Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ  (7) 
ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 
( 15 - 10 - 2011 ) 


 ►  στο ισόγειο της Κουμουνδούρου 11           

Η επιθυμία μας να περιλάβουμε στο νέο  Ενημερωτικό Δελτίο τη διεύθυνση και τον  αριθμό τηλεφώνου ήταν ακριβώς η αιτία να  καθυστερήσει για λίγες μέρες η έκδοση και η  αποστολή του.  Τελικά όλα λύθηκαν κι έτσι μπορούμε να σας  ενημερώσουμε ότι:
α) η διεύθυνση των γραφείων μας  είναι  Κουμουνδούρου 11 (ισόγειο) 
β) το τηλέφωνό μας είναι   2410 533 584 
γ) το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο είναι  demarlarissa@gmail.com
Η Νομαρχιακή επιτροπή συνεδριάζει κάθε  δεύτερη Τετάρτη του μήνα στις 9 το βράδυ. Ως  συνήθως η συνεδρίαση είναι ανοιχτή για όλους.  

 ►   Ερώτηση ΔΗΜΑΡ προς τον υπουργό Οικονομικών για τη «λίστα» με τις  ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές                                                                                              11 / 10 / 2011 

Ενόψει της κατάρτισης Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου, έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση,  για  δέκατη τέταρτη φορά από το 2009, δέσμη  φορολογικών διατάξεων.  Η γενική πρόθεση για τη  διεύρυνση  της   φορολογικής  βάσης,  την  πάταξη  της   φοροδιαφυγής,  την   καταπολέμηση   της  παραοικονομίας και της φοροκλοπής διατυπώνεται σε όλες τις αιτιολογικές εκθέσεις πανηγυρικά.  Τα αποτελέσματα όμως της στέρησης των εσόδων είναι οικτρά,  μακράν των όποιων κυβερνητικών  προβλέψεων και σχεδιασμών.    Σε σχέση με τις κατά καιρούς  κυβερνητικές ανακοινώσεις για την πάταξη της  φοροδιαφυγής,   από τη λίστα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, με τα στοιχεία 6.000  νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ληξιπρόθεσμες  οφειλές  μεγαλύτερες  από  150.000 €  έως και 1 δισεκατομμύριο, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι ανάμεσα στις εταιρείες που  οφείλουν, υπάρχουν και αρκετές Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  στη λίστα με τους οφειλέτες, και μάλιστα στις 11 πρώτες θέσεις, περιλαμβάνονται  τέσσερεις Ε.Π.Ε  με   συνολικές   οφειλές   περίπου   ενός   δισεκατομμυρίου  τριακοσίων   ενενήντα   εκατ.   ευρώ.  Σημειώνεται ότι στις  Ε.Π.Ε.,  για τις εταιρικές υποχρεώσεις ευθύνεται μόνο η εταιρεία, αλλά  υπάρχει και παράλληλη ατομική ευθύνη των εταίρων για χρέη της Ε.Π.Ε. προς το δημόσιο και το  ΙΚΑ.       Είναι χαρακτηριστικό της «ποιότητας» των οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και της απουσίας  δημοσίου   ελέγχου,   η   περίπτωση   δύο   Ε.Π.Ε.,   με   συναφές   επιχειρηματικό   αντικείμενο   και  συσχετιζόμενες  μεταξύ τους και μιας τρίτης με την ίδια διεύθυνση με τις προαναφερόμενες, που και αυτή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με οφειλές 420 εκατομμυρίων ευρώ.        Είναι προφανές ότι οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες, από παραλείψεις ή αδυναμίες,  εσκεμμένα ή μη,   επέτρεψαν να συγκεντρωθούν σε βάθος χρόνου,   μεγάλες   και ανεξήγητες  οφειλές, η  είσπραξη των οποίων, σήμερα, εμφανίζεται  προβληματική έως  αδύνατη.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Πώς είναι δυνατόν Ε.Π.Ε. να οφείλουν τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά; Διενεργείτο έλεγχος από τις  αντίστοιχες εφορίες; Πώς εκδίδοντο φορολογικές ενημερότητες; Ποιοί διακανόνιζαν;   Έχουν  αναζητηθεί ευθύνες;
-Από τις συνολικά ληξιπρόθεσμες οφειλές των 31 δις €,  ποιο είναι το ποσόν το οποίο εκτιμάται ότι  είναι δυνατόν να εισπραχθεί, σε πόσο χρόνο και με ποιες διαδικασίες; Σας  παραπέμπουμε στη σχετική λίστα, όπως παρουσιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου από τον κ.  Βενιζέλο:http://www.gsis.gr/debtors/kerdoskopika-np.html


 ►   Αποσπάσματα συνέντευξης του Φώτη Κουβέλη στο Νίκο Χατζηνικολάου  12/10/2011 

Για      το έλλειμμα ενημέρωσης και τη στάση της κυβέρνησης     Δεν μας έχει ενημερώσει,  και κυρίως δεν έχει ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τις εξελίξεις που  καταγράφονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ερήμην πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.  Δεν αρκεί η κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Οφείλει να μετέχει σε αυτές  τις   πρωτοβουλίες   και   κυρίως   να   διεκδικεί   εκείνο   που   αντιστοιχεί   στην   αντιμετώπιση   των  προβλημάτων του τόπου και της κοινωνίας.
Για      το κούρεμα του ελληνικού χρέους     Η  αντιμετώπιση   της   ελληνικής   οικονομίας   κινείται   στη   γκρίζα   ζώνη   της   αντιπαράθεσης  συμφερόντων του γαλλογερμανικού άξονα. Όσο ελκυστική και αν ακούγεται η περικοπή του  χρέους,   άλλο τόσο πρέπει να ανησυχούμε διότι ένα κούρεμα χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξουν  δικλίδες ασφαλείας σε ότι έχει σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία, με το τραπεζικό σύστημα, με την  αντανάκλασή του στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα της αγοράς, τότε τα πράγματα θα είναι  εξαιρετικά αρνητικά. Το ζητούμενο είναι η ευρωπαϊκή πολιτική που είναι απούσα σε ότι αφορά την  ουσιαστική πολιτική ενότητα της Ευρώπης και της οφειλόμενης κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά και  με ότι έχει σχέση με τις ανεπάρκειες, τα ελλείμματα και το αδιέξοδο περιεχόμενο της πολιτικής που  ασκεί η κυβέρνηση.
Για      την έξοδο της χώρας από το ευρώ     Θα ήταν καταστροφικό  να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή, θα σήμαινε την επιστροφή της χώρας  πολλές   δεκαετίες   πίσω   και   την   αποκοπή   της   ελληνικής   οικονομίας   από   μια   ευρωπαϊκή  πραγματικότητα, η οποία, βεβαίως, είναι προβληματική,  όμως διαμορφώνει δυνατότητες για να  στηριχτεί η χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος. Η Ευρώπη είναι το μεγάλο  ζήτημα,   προς   τα   πού   θα   πορευτεί.  Αν   δεν   αντιμετωπίσει   επί   της   ουσίας   την   οικονομική  διακυβέρνηση, τότε έχω την εκτίμηση  ότι  θα μετράει  διασπάσεις, όχι  με την  έννοια  των  αποχωρήσεων, αλλά στο επίπεδο μιας φυγοκεντρικής κατάστασης που θα οδηγήσει πια σε ένα  σχήμα ενότητας που δεν θα έχει καμία σχέση με το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και αυτό θα είναι  σε βάρος και της Ευρώπης και της Ελλάδας.

 ►    Δήλωση Κουβέλη για τη βουλευτική αποζημίωση και τις επιχορηγήσεις των κομμάτων.  23 / 09 / 2011 
Οι έλληνες βουλευτές είναι βουλευτές μιας χώρας που η κοινωνίας της δεινοπαθεί. Πρέπει να  μειωθεί αποφασιστικά η βουλευτική αποζημίωση και να καταργηθεί η αποζημίωση για τη  συμμετοχή στις επιτροπές της βουλής. Να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και οι βουλευτές να  συνταξιοδοτούνται όπως όλοι οι έλληνες πολίτες, μόνο από τον επαγγελματικό ασφαλιστικό τους  φορέα. Πρέπει να περικοπεί δραστικά η κρατική επιχορήγηση στα κόμματα. Οι περικοπές αυτές  είναι βέβαιον ότι δεν αποτελούν πανάκεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έχουν, όμως, έντονο  το συμβολισμό για μια κοινωνία που στενάζει από τα βάρη.

 ►   Παραίτηση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. από τις αποζημιώσεις για συμμετοχή σε  επιτροπές της Βουλής   28 Σεπ. 2011 

Οι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ σε συνέχεια των δηλώσεων του Φώτη Κουβέλη  για τον περιορισμό των αποδοχών των βουλευτών και με στόχο την αντιστοίχηση στις συνθήκες  λιτότητας των Ελλήνων πολιτών απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής και στο τμήμα λογιστηρίου  την παρακάτω δήλωση: «Κύριε Πρόεδρε Σας κάνουμε τη δήλωση ότι παραιτούμαστε από την αποζημίωση για τη συμμετοχή μας στις  επιτροπές της Βουλής. Οι βουλευτές: Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός»

 ►   «Φορολόγηση ελληνικών κεφαλαίων στην Ελβετία»              23 / 09 / 2011 

Η ανάγκη της φορολόγησης ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες κατά το πρότυπο των  διακρατικών συμφωνιών, τις οποίες έχει συνάψει η Ελβετία με τη Γερμανία και την Μ. Βρετανία  για την επιβολή φόρου διακράτησης στις καταθέσεις υπηκόων τους, αναδείχθηκε στο πλαίσιο του  κοινοβουλευτικού ελέγχου με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση  του προέδρου της Δημοκρατικής  Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη,  προς τον Υπουργό Οικονομικών,  με θέμα  τη φορολόγηση των  ελληνικών κεφαλαίων στην Ελβετία.  Με βάση τις διακρατικές αυτές συμφωνίες, το ελβετικό  Υπουργείο Οικονομικών θα αποδίδει στις ως άνω χώρες ετήσιο φόρο διακράτησης.
Ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι «την ώρα που η κυβέρνηση για την κάλυψη της υστέρησης  φορολογικών   εσόδων   επιλέγει   να   περικόπτει   μισθούς,   συντάξεις   και   κοινωνικές   δαπάνες,  εξακολουθούν να είναι στο φορολογικό απυρόβλητο καταθέσεις δισεκατομμυρίων σε ελβετικές  τράπεζες και στο Λιχτενστάιν». Συμπλήρωσε, ότι «η κυβέρνηση αναζητεί το ισοδύναμο για να  χτυπηθεί η παραοικονομία, (30% περίπου του ΑΕΠ) και η διαφθορά (8% του ΑΕΠ) στο συνεχές  μάτωμα της ελληνικής κοινωνίας και των οικονομικά αδύναμων».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Οικονόμου, στην ομιλία του  συνομολόγησε την  καθυστέρηση ανάληψης ανάλογων πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση «λόγω των  περιστάσεων» και προσέθεσε ότι οι συμφωνίες της Ελβετίας με τη Γερμανία και την Μ. Βρετανία  θα χρησιμοποιηθούν ως πλαίσιο για τις συμφωνίες που θα συνάψει και η Ελλάδα.  Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος στην ερώτησή του τόνιζε  ότι τα κέρδη από τις καταθέσεις γερμανών και βρετανών πολιτών που βρίσκονται σε τράπεζες της  Ελβετίας θα φορολογούνται από 19% ως 34%, ενώ από το 2013 και μετά θα επιβληθεί φόρος  παρακράτησης 27% ως 48%, ανάλογα με το είδος του κεφαλαίου που είναι κατατεθειμένο,  αποκάλυψε ότι οι ελβετικές τράπεζες θα καταβάλλουν προκαταβολικά στη Γερμανία ποσό ύψους 2  δις ελβετικά φράγκα και στη Μ. Βρετανία 500 εκατ. αντιστοίχως.
Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, η ελληνική κυβέρνηση «άργησε πολύ» και τόνισε ότι «από το  2010 συστηματικά και επίμονα απαιτώ να προχωρήσει η χώρα σε διακρατικές συμφωνίες,  προκειμένου να διαμορφωθεί η δυνατότητα για την επιβολή φόρου διακράτησης καταθέσεων  ελλήνων στην Ελβετία, οι οποίοι δεν φορολογούνται και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι  αγνώστου προελεύσεως και λίπος της παραοικονομίας».


 ►   Εννιά ερωτήσεις στον Φώτη Κουβέλη, από τον ιστότοπο www.newsbomb.gr      4/10/2011  



  Κύριε Κουβέλη ποια είναι η άποψη της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα απανωτά φορολογικά   μέτρα και τον επιπόλαιο  τρόπο με τον οποίο ανακοινώνονται;
- Σε ό,τι αφορά την αύξηση των δημοσίων εσόδων, κατευθυντήρια θέση μας είναι η διεύρυνση της  φορολογικής βάσης με δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της  φοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής.  Υποστηρίζουμε την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων  και την αύξηση της  συμμετοχής άμεσων φόρων στα δημόσια έσοδα, τη μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής  κατανάλωσης και την ουσιαστική φορολόγηση του πλούτου. Προτείνουμε την αναδιάρθρωση του ΦΠΑ με μείωση των συντελεστών 23, 13 και 6,5% και την  ένταξη στο 5% των βασικών καταναλωτικών αγαθών, καθώς και τη θέσπιση συντελεστή 40% για  είδη πολυτελείας. Ζητήσαμε τουλάχιστον να μην υπάρξει το μέτρο της επιβολής του 23% στα είδη εστίασης. Η  επιβολή αυτού του Φ.Π.Α. αυτονόητα θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και ανεργία. Η  κοινωνία δεν αντέχει να πληρώνει συνεχώς το αλαλούμ των κυβερνητικών αποφάσεων. Έχουμε καταθέσει δημόσια τις προτάσεις μας για τον εντοπισμό και φορολόγηση καταθέσεων  Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες στην αλλοδαπή, τον έλεγχο των καταθέσεων που η προέλευσή τους  δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, τη θέσπιση νόμου που θα υποχρεώνει όλους τους δημόσιους  υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να δηλώνουν τη συμμετοχή τους σε  εξωχώριες (offshore) εταιρείες με την επιβολή αντίστοιχου φόρου. Ζητήσαμε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και την κατάργηση  της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών τους. Ζητήσαμε τη δραστική αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Η κυβέρνηση  ενεργεί  απαράδεκτα και  φορτώνει  φορολογικά βάρη στους οικονομικά αδύναμους και τους συνθλίβει.

Η εφεδρεία είναι το θέμα των ημερών. Παρατηρείται ωστόσο το εξής φαινόμενο: ο απόφοιτος   Δημοτικού πληρώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο €19.000 το χρόνο, ενώ από τις Δημοτικές   Επιχειρήσεις €27.000, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα ο πτυχιούχος ΑΕΙ, αν βρει δουλειά, θα   πληρώνεται με το βασικό μισθό, δηλαδή €8.600. Είναι όμως αυτός που με τους φόρους του   πληρώνει τους μισθούς του Δημοσίου. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.
-Το ζητούμενο είναι  το αποτελεσματικό και παραγωγικό κράτος. Η περιστολή των δαπανών του  δημοσίου υπονομεύεται από το γεγονός ότι επί δύο ολόκληρα έτη δεν έχει πραγματοποιηθεί η  αναδιάρθρωση φορέων με καταργήσεις και συνενώσεις οργανισμών και επιτροπών, που δεν  προσφέρουν έργο, αλλά ιδρύθηκαν απλώς για την εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας των δύο  κομμάτων εξουσίας. Έχουμε ταχθεί υπέρ της απαλλαγής από όσες επιχειρήσεις του δημοσίου δεν συντρέχει λόγος να  βρίσκονται στον έλεγχό του, μετά από κατά περίπτωση αντιμετώπιση και με διαφανείς διαδικασίες.  Έχουμε ταχθεί υπέρ της διατήρησης, με κυρίαρχη την παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου, εκείνων  των επιχειρήσεων, που είναι δημοσίου συμφέροντος και υπηρετούν κοινωνικό αγαθό. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Θα οδηγήσει σε  απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανεργία.  Υποστηρίζουμε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος του πλεονάζοντος προσωπικού πρέπει να γίνει  μόνο και αποκλειστικά με μετατάξεις. Εξάλλου, όταν η κυβέρνηση επιβάλλει την εργασιακή   εφεδρεία και προωθεί απολύσεις δεν υπολογίζει ούτε το κόστος της ανεργίας που θα διογκωθεί,  ούτε το κόστος  της κοινωνίας που γεμίζει ανέργους. Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων  πρέπει να είναι ενιαίο. Το ενιαίο μισθολόγιο σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να οδηγήσει  στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, με το δεδομένο ότι τα δυο προηγούμενα  χρόνια έχουν περικοπεί οι αποδοχές τους σε ποσοστό περίπου 40%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν  πρέπει βέβαια να αντιμετωπιστούν μισθολογικές ακρότητες και προνόμια του παρελθόντος, όπου  υπάρχουν. Το ενιαίο μισθολόγιο να υλοποιηθεί σε δύο στάδια, ώστε να υποβοηθά την πολιτική των  μετατάξεων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται φαινόμενα κουρελιάσματος της Δικαιοσύνης (π.χ.   Ψωμιάδης, που πέρασε στα «ψιλά»). Η ποιότητα της Δημοκρατίας μιας χώρας κρίνεται πρώτα   απ’ όλα από τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη της; Εκεί βρίσκουν τελικά στήριγμα οι   υπόλοιπες εκτροπές; Ποια είναι η άποψή σας ως νομικού;
- Η Δικαιοσύνη οφείλει να υπηρετήσει την ανεξαρτησία της. Πρέπει να παύσει να διορίζεται η  ηγεσία της από την εκάστοτε κυβέρνηση και να εκλέγεται από τους ίδιους τους δικαστές. Αυτός ο  διορισμός αποτελεί  δυνάμει ιμάντα μεταφοράς από το χώρο της εκτελεστικής εξουσίας στο χώρο  της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα πρέπει να  ανταποκριθεί στην έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων.  Σήμερα, η καθυστέρηση που σημειώνεται, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, συνιστά αρνησιδικία.  Κυρίως, πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις εσωτερικού ελέγχου της λειτουργίας της Δικαιοσύνης,  χωρίς να προσβάλλεται η ανεξαρτησία των δικαστών και να υπηρετείται  η αντικειμενικότητά της.  

Δηλώσατε ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς θα παραιτηθείτε των αμοιβών που   λαμβάνετε από τις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής. Αν και πολύ πρόσφατο ποια είναι τα   μηνύματα που λαμβάνετε; Ποια άλλα βήματα μπορούν να γίνουν για να μεταστραφεί η άποψη   των πολιτών για τον τρόπο που ασκείται η πολιτική και για ό,τι κομίζουν οι πολιτικοί; 
- Οι Έλληνες βουλευτές είναι βουλευτές μιας χώρας που η κοινωνία της δεινοπαθεί. Η βουλευτική  αποζημίωση και τα προνόμια των βουλευτών είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον ανορθόδοξο,  στρεβλό τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιδιωχθεί η  αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, όχι μόνο για τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τα  προνόμια, αλλά και για το ρόλο τόσο του βουλευτή, όσο και συνολικότερα του κοινοβουλίου, ως  εκφραστικού οργάνου της λαϊκής κυριαρχίας. Πρέπει να μειωθεί αποφασιστικά η βουλευτική  αποζημίωση, όπως έχει συμβεί με τους μισθούς όλων όσοι πληρώνονται από το δημόσιο. Είναι  επιτακτική ανάγκη να καταργηθεί η αποζημίωση για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές  της βουλής. Αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες και την κοινωνία η λεγόμενη διπλή σύνταξη και  πρέπει να καταργηθεί. Οι βουλευτές πρέπει να συνταξιοδοτούνται όπως όλοι οι έλληνες πολίτες,  μόνο από τον επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα. Επίσης δραστική πρέπει να είναι η περικοπή  της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα. Την ώρα που η κοινωνία στενάζει δεν μπορεί να μοιράζει  η πολιτεία αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των κομμάτων, χωρίς, μάλιστα, να γνωρίζει  κανείς, πλην ελαχίστων, πώς αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα. Η πολιτική πρέπει να αποκτήσει  διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και η αποκατάστασή του   βρίσκεται στην αλλαγή του περιεχομένου της ασκούμενης πολιτικής. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας με την ελεγχόμενη   χρεοκοπία προ των πυλών.

Πιστεύετε ότι οι εκλογές είναι ουσιαστική λύση ή θα βγάλουν   πρόσκαιρα «τον ασθενή από την εντατική»; 
- Η κυβέρνηση αναδεικνύεται καθημερινά κατώτερη των περιστάσεων. Δεν μπορεί να  αντιμετωπίσει την κρίση. Η χώρα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο διαρκούς υποτίμησης και επαναφοράς του κινδύνου  χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση αφού εφάρμοσε τις προβλεπόμενες από το Μνημόνιο περικοπές, δεν προώθησε τις  αποδεκτές και αναγκαίες αλλαγές, που θα συνέβαλαν ουσιαστικά στη βελτίωση της κατάστασης,  όπως να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, να καταπολεμήσει τη σπατάλη και να αλλάξει τους όρους  προμηθειών, να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ, να φθάσουν στις επιχειρήσεις οι  χρηματοδοτήσεις που έδινε στις τράπεζες. Δεν αναδιοργάνωσε το παραγόμενο έργο, δεν  καταπολέμησε τις υπερτιμολογήσεις των καρτέλ. Έτσι, η συνταγή του Μνημονίου και η αδυναμία προώθησης των αυτονόητων αλλαγών, έχουν  οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε κρίσιμη κατάσταση. Η σημερινή κατάσταση δείχνει αδιέξοδη. Η ύφεση φέτος θα είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη.  Βιώνουμε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και τον τεμαχισμό της κοινωνίας. Οι  πρόωρες εκλογές  θα υπάρξουν  ως αναγκαστικό γεγονός διεξόδου από την πολιτική και κοινωνική  ασφυξία.

Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη χώρα, έτσι όπως έχουν   διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή τα πράγματα;
- Η επιλογή πρέπει να είναι η παραμονή στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. Μέσα στην Ευρώπη πρέπει  να δώσουμε τη δύσκολη μάχη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της ανασυγκρότησης του δημόσιου  τομέα, της επαναθεμελίωσης της οικονομίας και της δημιουργίας μιας Ελλάδας που θα βρίσκεται  σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με της ισχυρές χώρες. Η κυβέρνηση απαράδεκτα  δέχθηκε το  μνημόνιο και το Δ.Ν.Τ., την ώρα που μπορούσε να αναζητήσει  τη στήριξη μόνον στην Ευρωπαϊκή  Ένωση. Το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και ο εφαρμοστικός νόμος δεν μπορούν να  υλοποιηθούν γιατί οι παραδοχές του και οι δεσμεύσεις που περιέχει στηρίζονται σε μια  πραγματικότητα διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας του 2010 και 2011. Η χώρα βρίσκεται σε ένα  φαύλο κύκλο διαρκούς υποτίμησης και επαναφοράς του κινδύνου χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση, αφού εφάρμοσε τις προβλεπόμενες από το Μνημόνιο περικοπές, δεν προώθησε τις  αποδεκτές και αναγκαίες αλλαγές, που θα συνέβαλαν ουσιαστικά στη βελτίωση της κατάστασης.  Να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, να καταπολεμήσει τη σπατάλη, να αξιοποιήσει τους πόρους του  ΕΣΠΑ, να φθάσουν στις επιχειρήσεις οι χρηματοδοτήσεις που έδινε στις τράπεζες, να πετύχει την  αναδιοργάνωση του δημοσίου, να καταπολεμήσει τις υπερτιμολογήσεις των καρτέλ. Η  συνταγή  του Μνημονίου και η αδυναμία προώθησης των αυτονόητων αλλαγών, έχουν οδηγήσει τη χώρα και  πάλι σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν είναι διατηρήσιμη μια οικονομία στηριζόμενη στο δανεισμό, τις  ενισχύσεις της Ε.Ε. και την πώληση του δημόσιου πλούτου για την κάλυψη τρεχουσών  υποχρεώσεων πληρωμών. Δεν υπάρχει διέξοδος με τη διατήρηση αναποτελεσματικού δημόσιου  τομέα, χειραγωγημένης αγοράς, συντεχνιακών ρυθμίσεων, με υποτίμηση της παραγωγής και  αποδιάρθρωση της εργασίας. Είναι  εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη να εφαρμοστούν αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική  και κοινωνική πολιτική που θα στοχεύουν στην αντιστροφή της ύφεσης, μέσα από την υλοποίηση  μιας αναπτυξιακής πορείας που θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα  δημιουργεί απασχόληση, θα διασφαλίζει την αειφορία των πόρων, τη δίκαιη κατανομή των βαρών  της κρίσης, την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από  την δημοσιονομική εξυγίανση, την αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της  οικονομίας. Η χώρα πρέπει να προωθήσει διακανονισμό του χρέους σε διακρατικό / κοινοτικό επίπεδο.  Προϋπόθεση για την πολιτική λύση είναι η πολιτική σύμπλευση με την Ε.Ε.

Ζητάτε ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, αποκλείοντας ΣΥΝ και   ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., τις οποίες χαρακτηρίσατε παλαιοκομμουνιστικές δυνάμεις. Είναι πιο πολλά αυτά που   σας χωρίζουν από αυτά που σας ενώνουν; 
- Μέσα στις δραματικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της ρευστοποίησης της κοινωνίας, της  αμφισβήτησης του σημερινού παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος, καταγράφεται παντού η  αναγκαιότητα για ένα νέο πολιτικό σύστημα με την ανάδειξη νέων πολιτικών υποκειμένων. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι την αφορά ευθέως η ανταπόκριση σ΄αυτή την αναγκαιότητα.  Για τον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο διατυπώνουμε στην ελληνική κοινωνία ένα  πολιτικό σχέδιο ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου. Ο χώρος του σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού, παραμένει σήμερα χωρίς γνήσια  έκφραση και εκπροσώπηση. Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις του οικονομικού  φιλελευθερισμού και η μετακίνηση των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές  και αντιευρωπαϊκές θέσεις, παίρνοντας διαζύγιο από την ουσιαστική , προοδευτική διαχείριση των  σύγχρονων προβλημάτων, δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτικό κενό. Απευθυνόμαστε στους πολίτες του ευρύτερου χώρου της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, και του  δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας, σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις  ενταγμένες σήμερα σε σχηματισμούς ή ανένταχτες, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Τους  καλούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, ανοιχτής πολιτικής  επικοινωνίας. Δεν υπάρχει, με δεδομένη την πολιτική που ακολουθούν, πεδίο δημιουργίας «τόξου της αριστεράς»  τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το ΚΚΕ.

Είστε ένα κόμμα 18 μηνών και οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν οριακά ποσοστά συμμετοχής στην   επόμενη Βουλή. Αισθάνεστε δικαιωμένος; 
- Η Δημοκρατική  Αριστερά  θα είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή και ενισχυμένη. Διαμορφώνει  συνεχώς σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες  και διευρύνει την επιρροή της. Δεν εφησυχάζουμε.  Προχωράμε με ευθύνη απέναντι στη χώρα και την κοινωνία.

Θα συνεργαζόσασταν με το ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
-Οι κυβερνητικές συνεργασίες, της όποιας μορφής, προϋποθέτουν  προγραμματικές συμφωνίες και  συγκλίσεις  σε συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις. Έτσι, με  το δεδομένο αυτό, η όποια συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελεί άσκηση επί χάρτου.

 ►   Από απαλλαγή σε απαλλαγή η εκκλησία 

«Η Εκκλησία φορολογείται περισσότερο από τον κάθε πολίτη. Πού; Στα αγαθά, στα ακίνητα, στα  εισοδήματα που παίρνει από την εκμετάλλευση διαφόρων ακινήτων που έχει. Πληρώνει πολύ  περισσότερα απ' ό,τι οι λαϊκοί. Πού την απαλλάσσει το κράτος;» είναι το σχόλιο του αρχιεπισκόπου  Ιερώνυμου στην κριτική για τις φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας. Μπορεί οι ιεράρχες μας να ισχυρίζονται πως ουδέποτε έθεσαν θέμα απαλλαγής για την  ακίνητη περιουσία που αξιοποιούν εμπορικά, όμως η Εκκλησία απαλλάσσεται από την καταβολή  φόρου για τις δωρεές που γίνονται για την τέλεση μυστηρίων, όπως και για τα χρήματα που  συγκεντρώνονται στα παγκάρια, δραστηριότητες που συμβαίνουν εντός των ναών. Σύμφωνα με το Επίσημο Δελτίο, τεύχος 5, η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει 7.945 ενορίες και  πάνω από 500 μοναστήρια και ησυχαστήρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα μετόχια  μονών του Αγίου Ορους ή πρεσβυγενών πατριαρχείων που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια. Για το ΦΜΑΠ. Με το νόμο 2459/97 απαλλάσσονται από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας  για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν οι ναοί, οι μονές, καθώς και το Αγιον Ορος. Για την εισφορά. Με το ν. 3220/2004, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμονές  των εκλογών του 2004, με τίτλο «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής...», η Εκκλησία  απαλλάχθηκε από την υποχρέωση της εισφοράς 35% των εσόδων της. Η εισφορά είχε θεσπιστεί το  1945, όταν το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών και η  Εκκλησία να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό το 25% των ακαθάριστων εσόδων της,  ποσοστό που το 1968 αυξήθηκε στο 35%. Για το φόρο 10% . Με το φορολογικό ν. 3296/2004, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας  Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2004, το Δημόσιο στερήθηκε τεράστια ποσά, καθώς η Εκκλησία  απαλλάχθηκε από το φόρο 10% που επιβαρύνει τα εισοδήματα από την εκμίσθωση γαιών και  οικοδομών των μητροπόλεων, των ναών, των μοναστηριών κ.λπ. Ειδικότερα, ο νόμος προέβλεψε  για το οικονομικό έτος 2006 μείωση φόρου στο 7%, για το 2007 στο 4% και από το 2008 πλήρη  απαλλαγή! Για τα νεόδμητα. Με το νόμο 3842/2010 καταργήθηκε ο ν. 3427/2005 που αναφερόταν στην  επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές. Η πρώτη ουσιαστική απόπειρα φορολόγησης της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας έγινε με το  νόμο 3634/2008, που προβλέπει την επιβολή ενιαίου τέλους ακινήτων 0,1% επί της αξίας των  εκμισθούμενων ή δωρεάν παραχωρούμενων ακινήτων, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη η αποτελεσματικότητά του. Από τη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης  Κουβέλης ζήτησε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και την  πλήρη κατάργηση της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών τους. «Την ώρα που η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή επίθεση στα εισοδήματά της, η  Εκκλησία κατορθώνει όχι μόνο να κρατά αφορολόγητα τα έσοδά της, αλλά και να αυξάνει την  περιουσία της. Εκατοντάδες φόροι έχουν θεσπιστεί τα τελευταία 50 χρόνια για τη φορολόγηση των  εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, αλλά πάντα η Εκκλησία και οι ιερές μονές καταφέρνουν  να μην πληρώνουν φόρους, είτε λόγω του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης των εσόδων τους είτε  λόγω των διπλών βιβλίων που κρατούν», σημειώνει ο Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής του  ΣΥΝ Ευβοίας. Να σημειωθεί πως η Εκκλησία διαθέτει μετοχές σε τράπεζες, χιλιάδες στρέμματα δασικής και  χορτολιβαδικής έκτασης, 800 κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία,  ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα.                   
Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία, 20/9/ 2011

►  Για τα βάσανα της εκπαίδευσης
 
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με μεγάλα λόγια για “νέο σχολείο”, για “ψηφιακές τάξεις”, για  “project” που θα άλλαζαν τη μορφή και τους στόχους του δημόσιου σχολείου... Αλλά αντί για  “καινοτομίες” μιας μεταρρύθμισης είδαμε να ξεκινάει η χρονιά χωρίς βιβλία, με πολλά κενά σε  προσωπικό, με αναθέσεις μαθημάτων σε ειδικότητες που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο που  διδάσκουν... Ο μηχανισμός του υπουργείου “Παιδείας, Διά Βίου μάθησης  και Θρησκευμάτων” και η υπουργός  του αντιμετωπίζουν την κατάσταση σαν να αναφέρονται σε άλλη πατρίδα και σε άλλη εκπαίδευση.  Αγνοούν ότι η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση κρίνεται από ένα και μόνο γεγονός: όταν αλλάζει  τα δεδομένα της διδασκαλίας μέσα στην τάξη, εκεί που κρίνεται η σχέση δάσκαλου, μαθητή  και τρόπου γνώσης. Και η κατάσταση των ελληνικών σχολείων αυτή τη στιγμή θυμίζει πλήρη  αποδιάρθρωση. Αν μπορούσε κανείς να επισκεφτεί μια τρίτη Λυκείου σε ώρα γενικής παιδείας θα  καταλάβαινε πολύ καλά τι σημαίνει η λέξη “αποδιάρθρωση”!...  Και   αντί   το   υπουργείο   και   η   υπουργός   του   να   κατανοήσουν   τι   συμβαίνει   συνεχίζουν   τη  “μεταρρύθμιση” με προσωπικό που δεν έχει ενημερωθεί για τα νεοεισαγόμενα “project”, με μεγάλα  τμήματα, χωρίς βιβλία και με δασκάλους που σε πολλές περιπτώσεις μετακινούνται από δω κι από  κει για να καλύψουν τρύπες ενός ανελαστικού ωραρίου προγράμματος. Και το χειρότερο: δεν έχουν  την τόλμη να πουν την απλή αλήθεια: ότι δεν διαθέτουν λεφτά για την παιδεία γιατί επέλεξαν  την παιδεία ως χώρο οικονομιών. Κι όμως λίγο πριν οι ίδιοι “νεόπλουτοι” μοίραζαν δωρεάν  laptop  σε χιλιάδες μαθητές της Α Γυμνασίου, μιλούσαν για “διαδραστικούς πίνακες” και άλλα  τέτοια!...    Τώρα δεν διαθέτουν χρήματα γιατί φρόντισαν πριν να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε πεδίο  άλογων δαπανών με χιλιάδες (!) αποσπασμένους καθηγητές σε λογής υπηρεσίες και βουλευτικά  γραφεία, με αλόγιστους προεκλογικούς διορισμούς, με χιλιάδες περισσευάμενους που κατέληγαν  αργόμισθοι, με την χωρίς μέτρο εισροή δασκάλων στα ολοήμερα, με σπατάλη στην εκτύπωση  βιβλίων, με την ανοχή στην τελετουργική καταστροφή των βιβλίων στο τέλος της χρονιάς, με την  αύξηση του ορίου των απουσιών που “δικαιούται” να κάνει ο μαθητής επιβαρύνοντας με  εκατομμύρια τα ταμεία με ψεύτικες ιατρικές βεβαιώσεις κλπ... Τα χρήματα του ελληνικού λαού για την παιδεία τα σπατάλησαν γιατί ποτέ δεν είχαν σχέδιο  και όραμα παιδείας! Και τώρα δεν έχουν την τόλμη καν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Υπερβαίνοντας και τα όρια της γελοιότητας στέλνουν DVD στα σχολεία (λες κι όλοι οι μαθητές  έχουν υπολογιστή στο σπίτι τους), έχουν κάνει τους καθηγητές να διαγκωνίζονται ολόγυρα από ένα  φωτοτυπικό (έως ότου καεί και δεν θα αντικατασταθεί), δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για αγορά  χαρτιού φωτοτυπίας και στέλνουν το “πολυβιβλίο” -όρος του Διαμαντοπούλειου σχολείου- δηλαδή  ένα βιβλίο που έχει τα πρώτα κεφάλαια από όλα τα μαθήματα (προς δόξαν της εξοικονόμησης κι  αυτό)!...  Η χρονιά προβλέπεται δύσκολη και ίσως αν συνεχιστεί η κατάσταση να σημάνει το θάνατο της  δημόσιας εκπαίδευσης γεγονός που θα χαροποιούσε πολλούς νεοφιλελεύθερους και σοσιαλίζοντες  “μεταρρυθμιστές”. Από αυτή την οπτική λοιπόν οι καταλήψεις των σχολείων της δευτεροβάθμιας που εξαπλώνονται  είναι κατανοητές ως πράξη εφηβικής αντίδρασης στην τωρινή άθλια κατάσταση αλλά δεν είναι  αποδοτικές με την έννοια ότι αναλώνονται σε αιτήματα αυτονόητα μεν τα οποία όμως τώρα δεν  είναι δυνατό άμεσα να εξυπηρετηθούν . Το πρόβλημα με τα βιβλία δεν θα λυθεί όσες καταλήψεις κι  αν γίνουν. Αυτή την ώρα είναι ζήτημα ταχύτητας τυπογραφείων μάλλον παρά πολιτικής του  υπουργείου.  Η έλλειψη βιβλίων, δεν αντιμετωπίζεται με την απώλεια διδακτικών ωρών. Μια  μέγιστη δυσχέρεια στη διδασκαλία δε λύνεται με την κατάργησή της διδασκαλίας... Τελικά το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι καταλήψεις ενισχύουν το δημόσιο σχολείο ή το διαλύουν  περαιτέρω όπως πολλοί επιδιώκουν. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι η κατάληψη είναι μια μέγιστη πράξη αντίδρασης με υψηλή  στόχευση και η κατάχρησή της την ακυρώνει ως όπλο. Οι μαθητές πρέπει να αντιληφθούν ότι όταν  η κατάληψη αποκτά ένα χαρακτήρα επαναλαμβανόμενο ετησίως -κάτι σαν την πενθήμερη εκδρομή  – τότε απαξιώνεται στις συνειδήσεις, της αφαιρείται το βάρος που έχει και τελικά την μετατρέπει  σε καρικατούρα των μεγάλων και σημαντικών καταλήψεων που σημάδεψαν την ιστορία μας. Και  επιπλέον οι καταλήψεις πολλές φορές πάσχουν από δημοκρατική νομιμοποίηση μια και δεν  προκύπτουν μέσα από συνελεύσεις αλλά από κάποιο καθοδηγημένο “συντονιστικό” που λειτουργεί  μειοψηφικά και παρωθεί προς δράση συχνά εκμεταλλευόμενο τον εφηβικό ενθουσιασμό ή και την  νενανική απογοήτευση.  Σε τέτοιες ετήσιες και εθιμικές καταλήψεις των σχολείων πρέπει να δώσουν τέλος μόνοι τους οι  μαθητές. Η κατάληψη θα ξαναγίνει όπλο της νεολαίας  όταν πάψει να  είναι μια συναισθηματική  αντίδραση που λειτουργεί εκτονωτικά ως απόδραση από την πιεστική καθημερινότητα.   Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, να λειτουργήσουν και οι μαθητές να απαιτήσουν με πάθος πιο καλή  και πιο ουσιαστική μόρφωση. Κι αυτό γίνεται μέσα στο σχολείο και μέσα στην τάξη. Οι καθηγητές  δεν είναι αμέτοχοι σ' αυτό που συμβαίνει. Κατανοούν τα προβλήματα, τα υφίστανται όσο και οι  μαθητές και θέλουν μια εκπαίδευση καλύτερη και πιο ουσιαστική. Κι αυτό επιτυγχάνεται με  ανοιχτά σχολεία και με συνεργασία μαθητών και καθηγητών. Μέσα στην τάξη θα καταπολεμηθεί η  έλλειψη των βιβλίων, στην τάξη θα βρεθούν οι τρόποι να ανατραπούν οι συνθήκες που πάνε να μας  επιβάλλουν. Μέσα στην τάξη πρώτα κι έπειτα στο δρόμο θα απαιτήσουμε  ένα διαφορετικό σχολείο  που τώρα κανείς δεν οραματίζεται και βέβαια δεν προτείνει... Αλλά δεν θα γίνει τίποτα αν μόνοι  μας απαξιώσουμε και συνειδητά διαλύσουμε την πολύπαθη δημόσια εκπαίδευση...                          Τομέας εκπαιδευτικών της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Λάρισας

►  Εν συντομία : ενδιαφέρουσες αποφάσεις  της Εκτελεστικής Επιτροπής

• Το συνέδριο με θέμα «Αριστερά και Οικολογία» θα πραγματοποιηθεί, με ευθύνη του τομέα  Πράσινων πολιτικών και Οικολογίας τον Φεβρουπάριο του 2012.
• Το τμήμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής πολιτικής, θα διοργανώσει τον Οκτώβριο εκδήλωση με  θέμα την ελληνική ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Για το ίδιο θέμα θα γίνει συζήτηση  στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΕ • Ο όμιλος Μ.Παπαγιαννάκης θα προετοιμάσει εκδήλωση για την «Ιστορική διαδρομή της  Ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα»
• Ο Τομέας πολιτισμού, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του Σ.Τσίρκα (εφέτος  είναι το έτος Τσίρκα) και σε συνεργασία με το τμήμα ΤΑ εκδηλώσεις με θέμα «Πόλη και  Πολιτισμός» • Με ευθύνη των σ. Γ.Κακουλίδη και Γ.Πανούση θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το πολιτικό  σύστημα.

  ►     Η σουηδική πρόταση για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση 

The Swedish model for Europe’s bail-out είναι ο τίτλος άρθρου στους Financial Times με την  υπογραφή των υπουργών Οικονομικών Άντερς Μποργκ και Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ στο οποίο  καταθέτουν τη δική τους άποψη για την αποκατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά τα  πρότυπα του σουηδικού μοντέλου. Οι δύο υπουργοί υποστηρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος δοκιμάζεται εξαιτίας της  κρίσης στην ευρωζώνη και επισημαίνουν ότι μία ευρωπαϊκή λύση και όχι μόνο μία λύση στα  πλαίσια του ευρώ, θα διασώσει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσω της υιοθέτησης  ενός κοινού ευρωπαϊκού νομικού και θεσμικού πλαισίου. Συγκρίνοντας την τρέχουσα κατάσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες με τα προβλήματα που  αντιμετώπιζαν οι σουηδικές τράπεζες κατά τις αρχές του 1990, οι Borg και Bildt τονίζουν ότι το  πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και ανοικτά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική  Αρχή θα πρέπει να διεξάγει αξιόπιστα τεστ αντοχής για να διαπιστωθεί ποιες τράπεζες χρειάζονται  κεφαλαιακή ενίσχυση. Στη συνέχεια, οι συντάκτες αναφέρουν ότι εφόσον διαχωριστούν οι τράπεζες που χρειάζονται  ενίσχυση, το καλύτερο θα ήταν να προχωρήσουν σε αύξηση του κεφαλαίου τους από ιδιωτικές  επενδυτικές πηγές. Εφόσον όμως χρειαστεί τότε η κεφαλαιακή τους ενίσχυση μπορεί να γίνει και  μέσω κρατικής παρέμβασης όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε πανευρωπαϊκό. Μία τέτοια πανευρωπαϊκή ασπίδα (οι συντάκτες επαναλαμβάνουν ότι δράση πρέπει να αναλάβουν  οι 27 ηγέτες και όχι μόνο οι 17 της ευρωζώνης) προστασίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού  συστήματος θα πρέπει να διέπεται από τέσσερις βασικές αρχές. Πρώτον, οι αγορές των τραπεζικών μετοχών θα πρέπει να γίνονται σε συντηρητικές, αγοραίες τιμές,  που να αντικατοπτρίζουν την αξία της τράπεζας με την πρόβλεψη «κουρέματος» εφόσον χρειαστεί. Δεύτερον, σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι επενδύουν τα χρήματά τους με μεγάλο ρίσκο θα  πρέπει να λάβουν την ελάχιστη δυνατή απόδοση από την επένδυσή τους. Τρίτον, σε περίπτωση κρατικής κεφαλαιακής ενίσχυσης, θα υπάρχει και κρατικός έλεγχος της  διοίκησης της τράπεζας κυρίως όσον αφορά το μέρισμα, τα bonus και τους μισθούς. Τέλος, αυτή η πανευρωπαϊκή αρχή θα πρέπει να λειτουργεί από τις εθνικές κυβερνήσεις δίχως  πολιτική ανάμειξη στις εμπορικές αποφάσεις. Οι δύο υπουργοί απορρίπτουν την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή ενός φόρου επί των τραπεζικών  συναλλαγών, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη μεταφορά των τραπεζικών εργασιών εκτός των  ευρωπαϊκών συνόρων

►  Τα νέα από την Ισλανδία 

Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, ας μου πει πώς, ενώ έγινε γνωστό τι συνέβη στην  Αίγυπτο, δεν γράφτηκε ποτέ τι συμβαίνει στην Ισλανδία: Στην Ισλανδία ο λαός κατάφερε να παραιτηθεί η κυβέρνηση, εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζες,  αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που είχαν δημιουργήσει αυτές στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία  λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής τους και κατέληξε να δημιουργήσει ένα λαϊκό σώμα για την  αναδιαμόρφωση του συντάγματος.. Και όλο αυτό με ειρηνικές διαδικασίες. Μια πραγματική επανάσταση  κόντρα στην εξουσία που μας οδήγησε στην παρούσα κρίση. Εδώ, γιατί δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα γι' αυτά τα γεγονότα εδώ και δύο χρόνια; Τι θα γινόταν αν  όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έπαιρναν παράδειγμα; Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία: 2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, σταματάει τη λειτουργία του το  χρηματιστήριο. Η χώρα είναι σε πτώχευση. 2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και κηρύσσονται πρόωρες εκλογές και  προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της  οικονομίας της χώρας. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για  15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο. 2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. Τον Γενάρη του 2010 ο  πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει οτι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα και σαρώνει το ΟΧΙ στην πληρωμή με 93% των ψήφων. H  κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και  υψηλόβαθμων στελεχών. Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν  την χώρα. Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται  25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση  υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα. Το σώμα αρχίζει την εργασία του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna  λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε  όλη τη χώρα. Θα πρέπει να επικυρωθεί από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που  θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της Ισλανδικής επανάστασης: Παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης,  εθνικοποίηση της τράπεζας, δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, φυλάκιση των  υπεύθυνων της κρίσης και ξαναγράψιμο του συντάγματος από τους πολίτες..

Για τους δύσπιστους Άρθρο στη Αγγλική Guardian τον Ιούνιο http://www.guardian.co.uk/world/2011/jun/09/iceland-crowdsourcing-consti... Άρθρο στην Wikipedia με όλο το ιστορικό http://en.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%932011_Icelandic_financial_crisis Το site της Ισλανδίας μέσω του οποίου έγινε το crowdsourcing και φτιάχτηκε το νέο σύνταγμα της χώρας http://stjornlagarad.is/ Χρησιμοποιήθηκαν επίσης Facebook https://www.facebook.com/Stjornlagarad Twitter    https://twitter.com/#!/Stjornlagarad Youtube http://www.youtube.com/stjornlagarad

  ►  O Ζακ Ντελόρ για την κρίση στην Ευρωπαική Ενωση.                   

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα  «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», αναφέρεται στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ευρώπη, και, ειδικότερα,  στην κατάσταση της Ελλάδας.  «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, διότι θα είχαμε αλυσιδωτές συνέπειες - τύπου  ντόμινο. Η κερδοσκοπία δεν θα σταματήσει και θα έλθει η σειρά της Ιταλίας και της Ισπανίας», τονίζει ο  πρώην πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα προσθέτει: «Δεν πρέπει να ζητάμε μη ρεαλιστικά πράγματα από την Ελλάδα.   Γνωρίζοντας την ιστορία της, πρέπει να δείξουμε περισσότερη κατανόηση και όχι να απαιτούμε από την  ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να αλλάξει τα πάντα, μέσα σε ένα χρόνο».  Σύμφωνα με τον κ. Ντελόρ, «πρέπει να διατεθεί αμέσως το δεύτερο πακέτο βοήθειας που αποφασίσθηκε  τον Ιούλιο και να υλοποιηθεί η αύξηση στα 770 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων του Ευρωπαϊκού  Ταμείου Σταθερότητας, ώστε να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους επενδυτές, να γίνει μια  παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές των ομολόγων, να αυξηθεί το συνολικό κεφάλαιο ορισμένων  τραπεζών και να ανοίξει ο δρόμος για τα Ευρω-ομόλογα».  Κατά την άποψη δε του Γάλλου σοσιαλιστή πολιτικού, δεν υπάρχει, πλέον, κοινοτικό πνεύμα: «Διότι η  Ευρώπη είναι ένα κράμα λογικής και συναισθήματος, με μια ενότητα που μας επιτρέπει να είμαστε ισχυροί  και την αλληλεγγύη, ώστε να ζούμε μαζί».  Σύμφωνα, τέλος, με τον «πατέρα του ευρώ», «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Μηχανισμός Σταθερότητας που  έχει ήδη αποφασισθεί από τις κυβερνήσεις, με μια μικρή τροποποίηση της Συνθήκης. Ξεκινώντας την  εφαρμογή από το 2012, θα μπορούσαν έτσι να εκδοθούν τα Ευρωομόλογα. Η διακυβερνητική συμφωνία  ήδη υπάρχει και θα είχε ένα κεφάλαιο της τάξης των τετρακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μόνο  πραγματικό πρόβλημα, θα μπορούσε να προκύψει για τους Γερμανούς, με την πιο υψηλή απόδοση των  ευρωπαϊκών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά. Αν, όμως, υπολογίσουμε το κόστος της απόλυτης  έλλειψης πρωτοβουλιών, η δυσκολία αυτή ξεπερνιέται».

►    Ανακοίνωση για το θάνατο του Κώστα Μπαλάφα                    10 / 10 / 2011 

Έφυγε  από  τη  ζωή  ο  Κώστας  Μπαλάφας,  ένας  από  τους  σημαντικότερους  Έλληνες  φωτογράφους,  αφοσιωμένος  καλλιτέχνης  και  πρωτοπόρος  του  φωτορεπορτάζ  στην  Ελλάδα.  Αντάρτης του ΕΛΑΣ κι ο ίδιος, κατέγραψε μέσα σε αντίξοες συνθήκες -και με ιδιαίτερη τόλμη- τον  πόλεμο του '40, τα σκληρά χρόνια της Κατοχής και τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης στην  πατρίδα του, την Ήπειρο. Μετά την απελευθέρωση, εστίασε το καλλιτεχνικό του ενδιαφέρον "στον  κόσμο  της  καθημερινότητας,  στον  κόσμο  του  μόχθου  και  προπαντός  στο  δουλευτή  της  γης"  (σύμφωνα  με  τη  διατύπωση  του  ίδιου). Αυτοδίδακτος  φωτογράφος,  με  πενιχρά  τεχνικά  μέσα,  προσέγγισε  την  ανθρώπινη  καθημερινότητα  με  σεβασμό  και  αξιοπρέπεια  και  δημιούργησε  εξαιρετικά δυνατές, λιτές και ειλικρινείς εικόνες. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας  συλλυπητήρια.

►   Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ : Με καταιγίδες στα μάτια (από την «Η ανορεξία της ύπαρξης») Τα ποιήματα δεν μπορούν πια να ΄ναι ωραία αφού η αλήθεια έχει ασχημύνει. Η πείρα είναι τώρα Το μόνο σώμα των ποιημάτων Κι όσο η πείρα πλουταίνει Τόσο το ποίημα τρέφεται και ίσως δυναμώσει. Πονάν τα γόνατά μου Και την Ποίηση δεν μπορώ πια να προσκυνήσω, Μόνο τις έμπειρες πληγές μου Μπορώ να της χαρίσω. Τα επίθετα μαράθηκαν ∙ Μόνο με τις φαντασιώσεις μου Μπορώ τώρα την Ποίηση να διανθίσω. Όμως πάντα θα την υπηρετώ Όσο βέβαια εκείνη με θέλει Γιατί μόνο αυτή με κάνει λίγο να ξεχνώ Τον κλειστό ορίζοντα του μέλλοντός μου.

  ►  αριστεράαριστεράαριστεράαριστεράαριστεράαριστεράαριστεράαριστεράαριστερά αριστεράαριστ 

☺☻Το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα κόμματα επιχορηγήθηκαν με 13.504.656 ευρώ που αναλογεί σε ετήσια  επιχορήγηση 54.018.624 ευρώ. Η ετήσια επιχορήγηση μεταφράζεται σε 8,06 ευρώ ανά ψήφο. Αν  εφαρμοστεί στην Ελλάδα το Γερμανικό σύστημα επιχορήγησης των κομμάτων (στη Γερμανία λαμβάνουν  0,70 ευρώ για κάθε ψήφο) η συνολική δαπάνη για την επιχορήγηση των κομμάτων θα περιοριστεί σε  4.690.505. Άρα η Ελλάδα ξοδεύει αναλογικά 11 φορές περισσότερα.
☺☻ Στον αριθμό φύλλου 167 στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως” της 27ης Ιουλίου 2011 διαβάζουμε ότι σε  μνημονιακούς καιρούς το Υπουργικό Συμβούλιο με την πράξη 24 αποφάσισε η οικονομική χορηγία προς  τις μονές του Αγίου Όρους να ανέλθει στο ποσό των 1.900.000 ευρώ. Ψίχουλα!
☺☻ Μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Evli Bank στο Ελσίνκι, οικονομολόγος Νουριέλ  Ρουμπινί, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υπογράμμισε ότι το επόμενο εξάμηνο  δεν θα διαλυθεί η ευρωζώνη και ότι μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε  παγκόσμιο οικονομικό σοκ ανάλογης κλίμακας με εκείνο που προκάλεσε η κατάρρευση της  Lehman Brothers το 2008, πρόβλεψε ο ενώ εκτίμησε ένα ή δύο κράτη θα βγουν από το ευρώ εντός  της προσεχούς διετίας. Τελικά οι οικονομολόγοι είναι σαν τους έλληνες σεισμολόγους! Βαρώτσοι!
☺☻ Την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τα  ονόματα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα δοθεί στη  δημοσιότητα. Στη λίστα περιλαμβάνονται 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου, από τους οποίους οι  6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά, έχουν οφειλές 37 δισ. ευρώ και χρωστούν περίπου  το 90% των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Γιατί να μην τα μάθουμε και εμείς;
☺☻ Αυτό το ενιαίο μισθολόγιο, δεν είναι και πολύ “ενιαίο”. Δύο, τρία, τέσσερα, πέντε διαφορετικά και  βάλε!... Και μέσα στο χαμό νάσου και οι δικαστικοί! Αυτό το οικονομικά στερημένο σώμα! Οι  φτωχοί απαιτούν “δικαιοσύνη” για το παχύ βαλάντιο, ναι αυτοί οι ειδικοί επί των αναδρομικών... ΥΓ Λέτε να θέλει αναδρομικά και εκείνος ο ανακριτής που ξαμόλυσε το Μάκη Ψωμιάδη;...
☺☻ Στο 1,832 δισ. ευρώ ανήλθαν τα «φέσια» στο εννεάμηνο του 2011 (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος),  έναντι 1,489 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, σημειώνοντας αύξηση  της τάξεως του 23%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η  Τειρεσίας Α.Ε.
☺☻ Ενας σαλονικιός αστυφύλακας είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς 2,3 εκατομ ευρώ συνολικά. Είναι  ιδιοκτήτης εταιρείας στοιχημάτων με έδρα την …Αυστρία και ιδιοκτήτης-χορηγός ποδοσφαιρικής ομάδας  που έχει έδρα το Κορδελιό Θεσσαλονίκης και παίζει στο περιφερειακό πρωτάθλημα, ενώ το περασμένο  καλοκαίρι ήταν σε διαπραγματεύσεις για την αγορά γνωστής ομάδας της Θεσσαλονίκης που παίζει στην  Football League και βεβαίως βρέθηκε μπλεγμένη στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια. Εκεί είναι η  “πράσινη ανάπτυξη” που υποσχέθηκε ο ΓΑΠ: στο στημένο τζόγο!
☺☻. Επιπλέον 109.000 άνεργοι προστέθηκαν στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ μέσα σε ένα χρόνο (Σεπτέμβριος  2010 - Σεπτέμβριος 2011).
☺☻



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου