Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011



 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ  (11) 
ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 
( 15 - 12 - 2011 )  
    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - Λάρισα  Κουμουνδούρου 11 -  τηλ. 2410 533 584  - demarlarissa@gmail.com                          

 ►     Η ποίηση πρώτα :   Ποιητικό σχόλιο για τους ηγέτες μας εγχώριους και ευρωπαίους


Από τα πόδια
ως την κορφή, μετριέται
μόνο το ύψος.

Το ανάστημα αρχινά
Πάνω από το κεφάλι.
Αργύρης Χιόνης

 ► ΔΗΜΑΡ: Η Ευρώπη χρειάζεται αποτελεσματικό ταμείο διάσωσης     10 -12- 2011          

    Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών της Ευρώπης, καθώς είναι αποκλειστικά επικεντρωμένες στη δημοσιονομική πειθαρχία και απουσιάζει η οικονομική αλληλεγγύη, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχουν μέτρα για την ανάπτυξη και για την αποτροπή της ύφεσης που απειλεί τη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης και δεν προσδιορίζεται ο δημοκρατικός έλεγχος των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου.
Τέλος, σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται αποτελεσματικό ταμείο διάσωσης με επαρκή χρηματοδότηση, χρειάζεται ευρωομόλογα, χρειάζεται τη μεταφορά μέρους του χρέους στην ΕΚΤ, καθώς και την έκδοση χρήματος. «Η Ευρώπη που διεκδικούμε είναι μια Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά ενοποιημένη».

 ►  ΔΗΜΑΡ: Kαταστροφή η επιστροφή στη δραχμή         11-12- 2011                                         

Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι καταστροφικό ενδεχόμενο, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:
«Θα οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει, η νέα δραχμή δεν θα γίνεται αποδεκτή σε πολλές διεθνείς αγορές, θα υπάρξει ανικανότητα καταβολής μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεταβολές στην Ε.Ε. προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, με αναπτυσσόμενες φυγόκεντρες τάσεις».
Σε ερώτηση για το αν θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Οι "κυβερνήσεις συνεργασίας", για να είναι βιώσιμες και να πείθουν τους πολίτες, προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες, πολιτικές συγκλίσεις και συμπτώσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές απουσιάζουν. Κυβέρνηση συνεργασίας είναι δυνατόν να υπάρξει μόνον όταν η ακυβερνησία θα δοκιμάζει και θα απειλεί τον τόπο. Και τότε δυναμικά θα τεθεί το ζήτημα ποιες δυνάμεις θα συμπράξουν και κυρίως με ποιο περιεχόμενο πολιτικού προγράμματος. Η τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει με δεσμευτικό πολιτικό προγραμματικό περιεχόμενο και με φερέγγυα πολιτικά πρόσωπα να επιλέγει, να θέλει και να μπορεί να μετατοπίσει την πολιτική από τη βαθιά συντηρητική θέση όπου σήμερα βρίσκεται προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Χωρίς τις προϋποθέσεις αυτές, η οποιαδήποτε συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελεί "άσκηση επί χάρτου"».
 ►  Η "χαριστική" βολή στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική       14-12- 2011

Εξι μήνες μετά την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε χθες τη χαριστική βολή στην ακολουθούμενη εδώ και δύο χρόνια οικονομική πολιτική λέγοντας «δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος - του μνημονίου - δεν επιβεβαιώθηκαν. Είμαι εξουθενωμένος, μένω εδώ από εθνικό καθήκον».

 ►  Τι συζήτησε ο Φώτης Κουβέλης στη συνάντηση με το Λουκά Παπαδήμο         2-12- 2011            

Κοινωνικές παρεμβάσεις ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο Φώτης Κουβέλης, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες προχτές, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που δε στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο κ. Κουβέλης σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι για τη ΔΗΜΑΡ πρωταρχική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, τονίζοντας ότι απαιτείται μια πολιτική που θα στηρίζει την κοινωνική συνοχή και θα περιορίζει τα δυσβάσταχτα μέτρα που έχουν πέσει στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό την κατάργηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία, όπως ο ίδιος εκτίμησε, «βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο». Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για προώθηση ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος που θα χρηματοδοτείται από την ΕΤΕΠ σε συνεργασία με το ΕΣΠΑ.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επί μακρόν τα συμβαίνοντα εσχάτως στην Ευρώπη, συμφωνώντας ότι αυτά έχουν οδηγήσει το οικοδόμημα της ΕΕ σε οριακό σημείο. «Η Ευρώπη ή θα προχωρήσει στην επί της ουσίας πολιτική της ενοποίηαση ή διαφορετικά θα τροφοδοτεί αποσυσπειρώσεις και εν τέλει την αποδυνάμωσή της», εκτίμησε ο κ. Κουβέλης.
Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των εκλογών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος στη συνομιλία του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ έδειξε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν αργότερα από τις 19 Φεβρουαρίου, ως συνέπεια των επιπλοκών που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη και με βάση τα όσα πρέπει να υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση.

 ►Από τη συνέντευξη του Φ. Κουβέλη στο Real FM και στον Ν. Χατζηνικολάου 09/ 12 / 2011 

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη: Η Ευρώπη, έτσι όπως εξελίσσεται, διαμορφώνεται ως Ευρώπη των δυο ταχυτήτων. Αυτό θα διαμορφώσει συνθήκες φυγόκεντρων τάσεων,  αλλά και αποσυσπειρώσεις.  Εντέλει η πορεία που δεν εξασφαλίζεται προς την ουσιαστική πολιτική ενοποίηση της Ευρώπη-με σταθερή αναφορά στα οικονομικά ζητήματα και στη γενικευμένη κρίση χρέους-θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη η οποία θα έχει ελάχιστη αν όχι μηδενική συμμετοχή στο διεθνή καταμερισμό της οικονομικής διαδικασίας, με το δεδομένο ότι είναι πολλές πλέον οι οικονομικά αναδυόμενες χώρες.
Για το ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας:  Θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα διότι η δημοσιονομική πειθαρχία με τον οριζόντιο τρόπο που προωθείται δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες, όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά των κρατών μελών που ανήκουν στον ευρωπαϊκό νότο. Θα οδηγηθούμε σε ασφυκτικές καταστάσεις. Χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία από χώρα σε χώρα, με όλα εκείνα τα στοιχεία που προσδιορίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις καταστάσεις της κάθε οικονομίας.
Για τις δημοσκοπήσεις και το λεγόμενο «τόξο της αριστεράς»:  Μας ενθαρρύνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά δεν έχουμε εφησυχασμούς. Πορευόμαστε με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων της κοινωνίας, αλλά και της πολιτικής ρευστότητας που υπάρχει. Κατά συνέπεια με επίγνωση της πολιτικής και κοινωνικής ρευστότητας, με υπεύθυνη στάση απέναντι στη χώρα και την κοινωνία, αξιολογούμε τα πράγματι ενθαρρυντικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων.
Σε ότι αφορά στο λεγόμενο τόξο ή μέτωπο της αριστεράς, οι επιμέρους δυνάμεις της αριστεράς δεν αθροίζονται μόνο στη βάση του γεγονότος ότι έχουν αντιμνημονιακή στάση. Ο πολυκερματισμός της αριστεράς είναι ένα υπαρκτό ζήτημα. Υπάρχουν όμως τεράστιες διαφορές για καίρια ζητήματα της πολιτικής. Έχουμε για παράδειγμα αντίπαλες θέσεις μεταξύ των δυνάμεων της αριστεράς για το ζήτημα της Ευρώπης. Με βάση μόνο τα δημοσκοπικά αποτελέσματα δεν μπορεί να μιλά κανείς για αυτό το λεγόμενο κυβερνητικό τόξο της Αριστεράς.

 ►  Τι γίνεται με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής;                                                 

Τα στατιστικά στοιχεία που δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή χρησιμοποιούνται ως βάση για πολλές αποφάσεις . Ωστόσο αν κάποιος κοιτάξει όσα καταγράφονται -δε χρειάζεται να είναι και οικονομολόγος- τρελλαίνεται. Για παράδειγμα: η ΕΣΛΤΑΤ με τα στοιχεία του Αυγούστου (μήνα που στις τουριστικές περιοχές η ανεργία μειώνεται) έδειχνε έξαρση του φαινομένου. Κι ενώ το 2011 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό (η Τράπεζα της Ελλάδας έδειχνε αύξηση εσόδων 10%). Το Σεπτέμβριο -όταν τελειώνει η τουριστική περίοδος η ανεργία αυξάνει – αλλά η ΕΛ.ΣΤΑΤ έδωσε στοιχεία ότι η ανεργία στις τουριστικές περιοχές μειώθηκε (!!!;;;) Πώς είναι δυνατόν;
Δεύτερο παράδειγμα: Η  ΕΛ.ΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το  ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους παρουσίασε μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης σε ποσοστό 5%. αλλά πως συμβαίνει αυτό όταν την ίδια περίοδο ο τουρισμός είχε μεγάλη άνοδο, οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 54,7% σε ετήσια βάση, και είχαμε  αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 31,6% (Ιούλιος -Αύγουστος), αύξηση του δείκτη όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά 1,2% τον Αύγουστο, αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατά 4,9% στην εσωτερική αγορά και κατά 23,1% στην εξωτερική αγορά στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και επιβράδυνση της πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής στο -4,8% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, από -11,7% στο α΄ εξάμηνο. Μυστήρια πράγματα!
 
 o Χέλμουτ Σμιτ κατά της πολιτικής Μέρκελ                                                       03/12/2011     

  Σε δραματικές προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που θα έχει στην Ευρώπη η πολιτική της κ. Μέρκελ προχώρησε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας. o κ. Σμιτ επισήμανε ότι θα μπορούσε σε ένα τουλάχιστο σημείο να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση και εξήγησε: «Εξυπνότερο θα ήταν να μη βρίζει τους Έλληνες, να μην τσουβαλιάζει δέκα εκατ. ανθρώπους μαζί με τις παλιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνει. Είναι υπερβολικά εύκολο: ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατ. να στριμώχνει τον ανίσχυρο Ελληνα».
Σε
ό,τι αφορά τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στον τομέα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ο πρώην Γερμανός καγκελάριος εκτίμησε ότι εξαιτίας τους η Γερμανία απομονώνεται όλο και περισσότερο. Συνέκρινε μάλιστα τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης με την περίοδο που προηγήθηκε του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προειδοποίησε: «Ποτέ δεν ήταν καλό να απομονώνει κανείς τη Γερμανία στην Ευρώπη».
Ο
πρώην καγκελάριος εξέφρασε επίσης φόβους για άνοδο του πληθωρισμού, σε περίπτωση που δεν εκδοθούν ευρωομόλογα. «Ή θα αναλάβουμε χρέη από κοινού ή θα υποχρεωθεί η ΕΚΤ να αγοράσει τα προβληματικά ομόλογα. Αυτό θα οδηγήσει ταχύτατα σε πληθωρισμό», είπε για να προσθέσει ότι το κοινό νόμισμα πρέπει να υποστηριχθεί από κοινή δημοσιονομική πολιτική.
Τέλος,
υπογράμμισε ότι «ακόμη και οφειλέτες όπως η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσουν την εθνική κυριαρχία στον χειρισμό των κρατικών υποθέσεων». Εν τω μεταξύ χθες έγινε γνωστό ότι η κ. Μέρκελ όρισε τον υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ ως εντεταλμένο για την προώθηση και παρακολούθηση προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της Ε.Ε., που δεν έχει εκταμιεύσει η Ελλάδα.
 
 ►   Είμαστε με την Ευρώπη αλλά με ποια Ευρώπη;           του  Θωμά Ψύρρα                         

Ενώ η ελληνική κοινωνία “μισεί” τη Μέρκελ και το Σαρκοζί, ενώ όλοι μιλούν απαξιωτικά  -κι όχι μόνο οι Έλληνες- για το χαμηλό επίπεδο των ευρωπαϊκών ηγεσιών η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει ευρωπαϊκά. Σε πολλούς αυτό φαίνεται παράδοξο. Λένε: “αφού οι Ευρωπαίοι μας κάνουν τόσα γιατί η Δημοκρατική Αριστερά μιλάει ακόμα για την Ευρώπη;”
Όμως δεν είναι ούτε παράξενο ούτε ιδεολογικά αντιφατικό.
Ο ευρωπαϊσμός, δηλαδή η ιδέα ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν να πορευτούν μαζί και να διαμορφώσουν από κοινού το μέλλον τους αποτελεί μετεξέλιξη της παλιάς ιδέας του “διεθνισμού” σε συνθήκες της παγκοσμιοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρηματιστηριακός καπιταλισμός που επιβλήθηκε με την παγκοσμιοποίηση δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί παρά με μεγάλες συμπράξεις που υπερβαίνουν τα όρια του εθνικού. Η παγκόσμια αριστερά σήμερα πρέπει να ενεργοποιεί την νέα (και ταυτόχρονα παλιά) ιδέα του οικουμενισμού ως αντίπαλο δέος στην παγκοσμιοποίηση. Γιατί τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Το ερώτημα λοιπόν είναι πως θα διαμορφωθεί και ποιο περιεχόμενο θα πάρει τελικά ο οικουμενισμός ως μορφή ιδεολογίας και δράσης.
Αυτό θέτει δύο άμεσα ζητήματα: α) Ποια θα είναι η σχέση του οικουμενικού με την τοπικότητα (ταυτότητες, ιδιοπροσωπία, παιδεία...) και, β) ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, Πως θα διαχειριστούμε με τους άλλους ευρωπαίους το πολιτικό πρόβλημα της ίδιας της Ευρωπαϊκής ένωσης..
Η  κυριαρχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο των νεοφιλελεύθερων τείνει να μην είναι συγκυριακή. Ακόμη κι αν  κάποια στιγμή οι Μερκοζί αποχωρίσουν από την πολιτική σκηνή, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα βρουν άλλους συνεχιστές και μάλιστα ανάμεσα στους λογής ευρωπαίους πρόθυμους σοσιαλδημοκράτες. Ο οικουμενισμός πρέπει να σπάσει την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων ιδεών. Και στη θέση τους να επαναφέρει και την συκοφαντημένη ιδέα του κοινωνικού κράτους, και την ιδέα του κράτους-διαιτητή που παρεμβαίνει προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, και να επεξεργαστεί νέες ιδέες όπως την αποανάπτυξη, την ιδεολογική θωράκιση της πραγματικής οικονομίας, και να δημιουργήσει νέους θεσμούς ή να ισχυροποιήσει τους υπάρχοντες (ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ευρωπαϊκή επιτροπή...) που έντεχνα τους παραμερίζει η γαλλογερμανική αλαζονεία. Η αριστερά έχει δρόμο μπροστά της. Αλλά πρέπει πρώτα να βλέπει και να κατανοεί το δάσος κι έπειτα να καταπιάνεται με το δέντρο, ή αλλιώς να σκέφτεται συνολικά και να δρά στο συγκεκριμένο...

 ► Δημοκρατική Αριστερά : Η Ευρώπη σε κοινωνική και πολιτική αποδιάρθρωση  8-12-2011

«Η εμμονή της κυρίας Μέρκελ να αξιοποιήσει τη δημοσιονομική κρίση των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να κατοχυρώσει την ηγεμονία της στην ευρωζώνη, οδηγεί την Ευρώπη σε κοινωνική αποδιάρθρωση και πολιτική διάλυση», σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά.
Οπως αναφέρει το κόμμα της Αριστεράς στο ίδιο σχόλιο «αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη συνοχή της Ε.Ε. επιβάλλεται οι ηγέτες της Ευρώπης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προωθήσουν ουσιαστικές λύσεις που θα περιλαμβάνουν την ουσιαστική ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην κατεύθυνση της άμεσης έκδοσης ευρωομολόγου, της εκτύπωσης ευρώ, καθώς και της συγκρότησης μηχανισμού κοινής αντιμετώπισης μέρους του χρέους των κρατών-μελών».

 ►  Ερώτηση της ΔΗΜ.ΑΡ. για τα φωτοβολταϊκά         6.12.11                                                      

Τεράστιες και απρόβλεπτες κοινωνικές διαστάσεις τείνει να προσλάβει η οιονεί χρεοκοπία της εταιρείας «Κλιμαλεβητεχνική klt Ανώνυμη Εταιρεία», της μεγαλύτερης ίσως στον τομέα κατασκευής μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Η διακοπή της  δραστηριότητάς της έχει οδηγήσει στην απόλυτη οικονομική καταστροφή, προσωπική απόγνωση και ψυχική κατάρρευση περισσότερους από 90 ιδιώτες επενδυτές (κυρίως αγρότες), διασκορπισμένους σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, κατά την υπογραφή των ιδιωτικών συμφωνητικών, ο καθένας από τους επενδυτές, παρέδωσε στην εταιρεία επιταγές ποσού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο εργολαβικό τίμημα. Η ενέργεια αυτή υπαγορεύθηκε από την εταιρεία προκειμένου, έναντι των επιταγών, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την ολοκλήρωση των έργων τραπεζικά δάνεια. Οι επιταγές θα εξοφλούντο από τους επενδυτές μέσω τραπεζικών δανείων που είχαν ήδη εγκριθεί προς τον καθένα από τους επενδυτές και θα εκταμιεύονταν αμέσως μετά την ολοκλήρωση κατασκευής των έργων.
Η εταιρεία παρέδωσε ΑΜΕΣΩΣ τις επιταγές (προς ενεχυρίαση) στις τράπεζες, με τις οποίες συνεργαζόταν, τα δε ποσά που κατόρθωσε να εξασφαλίσει διατέθηκανπροφανώςγια την κάλυψη άλλων προηγούμενων εκκρεμοτήτων και όχι για το σκοπό για τον οποίο αυτές είχαν εκδοθεί, δηλαδή την κατασκευή των φωτοβολταϊκών μονάδων, με αποτέλεσμα όταν χρειάστηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή τους, έκλεισε η «στρόφιγγα» του δανεισμού και όλο το πρόγραμμα «τινάχθηκε στον αέρα». Και ενώ οι επενδυτές, σε κατάσταση απόγνωσης, διαπραγματεύονταν με την εταιρεία για την εξεύρεση τρόπου συνέχισης των έργων, οι τράπεζες με μια πρωτοφανή σπουδή προέβησαν σε έκδοση διαταγών πληρωμής και δέσμευσαν περιουσίες ακόμη και τραπεζικούς λογαριασμούς των επενδυτών και συγγενικών τους προσώπων.
Από την άλλη πλευρά,  οι επενδυτές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι αγρότες και μικροεπαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους δεν διαθέτουν ούτε καν δαπάνες για δικαστικές ενέργειες, βλέπουν να καταστρέφονται ΟΡΙΣΤΙΚΑ οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, χάνοντας τις περιουσίες τους και μη δυνάμενοι να ασκήσουν στο μέλλον οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα, αφού έχουν ήδη καταχωρηθεί στο σύστημα «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ».
Για την εξέλιξη, οι εμπλεκόμενες τράπεζες φέρουν τεράστια ευθύνη γιατί γνώριζαν  την αιτία έκδοσης των δίγραμμων επιταγώνμεγάλων ποσών- αφού όλοι οι επενδυτές είχαν υποβάλλει τα ιδιωτικά συμφωνητικά προκειμένου να εγκριθούν οι δανειακές συμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση -και επειδή γνώριζαν την επιχειρηματική κατάσταση της εταιρείας- έπρεπε να πληροφορηθούν την προέλευση και την αιτία των επιταγών.

 ►  Περικοπή κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ της χώρας

 Στον αέρα τινάζεται ο προϋπολογισμός των Δήμων της χώρας μετά το έγγραφο που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στις δημοτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το οποίο περικόπτονται κατά 15% οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό  όλους τους ΟΤΑ της χώρας λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2012.
  Ήδη οι Δήμοι εισπράττουν πολύ λιγότερα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, λόγω της αδυναμίας πληρωμής τους από τους συμπολίτες μας, που βιώνουν την ανέχεια από τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν μειωμένα έσοδα  λόγω της αποπληρωμής  δανείων που είχαν συναφθεί στο παρελθόν από τις Καποδιστριακές δημοτικές αρχές.
Χαρακτηριστική περίπτωση ο Δήμος Πατρέων ο οποίος εισπράττει 19% λιγότερα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, δεν εισέπραξε για το 2011 ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ, από το Πράσινο Ταμείο και από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, κονδύλια τα οποία είχαν προϋπολογιστεί. Αποτέλεσμα τούτων είναι όχι μόνο να μην μπορεί ο Δήμος να καταβάλλει τις πληρωμές για τις εν εξελίξει εργολαβίες, όχι μόνο να μην μπορεί να προκηρύξει νέα έργα, ούτε καν για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας των δημοτών (ηλεκτροφωτισμός, κάλυψη λακκουβών κ.α) αλλά και να μην μπορεί να υλοποιήσει την κοινωνική του πολιτική καθώς και τις πολιτιστικές και άλλες δράσεις .
Με τις περικοπές το 2012, ο Δήμος θα βρεθεί στη πολύ δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να καταβάλλει μισθούς στους εργαζομένους του και τις επιχορηγήσεις στα Νομικά του Πρόσωπα. Η πολιτική αυτή της κεντρικής εξουσίας ωθεί τους ΟΤΑ στο να αυξήσουν, και μάλιστα σημαντικά, τα δημοτικά τέλη σε αυτή τη δραματική περίοδο για τους δημότες οι οποίοι ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τα υπάρχοντα τέλη. Αυτός ο φαύλος κύκλος με τη σειρά του οδηγεί τους ΟΤΑ με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.

► Στα δύο χωρίστηκε η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα                                                

Στη σύνοδο του ΟΗΕ στο Ντέρμπαν οι ανεπτυγμένες χώρες και μαζί τους η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία επιθυμούν να αναβάλλουν τις συνομιλίες για μια νέα διεθνή συνθήκη κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο αντίπαλο στρατόπεδο το μπλοκ των φτωχών χωρών που απειλούνται περισσότερο, οι οποίες πιέζουν για την υπογραφή συμφωνίας εντός του 2012. Από την ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη που πιέζει για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης του Κιότο. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή δεν περιμένει: απειλούνται άμεσα οι μικρές νησιωτικές χώρες στον Ειρηνικό και την Καραϊβική καθώς η άνοδος της στάθμης των ωκεανών απειλεί να καταπιεί τα νησιά τους, χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Τανζανία που έχουν μακριές ακτές και χαμηλό υψόμετρο, και το Μπουτάν και το Νεπάλ που εξαρτώνται από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων. Αλλά δεν ιδρώνει το αφτί των ξεσαλωμένων με την Ανάπτυξη.
 ►  Η κατακόρυφη αύξηση των συνταξιούχων και η πολιτική των συνταξιοδοτήσεων              

Ο αριθμός των συναξιούχων διαρκώς αυξάνεται (και λόγω ανεργίας ή διακοπής επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά και λόγω φόβου εφεδρείας). Συγχρόνως μειώνονται τα έσοδα λόγω κρίσης. Έτσι η επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται να προσεγγίσει τα 8 δισεκατομμύρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα μειώσουν κι άλλο τις συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι  ενώ οι συντάξεις μειώθηκαν ήδη κατά  10% , δεν μειώθηκαν συνολικά οι δαπάνες για συντάξεις λόγω της μαζικής «φυγής». Τώρα πλέον θα λιανίσουν τα επικουρικά ταμεία  και αμέσως μετά θα αποχαιρετήσουμε τα “εφ'άπαξ”. Η κυβερνητική πολιτική είναι απολύτως αντιφατική: από τη μια ωθεί στη σύνταξη χιλιάδες, κι από την άλλη δεν μπορεί να τους πληρώνει τους συνταξιούχους που η ίδια δημιούργησε. Αυτό είναι κατόρθωμα...

►Το ημερολόγιο της κρίσης  1-12-2011  έως  15-12-2011                                                             

5-12-11 Το γερμανογαλλικό δίδυμο αποφαίνεται: “Αυτόματες κυρώσεις κατά των δημοσιονομικά ατακτούντων κρατών, εμμονή στην θεσμοποίηση της λιτότητας, απόρριψη των ευρωομολόγων, 'ανεξαρτησίας' της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσα από αλλαγή των ευρωσυνθηκών” Οι Σαρκοζί και Μέρκελ δεν πρωτοτύπησαν.. 
6-12-11  Μπαρόζο, συνέντευξη στην Die Welt: Δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε άλλη χώρα το «κούρεμα» του χρέους. Η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση. Εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, είναι πιθανή η έξοδός της από το ευρώ.
8-12-2011  Πόσο θα υποτιμηθεί η δραχμή, εάν καταρρεύσει η Ευρωζώνη; Σε έκθεσή τους, οι αναλυτές του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Nomura επισημαίνουν ότι, εάν καταρρεύσει η Ευρωζώνη, η «νέα» δραχμή μπορεί να υποτιμηθεί κατά 57,6%, σε ορίζοντα πενταετίας, και να διαμορφωθεί στα 0,57 δολάρια..
9-12-2011 Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν την Παρασκευή να αυστηροποιήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης, αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ και για τα 27 της κράτη-μέλη. Μετά από 10 ώρες συνομιλιών, οι ηγέτες της ευρωζώνης σημείωσαν μικρή μόνο πρόοδο πέρα από τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν προς τη δημιουργία ενός "δημοσιονομικού συμφώνου"."Aυτή η Σύνοδος θα μείνει στην ιστορία", είπε ο Sarkozy. "Θα προτιμούσαμε μία μεταρρύθμιση των συνθηκών και για τους 27. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν εξαιτίας της στάσης των Βρετανών φίλων μας. Επομένως, θα είναι μία διακυβερνητική συνθήκη των 17, αλλά ανοιχτή και για άλλους".
9-12-2011 Η Deutsche Bank προειδοποίησε ότι οι αγορές αρχίζουν ήδη να προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί υπό το αγγλοσαξονικό δίκαιο διαπραγματεύονται σε υψηλότερη τιμή από αυτά που έχουν εκδοθεί υπό το ελληνικό δίκαιο. Και αυτό γιατί, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, θα είναι πιο εύκολο για την κυβέρνηση να μετατρέψει τα ομόλογα του ελληνικού δικαίου στο νέο εθνικό νόμισμα απ’ ό,τι αυτά που έχουν εκδοθεί υπό το διεθνές δίκαιο..
10-12-2011 Καθηλωμένη σε ύφεση, η οποία διαμορφώθηκε στο 5%, παρέμεινε η ελληνική οικονομία στο γ' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

 ►  Τα φορολογικά της αρχαίας Αθήνας                    του Θωμά Ψύρρα                                        

Στην κλασική Αθήνα (δηλαδή σε μια υπερδύναμη για τα μέτρα της εποχής) ο κρατικός κορβανάς γέμιζε με δύο ειδών εισφορές: α) Υπήρχαν τα συμμαχικά έσοδα δηλαδή  η έκτακτη εφάπαξ εισφορά («επιφορά») και οι  τακτικές καταβολές των 265 συμμάχων της Αθήνας. β) Υπήρχαν και τα αθηναϊκά έσοδα που προέρχονταν από την εκμίσθωση της δημόσιας περιουσίας (κτήματα, οικοδομήματα ή τα μεταλλεία του Λαυρίου), από τις δικαστικές καταβολές, από τα τακτικά τέλη των εξαγόμενων ή εισαγόμενων προϊόντων στα αττικά λιμάνια («πεντηκοστή») ή στις πύλες της πόλης («διαπύλιον»). Οι μέτοικοι έπρεπε να ανανεώνουν επί πληρωμή μία φορά το χρόνο την άδεια παραμονής τους στην Αθήνα («μετοίκιον»), ενώ κατέβαλλαν και επιπρόσθετο τέλος για να έχουν το δικαίωμα να εργασθούν («ξενικόν»). Ως και οι οίκοι ανοχής έδιναν «πορνικόν» φόρο. Οι Αθηναίοι πλήρωναν ετήσιο φόρο εισοδήματος  ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και εξαιρούσαν τους φτωχούς (η Αθηναϊκή δημοκρατία είχε ορίσει ήδη ποιο ήταν το όριο της φτώχειας). Η Βουλή ενέκρινε το ύψος των φόρων και για λόγους διαφάνειας, τα ονόματα όσων πλήρωναν αναγράφονταν στους φορολογικούς καταλόγους σε πέτρινες πλάκες και στήλες που βρίσκονταν σε κοινή θέα. Κανείς πολίτης δεν μπορούσε να φοροδιαφύγει. Αντί για ελεγκτικούς μηχανισμούς είχαν μόνο ένα νόμο που ονομαζόταν «αντίδοσις». Δηλαδή όταν κάποιος φτωχός πολίτης έβλεπε ότι κάποιος άλλος πολύ πιο πλούσιος από αυτόν πλήρωνε λιγότερο φόρο ζητούσε να ανταλλάξει την περιουσία του με την περιουσία του άλλου. Αν ο άλλος πολίτης αρνιόταν, τότε τη λύση έδιναν τα αρμόδια δικαστήρια. Έτσι δεν διέφευγε κανείς!
Ειδικά για τους πάρα πολύ πλούσιους υπήρχαν και έκτακτες εισφορές οι «χορηγίες» (να εξοπλίσουν μια τριήρη, να συμβάλουν σε συσσίτια, να χρηματοδοτήσουν θεατρικές παραστάσεις κλπ), η «επίδοσις» (για εκτέλεση συγκεκριμένου δημόσιου έργου) και η «εισφορά» (σε περίοδο πολέμου για στρατιωτικές δαπάνες). Αυτές οι έκτακτες εισφορές  αφορούσαν μεγάλα ποσά. Η χορηγία για παράδειγμα στοίχιζε 300-5.000 δρχ., όταν τον 5ο αιώνα ο ετήσιος μισθός της ιέρειας της Αθηνάς Νίκης ήταν 50 δραχμές. Και το μόνο κέρδος για τον χορηγό ήταν ένα τιμητικό ψήφισμα του Δήμου: «καλώς και φιλοτίμως εχορήγησαν».
Περιττό να τονιστεί ότι όταν κάποιος πιανόταν να φοροδιαφεύγει, ο νόμος ήταν αυστηρός όχι μόνο για το φοροφυγάδα αλλά και για τον συνυπεύθυνο φοροεισπράκτορα.

 ►επισημάνσεις►επισημάνσεις►επισημάνσεις◄επισημάνσεις ◄επισημάνσεις◄

*** 2-12-2011 αντικαπνιστές στη Fyrom.  Η αγορανομία «σφράγισε» σήμερα το καφενείο της Βουλής της ΠΓΔΜ για διάστημα 15 ημερών για παραβίαση του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.. Αρκετοί βουλευτές δεν τηρούσαν το νόμο που ψήφισε το νομοθετικό σώμα, καθώς στα διαλείμματα των συνεδριάσεων της Βουλής κάπνιζαν συστηματικά στο χώρο του καφενείου της Βουλής. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η Βουλή της ΠΓΔΜ πρέπει να καταβάλει και πρόστιμο 5000 ευρώ για την παραβίαση του νόμου.
*** 3-12-2011 Αυτό κι αν είναι ανακοίνωση! Με ανακοίνωση το γραφείο Τύπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας διευκρινίζει πως έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές προς τη ΔΕΗ. Αυτό κι αν είναι ανακοίνωση...
*** 4-12-2011 Πέθανε ο Σόκρατες, ο άνθρωπος που οραματίστηκε την ουτοπία στο ποδόσφαιρο και στη ζωή, ο ακτιβιστής που δημιούργησε τη «δημοκρατία της Κορίνθιανς», που οραματίστηκε την αυτοδιαχείρηση στο ποδόσφαιρο... Οι παλιότεροι θυμούνται την εκπληκτική σκηνή: Σε αγώνα κάποιος συμπαίκτης του μάρκαρε σκληρά έναν αντίπαλο αλλά ο διαιτητής δεν έδωσε ούτε φάουλ. Τότε ο Σόκρατες διέκοψε τη ροή του αγώνα και για ένα λεπτό στο κέντρο του γηπέδου συγκάλεσε σύσκεψη των συμπαικτών του οι οποίοι μετά από ψηφοφορία απέβαλαν το δικό τους παίχτη. Αυτά στην εποχή του Μάκαρου, του Μπέου, των Μαρινάκηδων και του Τσάκα μοιάζουν εξωγήινα....
*** 8-12-2011 «Ξέχασε» την επαναδιαπραγμάτευση ο Σαμαράς. O Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία, αφαίρεσε από το λεξιλόγιό του τις λέξεις-κλειδιά της αντιμνημονιακής στρατηγικής του, όπως «επαναδιαπραγμάτευση» και «τροποποιήσεις». Και ως βέρος αντιμνημονιακός δήλωσε: «Συμφωνούμε πλήρως με τους στόχους του Προγράμματος, με τα βασικά εργαλεία του και με το χρονοδιάγραμμα»...
*** 8-12-2011 O Σαρκοζί καθώς προσερχόταν στην Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι  αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία. Και ότι πρέπει με κάθε τρόπο υπάρξει συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ε.Ε. «Θεσπίσαμε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς να θέσουμε κανόνες», οι οικονομίες απομακρύνθηκαν αντί να συγκλίνουν.To λάθος μας ήταν ότι κάποιες χώρες μπήκαν στο ευρώ χωρίς να είναι προετοιμασμένες. Είναι αδελφές, φίλες χώρες, αλλά δεν πρέπει να υποφέρουν από τη συμμετοχή τους στο ευρώ.
*** 9-12-2011  Μειώθηκε 50% η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης Η αύξηση του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα έχει επιφέρει μείωση κατά 17% της κατανάλωσης στην αγορά για το α' εξάμηνο του έτους, ενώ και οι εισπράξεις των δημοσίων εσόδων για το 2011 εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 12,1%.
*** 10-12-2011 Ας μη μας πούνε ότι σωθήκαμε!  Μετά τη τελευταία σύνοδο ελπίζουμε να μη βγουν οι καθεστωτικοί δημοσιογράφοι και όπως την 25η Μαρτίου να διατυμπανίζουν πως “η Ευρώπη σώθηκε και σωθήκαμε και μεις”, και όπως την 21η Ιουλίου που πάλι μας έσωσε η Ευρώπη, και όπως την 26η Οκτωβρίου που και τότε είχαμε σωθεί. 
*** 10-12-2011 Είναι τελικά ...σοσιαλιστής. Στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής στην Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι “το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα υπονομεύει την δημοκρατία” και συμφωνεί “σε πολλούς από τους στόχους του κινήματος "Occupy" στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στο αίτημα για αναδιανομή όχι μόνο του πλούτου, αλλά και της εξουσίας".
*** 10-12-2011 Υπάρχουν και οι νοικοκυραίοι! Η Σουηδία προβλέπεται να έχει έλλειμμα για το 2011 0,1% του ΑΕΠ της και για το 2012 πλεόνασμα 0,1%. Με χρέος 15% του ΑΕΠ όλο σε σουηδικές τράπεζες.
*** 14=12-2011 Υπάρχουν φιλοδοξίες και ...φιλοδοξίες! «Φιλόδοξο» χαρακτήρισε μέσω της εκπομπής «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, το στόχο της αποχώρησης 30.000 δημοσίων υπαλλήλων από εφεδρεία και προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Και μόνο η χρήση της λέξηςφιλόδοξομπορεί να αποτελέσει μέτρο ήθους της τεχνοκρατικής αντίληψης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου