης, Κώστας Μουσουρούλης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Κατερίνα Μπατζελή, Μιχάλης Παντούλας.
Εκτός απ' όσους υπέγραφαν το κείμενο τις τροπολογίες στήριζαν βουλευτές από διάφορα κόμματα, ακόμα κι ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Τάσος Κουράκης κι ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ...
Τελικά οι τροπολογίες ΔΕΝ ψηφίστηκαν απ' τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ κ. Εμινίδη και την Κυβέρνηση! Ο Γερουλάνος  ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕ και δεν ψήφισε ό,τι πρωτύτερα είχε κάνει δεκτό. Βέβαια τα παζάρια και οι πιέσεις έδιναν και έπαιρναν στους διαδρόμους της Βουλής. Οι Διοικήσεις των Ομοσπονδιών, που εκλέγονται με πλειοψηφικό (!) και οι μεγαλοπαράγοντες που λυμαίνονται τον ελληνικό αθλητισμό και συμπεριφέρονται ως Φεουδάρχες πέτυχαν μεγάλη νίκη. Αθάνατη Ελλάδα!

 ► Η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία θησαύρησε                   από την εφημ. Handelsblatt/Βήμα
 
«Όποιος θέλει να δει τα πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα της Ευρώπης, θα πρέπει να επισκεφτεί την Ελλάδα. Ακόμη και το 2008 η ελληνική κυβέρνηση παρήγγειλε 170 άρματα Leopard 2, η παραγγελία ύψους 1,7 δις ευρώ δόθηκε στην Krauss Maffei Wegmann στο Μόναχο. Και ο στόλος υποβρυχίων της Ελλάδας είναι πρώτης τάξεως: για 1,6 δις ευρώ οι εταιρίες HDW και Ferrostaal παρέδωσαν στην Ελλάδα υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου 209».
«Διαπραγματεύσεις για 48 Eurofighter με την εταιρία EADS Cassidian ακυρώθηκαν, όταν κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. “Το πάρτυ τελείωσε”, έτσι εξέθεσε την κατάσταση Γερμανός μάνατζερ στα εξοπλιστικά ζητήματα. Την περασμένη δεκαετία η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία επωφελήθηκε ιδιαιτέρως από την αλόγιστη αγορά εξοπλισμού στη Νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου της Στοκχόλμης Sipri, προ πάντων  οι προμήθειες σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία κατέστησαν τη Γερμανία Τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο.
«Τώρα το καραβάνι συνεχίζει γι’ αλλού, ο κλάδος αναζητά νέες αγορές. Η KMW και η Rheinmetall ελπίζουν στις αγορές της Σαουδικής Αραβίας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Βραζιλία. Η EADS Cassidian “ποντάρει” επίσης στη Μέση Ανατολή και στην Ινδία. Όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι ξέρουν καλά ένα πράγμα: ένας τόσο καλός  πελάτης όπως την Ελλάδα σπάνια βρίσκεται». 

 ►  από άρθρο του Πρετεντέρη (μάλιστα!!!) στο ΒΗΜΑ:     Βενιζέλος ο πονηρός

“Πριν από τρεις μήνες, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε στους μισθωτούς κάτι πρωτοφανές: την καταβολή μέσα στο 2012 όχι μιας αλλά δυο έκτακτων εισφορών. Η μια παρακρατείται κάθε μήνα από τις αποδοχές τους. Η δεύτερη θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις από τον Ιούνιο και μετά.
Το κόλπο πήγε να περάσει απαρατήρητο με μια πονηρή τροπολογία. Κι όταν τους πήραν χαμπάρι κι έπεσε κράξιμο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι κακώς διαμαρτύρονται τα κορόιδα διότι πρόκειται απλώς για… «λογιστική διευθέτηση»!
Ποιος τους πιστεύει, λοιπόν; Αυτή η απορία είναι ίσως η μεγαλύτερη κι ενδεχομένως ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει υποστεί το πολιτικό σύστημα.  Διότι όταν η πολιτική χάνει κάθε αίσθηση δέσμευσης, κάθε μέτρο σεβασμού και κάθε απαίτηση αξιοπιστίας, τότε μετατρέπεται απλώς σε έναν κινούμενο αμοραλισμό.Ο οποίος δεν υπάρχει περίπτωση να μην τιμωρηθεί από τον ψηφοφόρο.
 ►  Το ημερολόγιο της κρίσης   15-2-2012 έως  29-2-2012

*** 16/02/2012  Ένα διστακτικό «ναι» στα ευρωομόλογα λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που εξέδωσε την Τετάρτη (15-02-2012) στο Στρασβούργο.Η Κομισιόν προτείνει τρεις εναλλακτικές τεχνικές λύσεις για μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων κατά το αμερικανικό πρότυπο, ώστε να καθιερωθεί το ευρώ ως παγκόσμιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
*** 17/02/2012  Η κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία αποφάσισε να φορολογήσει την ακίνητη περιουσία της πανίσχυρης ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
*** 19/2/2012 Εντείνεται η ύφεση στην Πορτογαλία εν μάλιστα των μέτρων λιτότητας που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, με το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει κατά 1,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και συνολικά 1,5% όλη τη χρονιά, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.
*** 20/2/2012 Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% το 2012, έπειτα από ύφεση 6,8% το 2011, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομική ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και ΕΕ.
*** 21/2/2012 Με «λουκέτο» σε δώδεκα χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2012. Συνολικά μέσα στο 2012 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αναμένεται ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους 61.200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (δηλαδή μιλάμε για απώλεια 106.000 θέσεων μισθωτής εργασίας μέσα στο 2012).
*** 21/2/2012Ύστερα από 15 ώρες διαβουλεύσεων, το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας . Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο σχέδιο ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ και προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 53,5% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.
*** 21/2/2012 Το Reuters αναρωτιέται: «Το απίθανο σχέδιο για την Ελλάδα -Με τέτοιους μισθούς πώς περιμένουν ανάπτυξη;»
*** 22/2/2012 H Fitch υποποβάθμισε το ελληνικό χρέος με το σκεπτικό ότι η χώρα ενδέχεται να εξαναγκάσει τους ιδιώτες πιστωτές–κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων να υπαχθούν στο πρόγραμμα PSI για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
*** 27/2/2012   Με 496 ψήφους πέρασε από τη γερμανική Βουλή η ελληνική βοήθεια. 
*** 29/2/2012  Σύμφωνα με «Τα Νέα», τις επόμενες δύο εβδομάδες και με την έγκριση χιλιάδων επενδυτών θα ανταλλαγούν περισσότερα από 100 ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 206 δισ. Ευρώ.

 ►  επισημάνσεις ►επισημάνσεις ►επισημάνσεις ◄επισημάνσεις ◄επισημάνσεις◄επισημάνσεις

*** 15/2/2012 Ζούμε στην εποχή των οικονομολόγων. Όπου και αν στραφείς κάποιοι οικονομολόγοι (σαν τους σεισμολόγους) προσφέρουν απλόχερα τη σοφία τους. Αλλά όλους του έχει ξεπεράσει σε δημοφιλία ο Βαρουφάκης. Αληθινός αστέρας! Μόνο που κανείς δεν του θυμίζει ότι ήταν οικονομικός σύμβουλος του Γιωργάκη την προηγούμενη διετία…
***15/2/2012 Από τις εκατοντάδες παλιούς και νέους Οργανισμούς του δημοσίου, οι πρώτοι που κλείνουν σύμφωνα με το ψηφισμένο Μνημόνιο, είναι o ΟΕΚ και ο ΟΕΕ. Ακριβώς αυτοί οι οργανισμοί που η λειτουργία χρηματοδοτείται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, χωρίς το κλείσιμό τους να έχει ζητηθεί από καμία πλευρά. Είχαν λεφτά και τους τα άρπαξαν...
*** 16/2/2012 Η Λ. Κανέλλη, βουλευτίνα του ΚΚΕ δεν υλοποιεί τη “γραμμή” του κόμματος σχετικά με…τα χαράτσια της ΔΕΗ. Πήγε ως καλή και συνεπής πολίτης και πλήρωσε την πρώτη δόση. Τι κι αν το ΚΚΕ έλεγε προς όλους εμάς να μην πληρώσουμε, να μην υπακούσουμε. Που πήγε η ανυπακοή; Έλα ντε. Μη μας πουν όμως ότι η Λιάνα δεν είναι μέλος του κόμματος..
*** 17/02/2012 Ο κ. Σαμαράς έχει διαγράψει μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών, βουλευτές του κόμματός του για τον αντίθετο ακριβώς λόγο! Δηλαδή, έχει διαγράψει βουλευτές του γιατί έχουν ψηφίσει Μνημόνιο και επίσης έχει διαγράψει βουλευτές του γιατί ΔΕΝ έχουν ψηφίσει Μνημόνιο!
*** 18/2/2012 Παλιότερες δηλώσεις του Αδώνιδος στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ στις 17-12-09: «Είναι δυνατόν να λέει κάποιος σοβαρά ότι εγώ προτίθεμαι να φύγω από το ΛΑΟΣ για να πάω στη Νέα Δημοκρατία; … Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός πάει από το καλό στο καλύτερο. ΚΑΝΕΝΑΣ βουλευτής δεν θα πάει στη Νέα Δημοκρατία. Πάρτε το είδηση. ΚΑΝΕΝΑΣ!.. Οι άνθρωποι που λένε τέτοια είναι «παρανοϊκοί ή ναρκομανείς».
*** 20/2/2012 Από την 1η Μαρτίου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώσουν τον κατώτατο μισθό κατά 22% (σ. σ.: από 751 ευρώ μεικτά σήμερα στα 586 ευρώ) και για τους νέους έως 25 ετών κατά 32%. Η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου δεν είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες, επισήμανε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αποσαφηνιστεί το μέγεθος της αναπροσαρμογής που θα υποστεί το επίδομα ανεργίας, καθώς ακολουθεί πάντα τον κατώτατο μισθό.
*** 21/2/2012 υπάλληλος της διεύθυνσης οικονομικού της περιφέρειας Αττικής εξέδιδε εντολές πληρωμής σε «μαϊμού» αναπήρους μεταξύ των οποίων και στην θεία του, ετών 100, η οποία σε διάστημα εννέα ετών εισέπραξε παράνομα 723.364 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε, η φερόμενη ως δικαιούχος, θεία του υπαλλήλου από το 2001 έως το 2010 εισέπραξε συνολικά 723.364,97 ευρώ, κατόπιν τουλάχιστον 326 εντολών.(!!!)
*** 22/2/2012  Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιοι θα ήταν τελικά το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε πως θα ήταν περίπου ως εξής: «Αποδέχεστε αυτά τα μέτρα και το πρόγραμμα λιτότητας, που θα μας κρατήσουν στο ευρώ;».
*** 23/02/2012 Τα μέτρα που θα χρειαστούν για το 2013 και 2014 θα συζητηθούν τον Ιούνιο, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής. Τόνισε πως για να «βγει» η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για τη μείωση του ελληνικού χρέους «πρέπει να κάνουμε τεράστιες αλλαγές».
*** 24/02/2012  Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο κ. Πάγκαλος δήλωσε: Είναι μεγάλο πρόβλημα για πολλούς συμπολίτες μου, ίσως για την πλειονότητα, κατανοώ τους άποψή τους. Εγώ όμως είμαι υπέρ του να χάνει κάνεις την κυριαρχία του. Πάντα ήμουν» είπε.
*** 24/02/2012  μήνυμα των Anonymous,"Για κάθε ένα άρθρο του νομοσχεδίου της ντροπής που θα ψηφίζετε, εμείς θα κλείνουμε το σύστημα και μιας Εφορίας διαγράφοντας τα χρέη των Ελλήνων πολιτών". 
*** 28/2/2012 Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Αντάρτικο Πόλεων», με τηλεφώνημά της σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρηστικό μηχανισμό που βρέθηκε το Σάββατο το απόγευμα, σε συρμό του μετρό στο σταθμό Αιγάλεω.
 *** 29/02/2012 Ο κ. Σαμαράς έχει διαγράψει μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών, βουλευτές του κόμματός του για τον αντίθετο ακριβώς λόγο! Δηλαδή, έχει διαγράψει βουλευτές του γιατί έχουν ψηφίσει Μνημόνιο και επίσης έχει διαγράψει βουλευτές του γιατί ΔΕΝ έχουν ψηφίσει Μνημόνιο!
 *** 29/02/2012Μέχρι και τις πρώτες ημέρες του 2012, περισσότερο από 365.000 αυτοκίνητα στην χώρα μας ακινητοποιήθηκαν, με τους ιδιοκτήτες τους να πηγαίνουν στην εφορία και να καταθέτουν τις πινακίδες τους

                             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ                                                   
1                                                                                        
Όσοι φίλοι επιθυμούν να καταβάλουν τις συνδρομές τους προς τη ΔΗΜΑΡ, που τόσο τά 'χει ανάγκη,  ο αριθμός λογαριασμού στη Eurobank είναι:  0026-0217-37-0102917676    (στα ονόματα Φασούλας Ιωάννης – Γρηγορίου Στυλιανός).
2
 Μπορείτε  να  διαβάζετε  το  ενημερωτικό  δελτίο  της  Δημοκρατικής  Αριστεράς  Λάρισας κάθε 1η και 15η του μηνός στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://demarlarissa.blogspot.com/
3
Οι εκπαιδευτικοί της Λάρισας  να γραφούν στο Φόρουμ του Τομέα Παιδείας και Έρευνας του κόμματος για να συμβάλουν στην επεξεργασία θέσεων για την δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση . Η διεύθυνση του Φόρουμ είναι:  dhmarpaideia.forumgreek.com

4
και ο λόγος της  ποίησης:


Έχει βαθύνει, τώρα, τόσο η σιωπή,
που ακούγεται σχεδόν η πτώση της θερμοκρασίας.
Αργύρης Χιόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου