Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ενημερωτικό δελτίο τχ. 19 (1-4-2012)




   ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 
ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ   (τχ 19 - 1/4/2012)
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - Λάρισα Κουμουνδούρου 11 - τηλ. 2410 533 584 - demarlarissa@gmail.com


προς εκλογείς: Άμα πάρεις λάθος τραίνο, όπου κι αν κατεβείς πάλι λάθος θα είσαι...




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ν.Ε. Λάρισας της Δημοκρατικής Αριστεράς διοργανώνει πολιτική εκδήλωση την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, στις 8:00 το βράδυ, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Διόνυσος», με γενικό θέμα:
Προτάσεις Οικονομικής Πολιτικής

Ομιλητές:
Γιάννης Φασούλας, οικονομολόγος: «Προτάσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση»

Κώστας Δεληγιάννης, γεωπόνος: «Αγροτική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της υπαίθρου»

Από την ομιλία του Φώτη Κουβέλη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ  20/ 03 / 2012

Σε λίγες ημέρες και τυπικά η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στις αρχές του Απριλίου θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχτούν οι εκλογές με πιθανότερη την 29η Απριλίου. Η Δημοκρατική Αριστερά εδώ και καιρό είναι έτοιμη με όλες τις δυνάμεις της, με σταθερό συμπαραστάτη την ίδια την κοινωνία για να δώσουμε τη μάχη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα δώσουμε την εκλογική μάχη πάντοτε με σχέση εμπιστοσύνης προς τους πολίτες, προς την κοινωνία, από τη δική μας θέση ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες.
Με πρόγραμμα, με θέσεις, με συγκεκριμένες διεκδικήσεις, θα απευθυνθούμε συστηματικά και επίμονα στον ελληνικό λαό και θα ζητήσουμε να μας δώσει τη δύναμη εκείνη η οποία αντιστοιχεί στις θέσεις μας, στη δράση μας, στους αγώνες μας προκειμένου να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή αλλά και την κοινωνία όρθια. Οικοδομούμε όλο το χρονικό διάστημα που πέρασε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης στη βάση των συγκεκριμένων θέσεών μας, στη βάση των συγκεκριμένων προτάσεών μας και με ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεκδικούμε η ΔΗΜΑΡ να έχει την εντολή της κοινωνίας για την ισχυρή παρουσία της την επόμενη μέρα των εκλογών. Αυτήν την εντολή του ελληνικού λαού, την ψήφο των Ελλήνων πολιτών θα την τιμήσουμε με την υπευθυνότητά μας, με τις συστηματικές μας θέσεις, θέσεις οι οποίες είναι δυνατό να οδηγήσουν τη χώρα στη διέξοδο, να οδηγήσουν τη χώρα μακριά από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται με ευθύνη όλων εκείνων που διαμόρφωσαν το περιεχόμενο της πολιτικής.
Μας δείχνουν σήμερα κάποιοι το δάχτυλο και μας καλούν να απαντήσουμε στο δικό τους δίλημμα που θέτουν, αν δηλαδή θέλουμε Ευρώπη και ευρώ. Μας λένε ότι εάν θέλετε Ευρώπη και ευρώ πρέπει να ακολουθήσετε τη δική μας μνημονιακή πολιτική, τη δική μας πολιτική της δανειακή σύμβασης. Μιας δανειακής σύμβασης που είναι γεμάτη από μέτρα, με οριζόντιες εφαρμογές, που τεμαχίζουν την κοινωνία και κυρίως με μέτρα αναποτελεσματικά, με μέτρα άνισα, άδικα και κοινωνικά ανήθικα.
Δεν παρακολουθούμε το δικό τους δίλημμα. Εμείς δείχνουμε τη δική μας διέξοδο, έχουμε σαφή τον Ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό και φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν μέσα στην ΕΕ. Θέλουμε την Ευρώπη να πορεύεται πολίτικά ενοποιημένη, θέλουμε μία Ευρώπη η οποία θα είναι Ευρώπη των πολιτών της. Δεν θέλουμε μία γερμανική Ευρώπη, θέλουμε και διεκδικούμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία και είναι προφανές ότι αναφερόμαστε και παλεύουμε για να αλλάξει η συντηρητική πολιτική που ασκείται στο επίπεδο της ΕΕ.
Και τούτο ανεξάρτητα από όλα εκείνα που προσδιορίζουν την εσωτερική πολιτική ζωή του τόπου, την οικονομική πολιτική η οποία έχει καταγράψει και αυτή τα αδιέξοδά της. Μια οικονομική πολιτική την οποία άσκησαν από κοινού, αυτοί που σήμερα διεκδικούν την αυτοδυναμία. Αλλά όσες κινήσεις και εάν κάνουν, όσες διεργασίες και εάν εξασφαλίσουν στο εσωτερικό τους, είναι βέβαιο ότι ο μεγάλος κριτής είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος γνωρίζει ότι η δική τους πολιτική επί 2,5 ολόκληρα χρόνια- γιατί συνυπάρχουν στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής-οδήγησε στο να καταστρέφεται ο κοινωνικός ιστός, να εξαφανίζεται η μεσαία τάξη και μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας να σπρώχνονται προς τα κάτω.
Μας είπε ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για την αλήθεια και το σχέδιό του. Θα την πει ολόκληρη την αλήθεια ο κ. Βενιζέλος; Θα μας πει το σχέδιο του; Θα μας πει ο κ. Σαμαράς πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει και αναστρέψει αυτά που έπραξε, αυτά που συνομολόγησε και αυτά που παρήγαγε με την πολιτική του; Αναφέρομαι προφανέστατα στην δανειακή σύμβαση και όλα εκείνα τα μέτρα που τη συνοδεύουν ως αναπόσπαστο μέρος της δανειακής σύμβασης.
Ήδη η αξιολόγηση του πρώτου μήνα του τρέχοντος έτους του Ιανουαρίου του 2012 σε σχέση με τον προϋπολογισμό, κατέγραψε εκείνο για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει, τη μεγάλη απόκλιση. Για να εμφανίζονται ελλείμματα σε σχέση με τα έσοδα που ξεπερνάνε τα 450 εκ. ευρώ και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν καινούργια μέτρα 11,1 δις ευρώ τον προσεχή Ιούνιο. Για να επιτείνουν τη λιτότητα, για βαθύνουν την ύφεση και προφανώς για να πολλαπλασιάσουν την καλπάζουσα ανεργία, η οποία στο βαθμό που αυξάνεται, όχι μόνο πλήττει τους ανέργους, αλλά πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως της κοινωνίας.
Όταν έχουν το 30% του ελληνικού λαού κάτω από τα όρια της φτώχειας, όταν η ανεργία τροφοδοτείται με το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όταν οι άστεγοι πολλαπλασιάζουν τον αριθμό τους, όταν οργανώνονται κοινωνικά συσσίτια και απουσιάζει δραματικά το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Και είναι οφειλόμενη πράξη να προκύψει αμέσως το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, γιατί μια κοινωνία που δέχεται την αδικία και την ανισότητα των βαρών, είναι βέβαιο ότι είναι μια κοινωνία η οποία δεν μπορεί να σηκώσει και να αντέξει, δεν μπορεί να εμπνευστεί προκειμένου να υπάρξει ένα πρόγραμμα πολιτικής φυγής προς τα μπροστά προκειμένου η χώρα να ζωντανέψει και να στηθεί όρθια. Για ποιό σχέδιο μιλάμε; Για ποιά ανόρθωση; Όταν δεν κάνουν τίποτα άλλο και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παρά ουσιαστικά να τροφοδοτούν την αδιέξοδη πολιτική που παρήγαγαν, που εφάρμοσαν.

Περί συνεργασιών ο λόγος...


Πολλή συζήτηση, ακόμα και αντιπαραθέσεις, εντός, αλλά και στις παρυφές της ΔΗΜΑΡ, τροφοδότησε η κατά (ευρεία) πλειοψηφία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για συνεργασία με διεγραμμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η επιχειρηματολογία κατά της συνεργασίας εστιάστηκε στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος, ότι η ΔΗΜΑΡ μετατρέπεται σε πλυντήριο ΠΑΣΟΚων, ότι θα γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ και άλλα αντίστοιχα. Είναι αυτονόητο ότι οι μεγάλες αποφάσεις έχουν γκρίνιες, όπως επίσης είναι γεγονός πως τα ζητήματα των (όποιων) συνεργασιών προκαλούν συγκρούσεις. Και βεβαιώς υπάρχουν και οι θεμιτές φιλοδοξίες, καθώς πολλά στελέχη (ενδεχομένως να) θεωρούν ότι η συμμετοχή βουλευτών στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ, μειώνει τις πιθανότητες εκλογής τους. Κατά συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις παντρεύεται το «πολιτικό» με το «προσωπικό».
Η ουσία, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση ένα κόμμα της αριστεράς ανοίγεται στις μάζες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς (και) τη συνεργασία με στελέχη προερχόμενα από το χώρο αυτό. Άραγε πώς θα μπορούσε η ΔΗΜΑΡ να κάνει πράξη την απόφαση που έχει λάβει για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και το άνοιγμα στη μεγάλη θάλασσα της κεντροαριστεράς; Τα υλικά της δεν αρκούν. Ως εκ τούτου θεωρήθηκε αυτονόητη η συνεργασία με τους βουλευτές αυτούς.
Ταυτοχρόνως η βεντάλια δεν πρέπει να κλείσει, ούτε να περιοριστεί στο λεγόμενο «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ». Επιβάλλεται το άνοιγμα της ΔΗΜΑΡ στα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν μεταρρυθμιστική οπτική, που είναι έτοιμα να συγκρουστούν για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.
Δια το λόγο αυτό, άλλωστε, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πρόσφατα διαχώρησαν τη θέση τους και βλέπουν με θετικό μάτι το εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ. Πρόκεται για προσωπικότητες που σηματοδοτούν το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και μπορούν να βάλουν το δικό τους σημαντικό λιθαράκι στις προσπάθειες ενίσχυσης του μεταρρυθμιστικού προφίλ της ΔΗΜΑΡ και κατ’επέκταση να συμβάλουν στις διεργασίες για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία προοδευτικών πλειοψηφιών στη χώρα μας.
Επιπλέον δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η συνεργασία με σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής οικολογίας, όπως ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος και ο Μιχάλης Μοδινός, που θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ και τα θέματα της οικολογίας.
Και για να μην ξεχνιώμαστε μεγάλης σημασίας είναι η συνεργασία με τα στελέχη της Μεταρρύθμισης, που το τελευταίο διάστημα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΔΗΜΑΡ.
Εν κατακλείδι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ανοιχτεί ακόμα περισσότερο. Έχει μεγάλη σημασία, για παράδειγμα, να εξετάσει ποιες περιπτώσεις από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας-με τις οποίες ταιριάζουν τα (πολιτικά) χνώτα της-δεν πήγαν να ψηφίσουν στην εκλογή του κ. Βενιζέλου!
Η εποχή δεν χωρά μιζέριες, αριστερόμετρα και συμπλεγματικές λογικές.
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είναι Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς

Διαφωνίες στη ΔΗΜΑΡ για τη συνεργασία με ανεξάρτητους βουλευτές


Τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι Νικηφόρος Σταματάκης, Στέλλα Νιώτη και Θανάσης Αθανασίου, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους στον γραμματέα του κόμματος Σπύρο Λυκούδη εκφράζοντας την διαφωνία τους με την πρόσφατη απόφαση για την εκλογική συνεργασία με ομάδα πέντε ανεξάρτητων βουλευτών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα με τις πολιτικές κατευθύνσεις της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνίες είχαν εκφράσει και περιφερειακές οργανώσεις και καταβάλλεται προσπάθεια, από την πλευρά της ηγεσίας να εκτονωθεί η κατάσταση και το όλο θέμα να συζητηθεί νηφάλια με την πραγματοποίηση συσκέψεων και επαφών με τα αρμόδια στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής. Πηγές της ΔΗΜΑΡ τονίζουν οτι οι αντιδράσεις ήταν γνωστές και τις θεωρούν αναμενόμενες για μιά απόφαση τέτοιας εμβέλειας όπως ήταν η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την εκλογική και πολιτική συνεργασία με τους ανεξάρτητους βουλευτές. www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Επιθέσεις στη ΔΗΜΑΡ μέσω … ιστορίας


Θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης γίνεται αναφορικά με το επίμαχο βιβλίο ιστορίας της Μαρίας Ρεπούση. Η Μ. Ρεπούση δέχεται εκ νέου πολεμική για τις επιστημονικές της απόψεις οι οποίες παραποιούνται συστηματικά από τη δεξιά και την ακροδεξιά.
Η Μ.Ρεπούση δεν είναι μόνο ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ, αλλά και μέλος της ΚΕ και της ΕΕ, υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και Έρευνας του κόμματος. Η επίθεση εναντίον της, εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό με στόχο τη μείωση της επιρροής της ΔΗΜΑΡ.
Στις δημοκρατίες, τα σχολικά βιβλία γράφονται από επιστήμονες και όχι από πολιτικούς, κρίνονται από την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα και όχι από πολιτικά κόμματα και η επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα έχει αξιολογήσει θετικά το συγκεκριμένο βιβλίο και τη δουλειά της συγγραφικής ομάδας και της Μ.Ρεπούση. Η τυχόν υιοθέτηση της λογικής της ΝΔ και της ακροδεξιάς, θα μας οδηγούσε πολλές δεκαετίες πίσω, στις εποχές που τα σχολικά βιβλία γράφονταν με βάση τις ιδεολογικές θέσεις του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος.

► Εναλλακτική πρόταση στο “φόρο Τόμπιν” επεξεργάζεται η Γερμανία

Την εισαγωγή διευρυμένου χρηματιστηριακού φόρου θα εισηγηθεί η γερμανική κυβέρνηση ως εναλλακτική στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (φόρος Τόμπιν), σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Der Spiegel, το οποίο επικαλείται πληροφορίες για συνέντευξη που παραχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι ο φόρος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ευρώπη και, αντ' αυτού, ο ίδιος προτίθεται να στηρίξει μια «κατά το δυνατόν ισάξια εναλλακτική, όπως έναν διευρυμένο χρηματιστηριακό φόρο».
Αντίθετες με τον φόρο είναι η Βρετανία και η Σουηδία, ενώ και στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης δεν υπάρχει ομοφωνία, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Φίλιπ Ρέσλερ διαφωνούν με την φιλοσοφία του, ειδικά εάν επρόκειτο να εφαρμοστεί μόνο στα όρια της Ευρωζώνης.
Αντίθετα, ο Νικολά Σαρκοζί, αλλά και ο Φρανσουά Ολάντ έχουν ταχθεί υπέρ του συγκεκριμένου φόρου.
Ο Σόιμπλε πάντως ασκεί κριτική στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν απειλήσει να μπλοκάρουν την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει για την εισαγωγή του φόρου, λέγοντας ότι «αυτό που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ευρώπη».

Για τη δημιουργία «χώρου υποδοχής» μεταναστών σε στρατόπεδο

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός και Θανάσης Λεβέντης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τονίζουν:
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι το υπαρκτό και σύνθετο πρόβλημα των μεταναστών δεν αντιμετωπίζεται σε συνθήκες εκτοπισμού σε γκέτο και ξερονήσια.
Η συνολική θέση της για τους μετανάστες οριοθετείται και προσδιορίζεται από την αντίληψη ότι ο σύγχρονος εθνικισμός και ο ρατσισμός δεν αποτελεί απλώς και μόνο ένα ιστορικό επεισόδιο ή μια επιβίωση παλαιών μορφών, αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο με βαθιές ρίζες, το οποίο εξελίσσεται συνεχώς. Στη σημερινή συγκυρία, παρατηρούμε την κρίση των παραδοσιακών μορφών του Έθνους –κράτους, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται και νέες μορφές διεθνικής κινητικότητας. Αυτό το νέο σύστημα συναρτάται άμεσα και με το σύστημα οργάνωσης και καταμερισμού της εργασίας, εξωθώντας μια σειρά κοινωνικών προβλημάτων (όπως η μετανάστευση) στον αστερισμό του εθνικισμού και του ρατσισμού. Οι νέες κατώτερες «φυλές», στις σύγχρονες κοινωνίες, είναι, οι μετανάστες, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι «κοινωνικά αποκλεισμένοι». Σ' αυτές τις νέες κατηγορίες εφαρμόζονται πολιτικά και ανθρωπολογικά σχήματα στιγματισμού και περιθωριοποίησης. τα οποία θεμελιώνονται στη βάση ενός τριπλού καθορισμού (ταξική καταγωγή, εθνική προέλευση, κοινωνική παθολογία). Παράλληλα, μέσω αυτών των νέων κατηγοριών πραγματοποιείται αποτελεσματικά η καθημερινή ιδεολογική αναστροφή των πραγματικών κοινωνικών σχέσεων και η προβολή τους στο πεδίο της «κουλτούρας της μνησικακίας».
Η μετανάστευση είναι φαινόμενο παγκόσμιο, σύνθετο, δυσεπίλυτο. Γενεσιουργές αιτίες του είναι κυρίως η φτώχια και η εξαθλίωση των χωρών του Τρίτου Κόσμου για την οποία την κύρια ευθύνη φέρει ο λεγόμενος «Πρώτος Κόσμος», ο κόσμος των ανεπτυγμένων και οικονομικά ισχυρών χωρών. Οι άνισες ανταλλαγές και η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων των φτωχών χωρών από τις παγκόσμιες εταιρείες, η άρνηση των ανεπτυγμένων χωρών να διαθέτουν, όπως είχαν δεσμευθεί, κάθε χρόνο το 0,7% του ΑΕΠ τους για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών των πενόμενων πληθυσμών, καθώς και η διακυβέρνηση από διεφθαρμένα αντιδημοκρατικά καθεστώτα είναι οι κύριες αιτίες του φαινομένου, που μαζί με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης, τους πολέμους και τις εμφύλιες σφαγές, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που, αν δεν ελεγχθεί με κατάλληλες δημιουργικές πολιτικές, ενέχει σοβαρούς κινδύνους και απειλές.
Οι μετανάστες, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας χώρας και να την πλουτίσουν δημογραφικά και πολιτισμικά. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Η συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών αποτελεί παγίδευση και για τους ίδιους, αλλά και προκαλεί σοβαρά κοινωνικά ζητήματα στον ντόπιο πληθυσμό. Οι ίδιοι, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελούν μια “μάζα εργατών-δούλων”, που υφίσταται άγρια εκμετάλλευση, χωρίς δικαιώματα ή, στη χειρότερη περίπτωση, προστίθενται απλώς στις στρατιές των ανέργων, χωρίς πόρους, καταδικασμένοι στην εξαθλίωση, τον απόλυτο αποκλεισμό, την παραβατικότητα. Ο μεγάλος αριθμός τους, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, με τη χωροταξική υπερφόρτωση, με την έκρηξη του παραεμπορίου, του εμπορίου ναρκωτικών, του εμπορίου γυναικών, οδήγησε σε σοβαρή υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εκατέρωθεν τριβές, εντάσεις και συγκρούσεις. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τόσα χρόνια άφησαν το πρόβλημα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι τεράστιες.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να περιμένει. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει:
• Να απαιτήσει αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο II του 2003 (που υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον σημερινό πρωθυπουργό), η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρο εγκλεισμού όλων των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, που απλώς χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πέρασμα προς την Ευρώπη.
• Να απαιτήσει τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αν η τελευταία δεν δεσμευθεί ότι θα δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα.
• Να επιδιώξει τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα δίνει έμφαση στις παρεμβάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στους κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας να μείνουν στον τόπο τους, αλλά και θα παρέχει όλους τους αναγκαίους πόρους για την εγκατάσταση, τη διατροφή και την υγειονομική φροντίδα των μεταναστών, μέχρις ότου μπορέσουν να ενταχθούν δημιουργικά στην κοινωνία. Παράλληλα θα πρέπει να προβλέπεται ο επιμερισμός του βάρους της μετανάστευσης σε όλη την Ευρώπη, με κριτήρια τον πληθυσμό και το κατά κεφαλήν εισόδημα κάθε χώρας.
• Να ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων με την ουσιαστικότερη και μονιμότερη συνδρομή της ΕΕ.
• Να νομιμοποιήσει όλους τους μετανάστες που πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης.
• Να εξετάζει γρήγορα τις αιτήσεις όσων ζητούν άσυλο με κριτήρια αντικειμενικά, όπως προβλέπουν οι διεθνείς ρυθμίσεις και να παρέχει άσυλο σε όσους πραγματικά το δικαιούνται εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και παρέχοντάς τους όλα τα συναφή δικαιώματα.
• Να επαναπροωθήσει τους παράνομους μετανάστες στις χώρες προέλευσής τους.
• Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία.
• Να επιμείνει και να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την απόφαση με την οποία αναγνωρίστηκε δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες.

«Δημοκρατία αντί για Δημοσιονομικό Σύμφωνο» 16-3-2012 (από το BHMA)

Χθες, ο Αυστριακός αρχηγός των ευρωπαίων σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα μιλώντας στη Βιέννη άστραψε και βρόντηξε κατά της Γερμανίας. Τι είπε; Όπως μεταφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Βήματος, σύμφωνα με τις δηλώσεις Σβόμποντα, την άνοιξη του 2010, οι κυβερνώντες στο Βερολίνο θα έπρεπε να αποφασίσουν ότι πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα, παρά να εξαρτούν την όλη στάση τους από τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία... Όπως υποστηρίζει, δεν καταβλήθηκαν πραγματικές προσπάθειες για να σωθεί η Ελλάδα και χαρακτηρίζει στενοκεφαλιά το «να μην μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ, καταγγέλλει ως απαξιωτική, επιπόλαιη και υπεροπτική τη στάση της πλειονότητας των γερμανικών μέσων Ενημέρωσης απέναντι στην Ελλάδα μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, κάτι που θεωρεί απαράδεκτο για την Ευρώπη του σήμερα. Αναφερόμενος στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε για κρίση δημοκρατίας, για πολιτική κρίση των θεσμών, για αδυναμία λήψης αποφάσεων στην αντιμετώπιση κρίσεων…
Την ίδια στιγμή, 120 πνευματικές προσωπικότητες από τη Γερμανία δημοσίευσαν κοινό τους κείμενο στην εφημερίδα Tageszeitung με τίτλο «Δημοκρατία αντί για Δημοσιονομικό Σύμφωνο». Σε αυτό, μεταξύ άλλων, ζητούν να μην κυρωθεί το Σύμφωνο, επισημαίνουν τους κινδύνους για τη δημοκρατία στην Ευρώπη από τις πρόνοιες του Συμφώνου. «Οτι συμβαίνει στην Ελλάδα απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη», γράφουν, αναφερόμενοι κι εκείνοι στις… ευγενείς και… δημοκρατικές δράσεις της τρόικας στην Ελλάδα αλλά και στις πρακτικές της γερμανικής κυβέρνησης και, όπως πριν από καιρό η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, παραλληλίζουν ευθέως αυτή την περίοδο με τη δεκαετία του 1930...

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: Ένα εκατομμύριο πολίτες προτείνουν νόμους  30/03/2012


Tο "εναρκτήριο λάκτισμα" για την εφαρμογή του θεσμού της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών», βάσει του οποίου ένα εκατομμύριο πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη, θα μπορούν να συστρατεύονται σε κάποιο ζήτημα που θεωρούν σημαντικό και να ζητούν από την Επιτροπή να αναλάβει δράση σε σχέση με αυτό, δόθηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες.
Από την 1η Απριλίου 2012, ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΕΠΠ), που θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, θα επιτρέπει σε ένα εκατομμύριο πολίτες, από το ένα τέταρτο τουλάχιστον των κρατών- μελών της ΕΕ, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για νομοθετικές πράξεις σε τομείς στους οποίους η Επιτροπή έχει τη σχετική εξουσία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον Κανονισμό, είναι αρμόδιο για την οργάνωση των Δημοσίων Ακροάσεων των αιτημάτων που κατορθώνουν να συγκεντρώνουν 1 εκατομμύριο υπογραφές από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη- μέλη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, κατέβαλε «εργώδεις προσπάθειες προκειμένου η όλη διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν απλούστερη για τους πολίτες και ταυτόχρονα να διασφαλίζονται τα εχέγγυα που είναι απαραίτητα προκειμένου να μην καταχωρίζονται πρωτοβουλίες οι οποίες είναι προδήλως καταχρηστικές, επιπόλαιες, κακόβουλες, αντίθετες στις ευρωπαϊκές αξίες ή εκτός του πεδίου αρμοδιοτήτων της Επιτροπής».
Παρουσιάζοντας τον νέο ευρωπαϊκό θεσμό ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε πως πρόκειται για «ένα άνευ προηγουμένου βήμα διεύρυνσης της συμμετοχικής δημοκρατίας» και εξέφρασε την ανυπομονησία του για το τι θα προτείνουν οι πολίτες.
«Οι πολίτες θα έχουν πλέον στα χέρια τους ένα ισχυρό εργαλείο που θα τους επιτρέπει να επηρεάζουν την ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Ελπίζω ότι ο συγκεκριμένος θεσμός θα ενθαρρύνει επίσης την ανάπτυξη ενός πραγματικού ευρωπαϊκού «δήμου», με την αρχαία έννοια της λέξης, καθώς πολίτες από διάφορες χώρες θα συστρατεύονται για τη συζήτηση ζητημάτων που έχουν μεγάλη σημασία για καθέναν από αυτούς», είπε.

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική


Τις Προτάσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τη ΝΕΑ Κοινή Αγροτική Πολιτική κατέθεσαν στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Αγροτική πολιτική, που συνήλθε σήμερα στο ΥΠΑΑΝΑΤ, οι εκπρόσωποί της Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Δήμητρα Χαλικιά. Το κείμενο των θέσεων της ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής:

Η διαπραγμάτευση, που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, πρέπει να γίνει με γνώμονα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην παραγωγική διαδικασία, την επίτευξη της περιβαλλοντικής προστασίας και της αειφορίας με εφαρμόσιμα μέτρα, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας και της μεταφοράς πόρων εντός της Ε.Ε. με στόχο τη μείωση των αποκλίσεων, την κοινωνική συνοχή και την επίτευξη της αγροτικής ανάπτυξης.
Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να αποφασίσει τι θα επιδιώξει στη διαπραγμάτευση σε θέματα ζωτικής σημασίας, όπως ο ορισμός του μικροκαλλιεργητή και του ενεργού αγρότη, ο ορισμός των περιφερειών, ο προσδιορισμός του είδους εθελοντικών άμεσων ενισχύσεων κ.ά.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. διεκδικεί μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα προστατεύει και θα προωθεί τα πραγματικά συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών τονίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τις επισημάνσεις των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

•Η μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ

•Η πρόβλεψη, που υπάρχει στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι: «τα εξοικονομούμενα χρήματα από το μέτρο της οροφής στο πλαίσιο του παρόντος μηχανισμού να παραμένουν στο εκάστοτε κράτος μέλος». Συνιστά ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και για την κοινωνική συνοχή όλης της Ε.Ε. Είναι επιτακτική ανάγκη στις τρέχουσες συνθήκες οικονομικής κρίσης να επιδιωχθεί η μεταφορά των εξοικονομούμενων πόρων με κριτήρια σύγκλισης.

•Η πρόβλεψη στον Γενικό Κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων για αναστολή χρηματοδότησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων των κρατών-μελών τα οποία αποτυγχάνουν να μειώσουν το υπερβολικό έλλειμμα τους ή να καλύψουν τους μακροοικονομικούς τους στόχους. Πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που θα οδηγήσει στην υπονόμευση της ανάπτυξης αντί της απαραίτητης ανάκαμψης της οικονομίας. Η εισαγωγή αυτής της διάταξης στην Γενικό Κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων είναι απαράδεκτη και επηρεάζει άμεσα και την ΚΑΠ, στο βαθμό που πόροι του Πυλώνα 1 κατευθύνονται υποχρεωτικά στον Πυλώνα 2 και άρα ουσιαστικά πόροι της ΚΑΠ θα είναι διαχειρίσιμοι πλέον σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κεφαλαίου IV του γενικού Κανονισμού «Περί Kοινών Διατάξεων ΕΤΠΑ, ΤΑ, ΕΓΤΑΑ, ΕΤΘΑ».

ΣΤΟΧΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

1. Η αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, σε σχέση με την τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ενισχύσεων. Πρέπει να τονισθεί ότι η Ελλάδα εμφανίζεται να λαμβάνει αναλογικά τις μεγαλύτερες ενισχύσεις γιατί ο υπολογισμός γίνεται ανά μονάδα εδάφους. Εάν ο υπολογισμός γίνει βάσει των ενισχύσεων ανά δικαιούχο, η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις χαμηλότερες θέσεις.

3. Η δικαιότερη κατανομή των πόρων της ΚΑΠ βάσει κοινωνικά δίκαιων κριτηρίων, όπως το μερίδιο του γεωργικού εισοδήματος στο ΑΕΠ, το ποσοστό απασχόλησης στον γεωργικό τομέα κ.ά.

4. Η απλοποίηση των μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας ώστε να μην δημιουργηθεί σημαντικά επιπρόσθετο γραφειοκρατικό βάρος τόσο στις εθνικές κυβερνήσεις όσο και στους παραγωγούς.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠ

•Τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμβάλλουν και δεν οδηγούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας. Χρειάζονται πραγματικά μέτρα ενίσχυσης της παραγωγικότητας και βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Πρέπει να τονισθεί ότι η διαφοροποίηση της γεωργικής παραγωγής (αμειψισπορά)είναι μεν απαραίτητη αλλά δεν πρέπει να γίνει σε βάρος της απαραίτητης εξειδίκευσης και αύξησης της γεωργικής αποτελεσματικότητας. Συνεπώς πρέπει οι αποφάσεις να συμπεριλάβουν διορθωτικούς μηχανισμούς.

•Μία προοδευτική και κοινωνική αγροτική πολιτική πρέπει να διεκδικήσει την στροφή στον τρόπο υπολογισμού των μέσων ενισχύσεων κάθε χώρας: από μέσες ενισχύσεις ανά μονάδα εδάφους σε μ.ο. ενισχύσεων ανά δικαιούχο. Η αλλαγή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων βάσει των πραγματικών κοινωνικών αναγκών του γεωργικού πληθυσμού κάθε χώρας.

•Η «περιφερειοποίηση» των ενισχύσεων στην Ελλάδα είναι αναγκαία. Όμως τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν τον χρόνο και την ευελιξία να αντισταθμίσουν τις αρνητικές συνέπειες από την αλλαγή αυτή (από το ιστορικό μοντέλο βάσει του οποίου γίνονταν οι άμεσες πληρωμές σε ένα περιφερειακό μοντέλο). Υπογραμμίζουμε, ότι το καθεστώς βασικής ενίσχυσης ανά περιφέρεια πρέπει να εφαρμοσθεί με την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων όπως τα αγροτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας.

•Τις ενισχύσεις πρέπει να τις λαμβάνουν όσοι ασχολούνται πραγματικά με τη γεωργία. Θεωρούμε ότι ο ορισμός του ενεργού αγρότη, που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προτάσεις της ( ότι δηλαδή για να είναι ενεργός αγρότης πρέπει οι άμεσες ενισχύσεις από την ΚΑΠ να είναι υψηλότερες μόλις του 5% του συνολικών εσόδων από όλες τις μη γεωργικές δραστηριότητες), είναι απαράδεκτος. Μόνο όσοι παράγουν γεωργικά προϊόντα και έχουν σημαντικά έσοδα εκ γεωργίας και πέραν των ενισχύσεων πρέπει να αποτελούν τους ενεργούς αγρότες. Στο ερώτημα: «πρέπει να επιδιωχθεί στόχευση των ενισχύσεων στους πραγματικούς γεωργούς ή διεύρυνση των δικαιούχων των ενισχύσεων;» εμείς απαντάμε: στους πραγματικούς γεωργούς.

•Η αυξημένη στήριξη των νέων, που εγκαθίστανται στην γεωργία και κτηνοτροφία είναι αναγκαία. Απαραίτητη η θέσπιση «Ειδικού Προγράμματος Στήριξης» και η εισαγωγή υποχρεώσεις για τα κράτη-μέλη για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

•Το μέτρο «οροφής ανώτατου ορίου ενισχύσεων» βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση. Τα όρια όμως, που τίθενται στην πρόταση της Ε.Ε. είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η κατανομή των πόρων να μην γίνεται βάσει πραγματικά κοινωνικών κριτηρίων και να μην εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την κοινωνική δικαιοσύνη. Η μείωση των ορίων αυτών σε χαμηλότερα επίπεδα είναι απολύτως αναγκαία.

•Η ενίσχυση που προβλέπεται για τους μικρούς παραγωγούς είναι πολύ χαμηλή(500 -1000 €), δεδομένου ότι το ποσό αυτό προβλέπεται να αντικαταστήσει όλες τις άμεσες ενισχύσεις. Η ενίσχυση αυτή πρέπει να αυξηθεί. Η αύξηση των πόρων σε όφελος των μικρών παραγωγών, μπορεί να προέλθει από την εξοικονόμηση πόρων, που θα προκύψει εάν γίνει δεκτή η πρότασή μας για να μειωθεί το ύψος της «οροφής των ενισχύσεων».

•Η περαιτέρω στροφή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς το περιβάλλον είναι σε ορθή κατεύθυνση. Όμως ορισμένες από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εξαιρετικά δυσεφάρμοστες π.χ. ορισμένες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις εάν δεν εξειδικευτούν κατάλληλα και δεν απλοποιηθούν. Επιπροσθέτως, η σύνδεση των άμεσων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς με συγκεκριμένες περιβαλλοντικές παραμέτρους πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην οδηγήσει στην απώλεια των παραγωγικών γαιών. Προτείνουμε, στα περιβαλλοντικά κριτήρια να ενταχθούν και εκείνα της καλλιέργειας προϊόντων με σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη όπως η ελιά (ελαιώνες, λάδι, προϊόν μεσογειακής διατροφής).

•Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στον αγροτικό τομέα και η πρόθεση για μεγαλύτερο κονδύλιο πρέπει να εξειδικευτεί κατάλληλα, να εξηγηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοσθεί και να εισαχθούν υποχρεώσεις για τα κράτη-μέλη για την υλοποίηση αυτού του μέτρου.

•Η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευθεί την πρόταση για εθελοντική συνδεδεμένη ενίσχυση για οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς (π.χ. βαμβάκι).

•Η βιολογική γεωργία πρέπει να προωθηθεί, καθώς η άσκηση του βιολογικού τρόπου καλλιέργειας συμπεριλαμβάνεται χωρίς να απαιτείται καμία άλλη προϋπόθεση και κανένα επιπρόσθετο περιβαλλοντικό μέτρο (π.χ. διαφοροποίηση) στις πρόσθετες ενισχύσεις οικολογικής μέριμνας (+30%),σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρύνει άμεσα και να βοηθήσει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους οι οποίοι θέλουν να ασκήσουν την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

ΕΚΤΟΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ:

Στις υποχρεωτικές και αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο αγροτικός τομέας και σε περιβαλλοντικές προσαρμογές. Αυτό πρέπει να εξηγηθεί στους αγρότες, ώστε να μην αιφνιδιαστούν από τις επερχόμενες αλλαγές. Ενδεικτικά και ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι θα μπορούσε να επιδιωχθεί σε εκμεταλλεύσεις με περισσότερα από 30 στρέμματα, η ταυτόχρονη καλλιέργεια τριών διαφορετικών προϊόντων. Η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στη δυνατότητα διεύρυνσης της πρωτογενούς παραγωγής. Είναι κρίμα αυτό το πλεονέκτημα να χαθεί για μία ακόμη φορά.

Η χώρα πρέπει να θεσπίσει ένα νέο καινοτόμο πλαίσιο, που θα διευκολύνει την αγροτική έρευνα, σε όφελος του συνόλου του αγροτικού κόσμου, διότι η μέχρι σήμερα, πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης απαξιώνει την εθνική αγροτική έρευνα, η οποία διενεργείται, τόσο από τα ερευνητικά ιδρύματα (ΕΘΙΑΓΕ), όσο και από τα ανώτατα και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το ημερολόγιο της κρίσης 15-3-2012 έως 1-4-2012

*** 16/3/2012 Δριμεία κριτική στην τρόικα με αιχμή την πολιτική που εφαρμόζει στην Ελλάδα, άσκησε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα. Κατηγόρησε τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ότι «εργάζονται πίσω από κλειστές πόρτες», υπαγορεύοντας στην Ελλάδα μέτρα λιτότητας που επιτείνουν την ύφεση.
*** 17/3/2012 Κατά 14% αυξήθηκε η εγγεγραμμένη ανεργία φέτος το Φεβρουάριο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ για το μήνα Φεβρουάριο, φέτος το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων «άγγιξε» το εκατομμύριο, φθάνοντας σε 956.041 άτομα..
*** 19/3/2012 Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι το έλλειμμά της για το 2011 ήταν πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, 8,51% έναντι 6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, και στη συνέχεια έκανε γνωστό ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει το συμφωνημένο με την ΕΕ στόχο μείωσης του ελλείμματος του 2012 στο 4,4%, θέτοντας ως νέο στόχο τη μείωσή του στο 5,3% φέτος.
*** 20/3/2012 «Καταλάβετε τους δρόμους, μπλοκάρετε τα πάντα», φωνάζουν οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα, ενισχύουν την ανεργία και επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσης. Με απεργίες απαντούν στα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά που έχουν επιβληθεί
*** 21/3/2012 Το λαϊκό ομόλογο με ρήτρα πληθωρισμού που διέθεσε με εύστοχη τιμολόγηση η ιταλική κυβέρνηση έσπευσαν σήμερα να αγοράσουν τα ιταλικά νοικοκυριά . Το ομόλογο, μεταξύ άλλων, βοηθά την Ιταλία να αντλήσει κεφάλαια ενόψει της λήξης τίτλων συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο.
*** 22/3/2012 Τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Συμφώνου Ανάπτυξης ζήτησαν σήμερα συνδικαλιστές από εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη συνάντησή τους με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Άγγελα Μέρκελ. Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους.
*** 23/3/2012 Οι κεντρικές τράπεζες της Eυρωζώνης δικαιούνται να απορρίπτουν ως εξασφαλίσεις τα τραπεζικά ομόλογα που τελούν υπό την εγγύηση των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
*** 25/3/2012 Συνολικά 74 εκατομμύρια ευρώ θα καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο στις εταιρείες Lazard και Hamilton για τις συμβουλευτικές τους υπηρεσίες στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) μετά την τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης της νέας δανειακής σύμβασης στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία εγκρίνονται επιπλέον 4 εκατομμύρια ως έξτρα αμοιβή «συμβολής τους στην επιτυχία του PSI».
*** 26/3/2012 Σε αναβρασμό βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου πριν από τις εκλογές να έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο... βαθμό τους τομείς από τους οποίους θα εξοικονομηθούν, μέσω περικοπών, 11,6 δισ. για τη διετία 2013-2014. Σύμφωνα με το μνημόνιο τα πεδία στα οποία πρέπει να αναζητηθούν τα χρήματα είναι η γενική κυβέρνηση, τα κοινωνικά προγράμματα και η δημόσια διοίκηση. 
*** 29/3/2012 Νέοι, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που αναζητούν ένα ποιοτικότερο μοντέλο ζωής, ακόμη και με μικρότερες απολαβές, σκέφτονται την επιστροφή στην ύπαιθρο και την ενασχόλησή τους με τον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Καπα Research σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 με 1,5 εκατομμύριο άτομα, σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην ύπαιθρο.
*** 30/3/2012 Σταματά από τον Μάιο η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) να χορηγεί δάνεια σε τράπεζες με ενέχυρο τραπεζικά ομολόγα που έχουν την εγγύηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας,

► επισημάνσεις ►επισημάνσεις ►επισημάνσεις ◄επισημάνσεις

*** 16/3/2012 ο Μ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «Δεν μας αφορά η Λούκα Κατσέλη. Είναι μια αξιοπρεπής καθηγήτρια, αλλά πολιτικό μυαλό δεν έχει. Και από ανάλυση τα ίδια. Σχολικός κενσιανισμός της δεκάρας. Έπαιξε μοιραίο ρόλο, είναι το μοιραίο πρόσωπο που άφησε εντελώς ανυπεράσπιστη, εντελώς απροετοίμαστη την παράταξη, ενόψει της χρεοκοπίας, διότι είναι εισηγήτρια όλων αυτών των πραγμάτων». Σκεφτείτε τι έχει να πει ο Καστανίδης αν ανοίξει το στόμα του για το Βενιζέλο!...
*** 17/3/2012 «Είναι μία γιορτή της Δημοκρατίας…Περιμένουμε τουλάχιστον 100.000 αύριο στις κάλπες» έλεγαν πριν την ψηφοφορία για τον ένα και μόνο υποψήφιο πρόεδρο στο Πασοκ. Ε όχι και γιορτή, ε όχι και Δημοκρατία. Πέστε το Λαϊκισμό να συμφωνήσουμε…
*** 17/3/2012 Θέμα απολύσεων στο δημόσιο θέτει, με συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν.
*** 19/3/2012 Αν και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το 2008 οι τιμές στο ράφι είτε στα τυποποιημένα είτε στα νωπά προϊόντα κάθε άλλο παρά την πραγματική οικονομική κατάσταση αποτυπώνουν, καθώς δεν παρατηρείται σχεδόν κανένα σημάδι αποκλιμάκωσής τους.
*** 20/3/2012 "Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη σε λιγότερο από δύο χρόνια. Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια", τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times».
*** 21/3/2012 Στα 495 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2012, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 367 εκατ. ευρώ.
*** 22/3/2012 Κατά της επιστροφής των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τάσσεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι «υπάρχει οπωσδήποτε ανάγκη για συστράτευση, αλλά και για εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης απέναντι στους βουλευτές που πήραν την πατρίδα στους ώμους τους».
*** 23/3/2012 Νέα πρόσκληση σε εργοδότες και εργαζόμενους να καταλήξουν σε συμφωνία για τις συμβάσεις, με χρονικά όριο τα μέσα Μαΐου, προκειμένου να μη δημιουργηθεί μία άναρχη κατάσταση στην αγορά εργασίας απηύθυνε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης
*** 24/3/2012 Η Λιβαδειά φαίνεται πως... ζήλεψε τη «δόξα» της Ζακύνθου, της περιοχής με τους περισσότερους τυφλούς-μαϊμού και με τα «κατορθώματα» επιτροπών και άλλων αρμοδίων για τα προνοιακά επιδόματα, και παίρνει κεφάλι σε πανελλαδικό επίπεδο, ως η πόλη με τους περισσότερους ασθματικούς...
*** 26/3/2012 Συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ συμφώνα με τον κανονισμό της Βουλής. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς απαρτίζεται από τους βουλευτές Γρηγόρη Ψαριανό (Β’Αθηνών), Θανάση Λεβέντη (περιφέρεια Αττικής), Βασίλη Οικονόμου (Περιφέρεια Αττικής), Νίκο Τσούκαλη (Αχαΐας), Οδυσσέα Βουδούρη (Μεσσηνίας), Γιάννη Μιχελογιαννάκη (Ηρακλείου), Γιώργου Παπαμανώλη (Κυκλάδων), Γιάννη Αμοιρίδη (Πιερίας), Ηλία Θεοδωρίδη (Πέλλας), και από Το Φώτη Κουβέλη ως επικεφαλής και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς.
*** 27/3/2012 Στη γειτονική Ιταλία, η κυβέρνηση Μόντι στις πρώτες 100 μέρες μείωσε στο μισό το κόστος του πολιτικού προσωπικού, ακύρωσε την αγορά στρατιωτικών αεροπλάνων από τις ΗΠΑ, κατάργησε τις φοροαπαλλαγές της εκκλησίας, αποσύρθηκε από την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων. Άνοιξε κλειστά επαγγέλματα και αγορές, με αεροφωτογραφίες ανακάλυψε 1 εκατομμύριο ακίνητα που δεν πλήρωναν τέλη, έστειλε τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς στα κοσμικά θέρετρα για σαφάρι εναντίον της φοροδιαφυγής. Μείωσε κατά 30% το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και προκήρυξε τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες με στόχο να εισπράξει 2,5 δις.
*** 28/3/2012 Με 7.720.000 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τα πολιτικά κόμματα, στο πλαίσιο της τακτικής χρηματοδότησής τους και της οικονομικής ενίσχυσής τους για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση και του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Το ανωτέρω ποσό αντιστοιχεί, σύμφωνα με την απόφαση, στο ένα τέταρτο αυτών που καλύπτει το πρώτο τρίμηνο του 2012.Το ποσό κατανέμεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ: 3.107.705 Νέα Δημοκρατία: 2.429.469 ΚΚΕ: 746.737 ΛΑΟΣ: 622.748 ΣΥΡΙΖΑ: 556.005 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:
*** 29/3/2012 Σφοδρές αποδοκιμασίες από Έλληνες φοιτητές αντιμετώπισε στο London School of Economics ο Πόουλ Τόμσεν στην ακαδημαϊκή εκδήλωση για "τη συνταγή της τρόικας στο ελληνικό πρόβλημα". Όπου αυτή η συνταγή έφερε στην Ελλάδα από έλλειμμα 110% το 2009 σε 160% το 2012 όπως του φώναξαν αγριεμένοι οι Έλληνες φοιτητές. 
*** 30-3-2012 Μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης εισέβαλαν χθες στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και επιτέθηκαν σε φοιτητές κατά την διάρκεια φοιτητικών συνελεύσεων. Από την φασιστική επίθεση τραυματίστηκαν σοβαρά φοιτητές οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
*** 31/3/2012 «Νιώθουμε ανακούφιση και βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Παναγία» για την αποφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ και «ελπίζουν ότι ο Θεός θα δώσει όλα να έχουν ένα αίσιο τέλος»,  δηλώνουν  οι μοναχοί σε ανακοίνωσή τους.
*** 1/4/2012 Στις 5 Απριλίου θα καταβληθεί το επίδομα του Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Απριλίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ καθώς και το δώρο του Πάσχα σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. Η καταβολή θα γίνει με με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
1
Όσοι φίλοι επιθυμούν να καταβάλουν τις συνδρομές τους προς τη ΔΗΜΑΡ, που τόσο τά 'χει ανάγκη,  ο αριθμός λογαριασμού στη Eurobank είναι: 0026-0217-37-0102917676 (στα ονόματα Φασούλας Ιωάννης – Γρηγορίου Στυλιανός).
2
Μπορείτε να διαβάζετε το ενημερωτικό δελτίο της Δημοκρατικής Αριστεράς Λάρισας κάθε 1η και 15η του μηνός στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://demarlarissa.blogspot.com/












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου